Raziskovalno središče za Vzhodno Azijo (EARL)

  • Ustanovitev EARL

    EARL je rezultat skupnih prizadevanj Filozofske fakultete in Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani. Dekana obeh fakultet sta s podpisom sporazuma o ustanovitvi EARL-a izkazala projektu polno podporo.

  • Cilj EARL

    Osrednji cilj EARL-a je spodbujati razumevanje med narodi Vzhodne Azije in prenašati znanje o tej regiji zainteresirani javnosti, študentom in fakultetam.

  • Sedež EARL

    Sedež EARL-a je Osrednja družboslovna knjižnica Jožeta Goričarja (ODKJG) na Fakulteti za družbene vede. Več informacij o knjižnici je na voljo na spletni strani ODKJG.

Raziskovalno središče za Vzhodno Azijo (EARL) je osrednji repozitorij za tiskane in digitalne vire iz Vzhodne Azije. Temeljna naloga EARL-a je vzpostaviti čim širšo mrežo institucij iz Vzhodne Azije, ki bi kontinuirano prispevale znanstveno in strokovno literaturo ter drugo študijsko gradivo (elektronske baze podatkov, digitalizirano gradivo), in s tem spodbujati razumevanje med narodi teh regij, strokovno javnostjo, študenti in fakultetami.

EARL zagotavlja široko dostopnost virov in storitev ter promocijo partnerjev in drugih institucij, povezanih z Vzhodno Azijo. V okviru EARL-a potekajo javni dogodki (predavanja, predstavitve, okrogle mize), ki se osredotočajo na teme, pomembne tako za partnerje kakor za slovensko in mednarodno javnost. Trenutno EARL združuje štiri oddelke: Korejski oddelekJaponski oddelekTajvansko raziskovalno središče za SinologijoKitajski oddelek Reading Beijing.

Raziskovalno središče za Vzhodno Azijo (EARL) je od 15. decembra 2020 del Mreže raziskovalnih infrastrukturnih centrov Univerze v Ljubljani (MRIC).

Korejski oddelek

Korejski kotiček postaja s svojo bogato zbirko korejske literature ter dostopom do korejskih zbirk podatkov DBPIA in KRPIA najbolj uveljavljen referenčni vir informacij za preučevanje korejske kulture, družbe, zgodovine, gospodarstva in politike v akademske, raziskovalne in poslovne namene.

Kitajski oddelek Reading Beijing

EARL je pri oblikovanju kitajskega kotička imenovanega Reading Bejing vzpostavil sodelovanje s Capital Library of China, eno največjih knjižnic na Kitajskem, in nudi knjige v kitajskem jeziku o kitajski kulturi, družbi, zgodovini, gospodarstvu in politiki ter dostop do največje kitajske elektronske zbirke CNKI.

Japonski oddelek

S knjižnico, digitalnimi zbirkami in drugimi znanstvenimi viri je Japonski oddelek podporni temelj študija japonske kulture, družbe, zgodovine, ekonomije in politike. Na oddelku se vrstijo različni dogodki, predavanja, predstavitve, gostujejo pa tudi ugledni gostje z Japonske.

Tajvansko raziskovalno središče za Sinologijo

Tajvanski oddelek je eden 25 Tajvanskih centrov za sinološke vire (Taiwan Resource Centre for Chinese Studies (TRCCS)), ki so razširjeni po celem svetu. Tajvanski oddelek v EARL nudi dostop do širokega nabora knjig, člankov in različnih digitalnih virov, ki jih je donirala Nacionalna centralna knjižnica Tajvana.

Zbirka virov kitajskih antikvarnih knjig Narodne knjižnice Kitajske

Nacionalna knjižnica Kitajske v Pekingu vodi spletno zbirko kitajskih antikvarnih knjig in drugega gradiva iz različnih nacionalnih in mednarodnih knjižnic – sedaj je na voljo v odprtem dostopu.

14. december 2021 | EARL

Uspešno izvedeni akademski seminar “​​Slovenia and China: reflecting back and beyond 30 years of cooperation”

V sredo, 8. decembra 2021 med 9. in 15.30 uro smo v okviru Raziskovalnega središča za Vzhodno Azijo izpeljali akademski seminar “​​Slovenia and China: reflecting back and beyond 30 years of cooperation”. Seminar je potekal v sodelovanju s Kitajsko akademijo družbenih znanosti in s podporo Veleposlaništva Republike Slovenije v Pekingu.

13. december 2021 | EARL

Vabilo na 8. letno študentsko konferenco za študente Srednje Evrope in Japonske z naslovom: Climate Change: »How students in Central Europe and Japan see the impact of global warming on their lives – an opportunity to exchange ideas«.

Konferenca bo potekala v Tokiu (the Kioicho, Campus of Josai University in Josai International University), na Japonskem, 16. februarja 2022.

2. december 2021 | EARL

Seminar “​​Slovenia and China: reflecting back and beyond 30 years of cooperation”

Vljudno vas vabimo na seminar “​​Slovenia and China: reflecting back and beyond 30 years of cooperation”, ki ga pripravljamo v okviru Raziskovalnega središča za Vzhodno Azijo (East Asia Resource Library) v sodelovanju z raziskovalci Kitajske akademije družbenih znanosti ter Tsinghua University v Pekingu.

29. november 2021 | EARL

Kontakt

Raziskovalno središče za Vzhodno Azijo
East Asia Resource Library - EARL
Osrednja družboslovna knjižnica Jožeta Goričarja
Kardeljeva ploščad 5
1000 Ljubljana
Slovenija

Kontakt: earl@fdv.uni-lj.si

Kako do nas

 
Avtorji videa: Klemen Babuder, Peter Bohanec, Martin Glažar.