Skoči do osrednje vsebine

Katedra za kulturologijo

 • Katedra za kulturologijo

  Študij, ki ne ubija tvojih idej.

 • Katedra za kulturologijo

  Študij, ki ne ubija tvojih idej.

 • Katedra za kulturologijo

  Študij, ki ne ubija tvojih idej.

 • Katedra za kulturologijo

  Študij, ki ne ubija tvojih idej.

 • Katedra za kulturologijo

  Študij, ki ne ubija tvojih idej.

 • Katedra za kulturologijo

  Študij, ki ne ubija tvojih idej.

 • Katedra za kulturologijo

  Študij, ki ne ubija tvojih idej.

Kulturologija je vznemirljivo polje na stičišču humanistike in družboslovja. Nudi prodorne in inovativne vpoglede v vsakdanje življenje in kulturo, pri čemer spodbuja ustvarjalnost, kritično mišljenje in družbeno odgovornost. Kulturologija opremlja študente z orodji za opazovanje, razumevanje, soustvarjanje in tranformiranje družbenokulturnih trendov ter načinov življenja; doma, na delovnem mestu in na ulici; na spletu in v analognem svetu. Kulturologija je področje, ki se zavzema za pravičnost, enakost in trajnost; je tudi področje, zavezano preizpraševanju razmerij moči v sodobnem svetu.

Katedra za kulturologijo na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani deluje od leta 1994. Oblikuje in izvaja kulturološke študijske programe prve, druge in tretje stopnje. Naše študijske programe navdihuje življenje; pripravljajo vas na življenje – danes in v novem svetu, ki se oblikuje pred našimi očmi. Kulturologija vam bo pomagala pri prizadevanjih za pravičnejši, bolj trajnosten in bolj zabaven svet.

Študij kulturologije temelji na predmetih, ki vas spodbujajo k razumevanju sveta z vidika kulturne antropologije, medijskih in filmskih študij ter študij videoiger, študij znanosti in tehnologije, študij spolov, religiologije, etničnih študij, filozofije in kritične teorije. Te perspektive podpirajo predmeti, namenjeni razvijanju ustvarjalnih spretnosti in veščin prek v kontekstu različnih, tako klasičnih kot novih medijev – od filma do Tiktoka; in formatov – od romanov do memov.

Na kratko: študij kulturologije obsega tako širjenje intelektualnih obzorij in pridobivanje interdisciplinarnih raziskovalnih spretnosti kot tudi aktivno pisanje, oblikovanje in ustvarjanje vsebin. Kulturološki študijski programi opremljajo študente s prenosljivimi znanji in spretnostmi ter razvijajo prilagodljivost in interdisciplinarno analitičnost. Odgovarjajo potrebam ustvarjalcev različnih vrst vsebin, od influencerjev in družbenih aktivistov do medijskih urednikov. Predstavljajo tudi odlično izhodišče za bodoče strokovnjake na področjih kreativnih in medijskih industrij, varstva, interpretacije in upravljanja kulturne dediščine ter kulturnega turizma. Naši diplomanti, magistri in doktorji znanosti so uspešni na različnih delovnih mestih, od malih in velikih medijskih podjetij do galerij in muzejev; od dediščinskih ustanov do turističnih destinacij; od diplomatskih služb do različnih nevladnih organizacij in raziskovalnih institucij.

MEMPOP “Nalaganje zaključeno”: Predstavitev aktualnih raziskav in prihodnost regionalne kulturologije

Na dvodnevni mednarodni delavnici MEMPOP Loading: Popularna kultura, spomin in kulturne študije v regionalni perspektivi, ki je potekala 6.-7. junija 2024 na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani, so udeleženke_ci predstavili aktualne raziskave ter poudarili potrebo po širjenju raziskovalnih področij, ki obravnavajo sodobne popularne kulture. Delavnica se je zaključila s pobudo za vzpostavitev regionalne mreže, ki združuje kulturologe in kulturologinje v Srednji in Jugovzhodni Evropi.

11. junij 2024 | Aktualno, Projekti, Vtisi

MEMPOP Loading: Popularna kultura, spomin in kulturne študije v regionalni perspektivi, FDV, 6. in 7. 6. 2024

Dvodnevni dogodek, organiziran v okviru 30. obletnice Oddelka za kulturologijo, ponuja raziskovalkam_cem popularne kulture in kolektivnega spomina iz srednje in jugovzhodne Evrope platformo za razpravo o svojih tekočih raziskavah o popularni glasbi, filmu, muralih in grafitih ter videoigrah kot mnemoničnih medijih, usidranih v kompleksne konfiguracije ljudi, tehnologij, politik in trgov.

21. maj 2024 | Obvestilo, Vtisi iz tujine, Aktualno, Projekti, Povezave

Filmska projekcija in pogovor ob filmu na FDV, 8. 5. 2024

Prejšnjo sredo (8. 5.) je v Akademski čitalnici Aleša Debeljaka potekala filmska projekcija 'Možje na soncu' (1972), ki se je nato sklenila s pogovorom z Ano Tasič. Dogodek je bil organiziran ob zaključku bralnih srečanj Piflarskega krožka, v isti sapi pa je zaznamoval tudi vstop v 30. obletnico Oddelka za kulturologijo. Skratka, kulturološki večer, posvečen Palestini, umetnosti in aktivizmu,

15. maj 2024 | Aktualno, Vtisi

Vabilo Zavoda Bunker: predstava ICH KANN NICHT ANDERS, 18. in 19. 5. 2024

Zavod Bunker ta vikend vabi študentke in študente kulturologije na predstavo v Dvorani Športnega društva Tabor.

15. maj 2024 | Aktualno

Dokumenti in publikacije