Skoči do osrednje vsebine

Katedra za kulturologijo

 • Katedra za kulturologijo

  Študij, ki ne ubija tvojih idej.

 • Katedra za kulturologijo

  Študij, ki ne ubija tvojih idej.

 • Katedra za kulturologijo

  Študij, ki ne ubija tvojih idej.

 • Katedra za kulturologijo

  Študij, ki ne ubija tvojih idej.

 • Katedra za kulturologijo

  Študij, ki ne ubija tvojih idej.

 • Katedra za kulturologijo

  Študij, ki ne ubija tvojih idej.

 • Katedra za kulturologijo

  Študij, ki ne ubija tvojih idej.

Kulturologija je vznemirljivo polje na stičišču humanistike in družboslovja. Nudi prodorne in inovativne vpoglede v vsakdanje življenje in kulturo, pri čemer spodbuja ustvarjalnost, kritično mišljenje in družbeno odgovornost. Kulturologija opremlja študente z orodji za opazovanje, razumevanje, soustvarjanje in tranformiranje družbenokulturnih trendov ter načinov življenja; doma, na delovnem mestu in na ulici; na spletu in v analognem svetu. Kulturologija je področje, ki se zavzema za pravičnost, enakost in trajnost; je tudi področje, zavezano preizpraševanju razmerij moči v sodobnem svetu.

Katedra za kulturologijo na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani deluje od leta 1994. Oblikuje in izvaja kulturološke študijske programe prve, druge in tretje stopnje. Naše študijske programe navdihuje življenje; pripravljajo vas na življenje – danes in v novem svetu, ki se oblikuje pred našimi očmi. Kulturologija vam bo pomagala pri prizadevanjih za pravičnejši, bolj trajnosten in bolj zabaven svet.

Študij kulturologije temelji na predmetih, ki vas spodbujajo k razumevanju sveta z vidika kulturne antropologije, medijskih in filmskih študij ter študij videoiger, študij znanosti in tehnologije, študij spolov, religiologije, etničnih študij, filozofije in kritične teorije. Te perspektive podpirajo predmeti, namenjeni razvijanju ustvarjalnih spretnosti in veščin prek v kontekstu različnih, tako klasičnih kot novih medijev – od filma do Tiktoka; in formatov – od romanov do memov.

Na kratko: študij kulturologije obsega tako širjenje intelektualnih obzorij in pridobivanje interdisciplinarnih raziskovalnih spretnosti kot tudi aktivno pisanje, oblikovanje in ustvarjanje vsebin. Kulturološki študijski programi opremljajo študente s prenosljivimi znanji in spretnostmi ter razvijajo prilagodljivost in interdisciplinarno analitičnost. Odgovarjajo potrebam ustvarjalcev različnih vrst vsebin, od influencerjev in družbenih aktivistov do medijskih urednikov. Predstavljajo tudi odlično izhodišče za bodoče strokovnjake na področjih kreativnih in medijskih industrij, varstva, interpretacije in upravljanja kulturne dediščine ter kulturnega turizma. Naši diplomanti, magistri in doktorji znanosti so uspešni na različnih delovnih mestih, od malih in velikih medijskih podjetij do galerij in muzejev; od dediščinskih ustanov do turističnih destinacij; od diplomatskih služb do različnih nevladnih organizacij in raziskovalnih institucij.

Simpozij 'Nova levica: urbane in ekološke brazde na področju bivše Jugoslavije' na FF in FDV, 2.-3.11. 2022

Vabljeni na dvodnevni dogodek projekta 'Protesti, umetniške prakse in kultura spomina v post-jugoslovanskem kontekstu'

18. oktober 2022 | Obvestilo, Aktualno, Projekti

'Stripi na stenah: Sovjetski in ruski vojaški narativi v obdobju komunizma in post-komunizma', 5. 5. 2022

Dogodek v okviru DAAD vzhodna partnerstva na projektu 'Komunistični stripi: Med propagando in subverzijo', in v okviru ARRS projekta 'Protesti, umetniške prakse in kultura spomina v post-jugoslovanskem kontekstu (J6-3144)'

4. maj 2022 | Obvestilo, Aktualno

Informativni dan za magistrski študij 2022 - Kulturne študije

Informativni dan za magistrsko ali drugo stopnjo bolonjskega programa kulturnih študij bo potekal v sredo 11. maja, od 16. ure dalje.

20. april 2022 | Obvestilo, Aktualno

Delavnica 'Odmiranje postsocializma' na Filozofski fakulteti, 13. 4. 2022

Predstavitev projekta 'Protesti, umetniške prakse in kultura spomina v post-jugoslovanskem kontekstu'

7. april 2022 | Aktualno, Projekti

Člani

Dokumenti in publikacije