Skoči do osrednje vsebine

Katedra za kulturologijo

 • Katedra za kulturologijo

  Študij, ki ne ubija tvojih idej.

 • Katedra za kulturologijo

  Študij, ki ne ubija tvojih idej.

 • Katedra za kulturologijo

  Študij, ki ne ubija tvojih idej.

 • Katedra za kulturologijo

  Študij, ki ne ubija tvojih idej.

 • Katedra za kulturologijo

  Študij, ki ne ubija tvojih idej.

 • Katedra za kulturologijo

  Študij, ki ne ubija tvojih idej.

 • Katedra za kulturologijo

  Študij, ki ne ubija tvojih idej.

Kulturologija je vznemirljivo polje na stičišču humanistike in družboslovja. Nudi prodorne in inovativne vpoglede v vsakdanje življenje in kulturo, pri čemer spodbuja ustvarjalnost, kritično mišljenje in družbeno odgovornost. Kulturologija opremlja študente z orodji za opazovanje, razumevanje, soustvarjanje in tranformiranje družbenokulturnih trendov ter načinov življenja; doma, na delovnem mestu in na ulici; na spletu in v analognem svetu. Kulturologija je področje, ki se zavzema za pravičnost, enakost in trajnost; je tudi področje, zavezano preizpraševanju razmerij moči v sodobnem svetu.

Katedra za kulturologijo na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani deluje od leta 1994. Oblikuje in izvaja kulturološke študijske programe prve, druge in tretje stopnje. Naše študijske programe navdihuje življenje; pripravljajo vas na življenje – danes in v novem svetu, ki se oblikuje pred našimi očmi. Kulturologija vam bo pomagala pri prizadevanjih za pravičnejši, bolj trajnosten in bolj zabaven svet.

Študij kulturologije temelji na predmetih, ki vas spodbujajo k razumevanju sveta z vidika kulturne antropologije, medijskih in filmskih študij ter študij videoiger, študij znanosti in tehnologije, študij spolov, religiologije, etničnih študij, filozofije in kritične teorije. Te perspektive podpirajo predmeti, namenjeni razvijanju ustvarjalnih spretnosti in veščin prek v kontekstu različnih, tako klasičnih kot novih medijev – od filma do Tiktoka; in formatov – od romanov do memov.

Na kratko: študij kulturologije obsega tako širjenje intelektualnih obzorij in pridobivanje interdisciplinarnih raziskovalnih spretnosti kot tudi aktivno pisanje, oblikovanje in ustvarjanje vsebin. Kulturološki študijski programi opremljajo študente s prenosljivimi znanji in spretnostmi ter razvijajo prilagodljivost in interdisciplinarno analitičnost. Odgovarjajo potrebam ustvarjalcev različnih vrst vsebin, od influencerjev in družbenih aktivistov do medijskih urednikov. Predstavljajo tudi odlično izhodišče za bodoče strokovnjake na področjih kreativnih in medijskih industrij, varstva, interpretacije in upravljanja kulturne dediščine ter kulturnega turizma. Naši diplomanti, magistri in doktorji znanosti so uspešni na različnih delovnih mestih, od malih in velikih medijskih podjetij do galerij in muzejev; od dediščinskih ustanov do turističnih destinacij; od diplomatskih služb do različnih nevladnih organizacij in raziskovalnih institucij.

Zimska šola UL 'Glasovi Ukrajine', 21.-23. 2. 2024

Vabljeni na trodnevni dogodek, ki ga s pomočjo partnerjev organizirata Univerza v Ljubljani in UDESIN. Program je razgiban ter bo potekal na več lokacijah: v Mestnem muzeju Ljubljana, v Atriju ZRC SAZU ter v Kinoteki.

22. februar 2024 | Obvestilo, Vtisi iz tujine, Aktualno, Izdelki študentov, Predavatelji

Kulturologi z Univerze v Ljubljani in Univerze na Reki zagnali bilateralni raziskovalni projekt o estetiki in strategijah spominjanja v popularni kulturi (MEMPOP), 17. in 18. 11. 2023

V okviru projekta Estetika in strategije spominjanja v popularni kulturi: murali, film in popularna glasba kot spominsko delo (MEMPOP) bodo raziskovalci razvijali inovativen interdisciplinarni in transmedijski pristop k analizi kolektivnega spomina; zlasti si bodo prizadevali raziskati različne strategije, ki jih uporabljajo producenti in kuratorji popularne kulture, ki jih zanima kolektivni spomin, in estetiko tovrstnih popularnokulturnih vsebin.

5. december 2023 | Vtisi iz tujine, Projekti, Vtisi

Možnost opravljanja Erasmus+ prakse v Berlinu

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Berlinu in Slovenski kulturni center SKICA Berlin ponujata možnost opravljanja Erasmus+ študijske prakse študentom slovenskih univerz.

4. december 2023 | Obvestilo, Aktualno, Možnosti za delo in študij, Mobilnost

Alpenecho konferenca na FDV, 9. In 10. 11. 2023

V dveh dneh se je znotraj sedmih panelov in dveh okroglih miz zvrstilo okoli petintrideset prispevkov na temo povezav identiteta-skupnost-pripadnost znotraj srednje, vzhodne in jugovzhodne Evrope.

13. november 2023 | Galerija, Aktualno, Predavatelji, Vtisi

Dokumenti in publikacije