Skoči do osrednje vsebine

Politologija - Študije politike in države

Prihodnost po tvoje

Te zanimajo ozadja aktualnih političnih, gospodarskih, družbenih in okoljskih problemov onkraj političnih puhlic in medijskih klišejev? Razmišljaš, kako spremeniti politične sisteme in institucije, da bodo bolj po meri ljudi? Hočeš vedeti, kako je moč porazdeljena v družbi in kakšno vlogo ima država v sodobnem svetu? Si zamišljaš, kako doseči večjo svobodo, solidarnost, neodvisnost, avtonomijo, ekonomsko enakost in socialno pravičnost? Te skrbi, kako rešiti globalno podnebno krizo?

Če se najdeš v teh vprašanjih, je Politologija – Študije politike in države na ljubljanski Fakulteti za družbene vede pravi študij zate!

Prav mogoče, da te zdaj najbolj zaposlujejo izbira poklica, odnosi z bližnjimi in kako se finančno osamosvojiti. Pa veš, da je tudi za vsem tem politika? Politika je res pogosto videti kot brezizhodno močvirje, je pa tudi vznemirljiva pot študija za tiste, ki želite spoznati, kako svet deluje, in ob tem spoznati tudi same sebe. Nobenega problema, javnega ali osebnega, se ne da rešiti brez politike. Dobre prakse pa ni brez dobre teorije, kot ni dobre teorije brez dobre prakse!

Zakaj na program

Študij politike in države za razliko od drugih ozko specializiranih politoloških študijskih programov omogoča edinstven celovit vpogled v politološke teorije in koncepte, zgodovino politične misli ter sodobne politične procese in institucije po vsem svetu. Znali te bomo pritegniti k interaktivnim in dinamičnim programskim predmetom, pa tudi k pridobivanju veščin za reševanje dejanskih težav iz resničnega sveta. Ponujamo pestro paleto izbirnih predmetov, pa tudi možnosti raziskovalnega dela in pripravništva, študij v tujini in druženje s študenti z vsega sveta. Opremljeni s strokovnim znanjem in veščinami ter sposobnostmi kritičnega mišljenja in informiranega odločanja se naši diplomantke_i uspešno soočajo s ključnimi sodobnimi izzivi in dosegajo alternativne preboje v znanosti, družbi in svetu kot vrhunski strokovnjakinje_i in voditelji_ce.

Zaposlitev in kariera

Naši študentke_i tako niso le teoretiki, so še kako tudi praktiki. Program Politologija - Študije politike in države te učinkovito pripravi na uspešno kariero v politiki, mednarodnih odnosih, podjetništvu, izobraževanju, nevladnem sektorju, komuniciranju, razvoju novih tehnologij in družbenih inovacij in – kjerkoli se vidiš. Mi te opogumimo, da na novo definiraš, kaj uspeh in kariera sploh pomenita! In kar je še pomembneje, spodbudimo te, da si upaš sanjati boljši svet!

Si torej pripravljen_a zastaviti prihodnost po svoje? Napoti se z nami v svet (politike) skozi drugačna, širša vrata. Če za zdaj ciljaš na odlično splošno družboslovno izobrazbo, medtem ko se še odločaš, kaj boš počel_a v življenju, pa tudi ne išči dalje – tvoj cilj je Politologija – Študije politike in države!

Intervju: Žan Dolajš

thumb dolajš

"Vzemite si znanje, ki ga FDV ponuja. Po urah debatirjate s profesorji, kolegi. Naj vam fakulteta postane domač prostor."    

 

Vtisi študentov in diplomantov

Natali P. Nardin-cropNatali P. Nardin: "Program je primeren za vse tiste, ki jih zanima delovanje družbe, družbena problematika ter procesi, ki se odvijajo okrog nas. Dobrodošli torej vsi, ki bi radi bolje razumeli dinamiko trenutnega prostora in časa ter znali biti pri tem kritični. Po študiju želim delati nekje, kjer bom lahko spreminjala stvari na bolje (s pomočjo znanja in izkušenj, pridobljenih na Fakulteti za družbene vede)."

Kogej_spletCB-cropRok Kogej je analitski politolog, prevajalec, humanist in družboslovec. Je nekdanji koordinator Delavsko-punkerske univerze, nekdanji direktor in odgovorni urednik založbe Sophia ter v. d. direktorja Inštituta za delavske študije. Leta 2013 je magistriral na temo transformacije marksistične teoretske in socialistične prakse. Za študij na Fakulteti za družbene vede pravi, da ti da dovolj okusa in znanja, hkrati pa te ne omejuje pri izbiri poti. 

Preberite več v pogovoru za FDV Kariernik.

Kontakt

Služba za študentske zadeve: referat@fdv.uni-lj.si

Osnovne informacije

Študij traja 3 leta.
ECTS: 180
Strokovni naslov diplomanta: diplomirani/-a politolog/-inja (UN)
Okrajšava strokovnega naslova: Dipl. pol. (UN)

Pogoji in merila

V študijski program se lahko vpiše, kdor je opravil splošno maturo ali je pred 1. 6. 1995 končal katerikoli štiriletni srednješolski program.

Merila za izbiro v primeru omejitve vpisa

V primeru omejitve vpisa bodo kandidati izbrani glede na:

  • splošni učni uspeh pri splošni maturi oz. zaključnem izpitu – 60 % točk,
  • splošni uspeh v 3. in 4. letniku srednje šole – 40 % točk.

Predmeti

Opis predmetov

Predmetniki

Izvedba letnikov

Katedra za teoretsko analitsko politologijo

Poslanstvo Katedre za teoretsko analitsko politologijo je prenos znanja s področja političnih teorij in delovanja sodobnih političnih procesov in institucij.