Skoči do osrednje vsebine

Katedra za kulturologijo

 • Katedra za kulturologijo

  Študij, ki ne ubija tvojih idej.

 • Katedra za kulturologijo

  Študij, ki ne ubija tvojih idej.

 • Katedra za kulturologijo

  Študij, ki ne ubija tvojih idej.

 • Katedra za kulturologijo

  Študij, ki ne ubija tvojih idej.

 • Katedra za kulturologijo

  Študij, ki ne ubija tvojih idej.

 • Katedra za kulturologijo

  Študij, ki ne ubija tvojih idej.

 • Katedra za kulturologijo

  Študij, ki ne ubija tvojih idej.

Kulturologija je vznemirljivo polje na stičišču humanistike in družboslovja. Nudi prodorne in inovativne vpoglede v vsakdanje življenje in kulturo, pri čemer spodbuja ustvarjalnost, kritično mišljenje in družbeno odgovornost. Kulturologija opremlja študente z orodji za opazovanje, razumevanje, soustvarjanje in tranformiranje družbenokulturnih trendov ter načinov življenja; doma, na delovnem mestu in na ulici; na spletu in v analognem svetu. Kulturologija je področje, ki se zavzema za pravičnost, enakost in trajnost; je tudi področje, zavezano preizpraševanju razmerij moči v sodobnem svetu.

Katedra za kulturologijo na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani deluje od leta 1994. Oblikuje in izvaja kulturološke študijske programe prve, druge in tretje stopnje. Naše študijske programe navdihuje življenje; pripravljajo vas na življenje – danes in v novem svetu, ki se oblikuje pred našimi očmi. Kulturologija vam bo pomagala pri prizadevanjih za pravičnejši, bolj trajnosten in bolj zabaven svet.

Študij kulturologije temelji na predmetih, ki vas spodbujajo k razumevanju sveta z vidika kulturne antropologije, medijskih in filmskih študij ter študij videoiger, študij znanosti in tehnologije, študij spolov, religiologije, etničnih študij, filozofije in kritične teorije. Te perspektive podpirajo predmeti, namenjeni razvijanju ustvarjalnih spretnosti in veščin prek v kontekstu različnih, tako klasičnih kot novih medijev – od filma do Tiktoka; in formatov – od romanov do memov.

Na kratko: študij kulturologije obsega tako širjenje intelektualnih obzorij in pridobivanje interdisciplinarnih raziskovalnih spretnosti kot tudi aktivno pisanje, oblikovanje in ustvarjanje vsebin. Kulturološki študijski programi opremljajo študente s prenosljivimi znanji in spretnostmi ter razvijajo prilagodljivost in interdisciplinarno analitičnost. Odgovarjajo potrebam ustvarjalcev različnih vrst vsebin, od influencerjev in družbenih aktivistov do medijskih urednikov. Predstavljajo tudi odlično izhodišče za bodoče strokovnjake na področjih kreativnih in medijskih industrij, varstva, interpretacije in upravljanja kulturne dediščine ter kulturnega turizma. Naši diplomanti, magistri in doktorji znanosti so uspešni na različnih delovnih mestih, od malih in velikih medijskih podjetij do galerij in muzejev; od dediščinskih ustanov do turističnih destinacij; od diplomatskih služb do različnih nevladnih organizacij in raziskovalnih institucij.

Promocijska in predavateljska turneja v Ukrajini - 18.-30. maj 2023

Pri priznani odeški založbi Helvetica je sredi maja 2023 izšel ukrajinski prevod monografije – šesti po vrsti - profesorja kulturologije dr. Mitje Velikonja iz Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani z naslovom Podobe nestrinjanja – Politični grafiti postsocialistične tranzicije (Зображення незгоди: політичні графіті та вуличне мистецтво постсоціалістичного переходу). V ta namen je organiziral – ob finančni pomoči Kulturnega sklada na MZZ in s podporo Veleposlaništva republike Slovenije v Kijevu in veleposlanika g. Tomaža Mencina - promocijsko in predavateljsko turnejo v treh ukrajinskih mestih.

31. maj 2023 | Objave, Galerija, Vtisi iz tujine, Predavatelji, Novice, Mobilnost

Vabilo na poletno šolo 'Playful Knowledge - Exploring the World Through Games' - 21.-24. 8. 2023

Diši po poletju

9. maj 2023 | Obvestilo, Ekskurzije, Aktualno, Mobilnost

Vabilo drušva Kult.co: spomladanska kafana, 23. 3. 2023

Diši po pomladi

22. marec 2023 | Obvestilo, Aktualno

Predavanje o grafitih in Banksyu - FDV, 15. 3. 2023

Vabljeni/e na predavanje dr. Mitje Velikonje o grafitih in Banksyu, ki bo potekalo v sredo ob 14.00, v kontekstu priprav na ekskurzijo v Trst.

15. marec 2023 | Obvestilo, Ekskurzije, Aktualno, Predavatelji

Dokumenti in publikacije