Katedra za mednarodne odnose

 • Vabljeni na informativni dan

  Katedra za mednarodne odnose vabi vse dijakinje in dijake, ki želijo študirati in svojo poklicno pot usmeriti v področje zunanje politike, diplomacije, mednarodnih odnosov ali evropskih integracij, na informativna dneva, ki bosta v petek in soboto, 12. in 13. februarja 2016.

 • Katedra za mednarodne odnose

  Poslanstvo katedre je zagotavljanje odličnosti v poučevanju in proučevanju mednarodnih odnosov, ki prispeva k dobrobiti ljudi in okolja v Sloveniji in na svetu.

 • Izobraževalna ekskurzija v ZDA

  Študenti Mednarodnih odnosov se redno udeležujejo strokovnih ekskurzij. Slika je iz ekskurzije v ZDA leta spomladi leta 2012, kjer so študenti 4. letnika obiskali vse pomembnejše politične in mednarodne institucije, kot so OZN, Svetovna banka, Mednarodni denarni sklad, Organizacijo ameriških držav, kakor tudi Kongres in Zunanje ministrstvo ZDA ter nekatere ugledne raziskovalne inštitucije univerze s sedežem v Washingtonu.

 • Ekskurzija v Bruselj in Strasbourg

  Študentje EŠ so v Bruslju in Strasbourgu obiskali evropske institucije, tako vladne kot nevladne organizacije, ter slovenski predstavništvi pri Evropski uniji in Svetu Evrope, kjer so se seznanili z njihovim delovanjem v praksi.
  Na sliki: v Evropskem parlamentu v Strasbourgu.

 • Razpisi, prakse in štipendije

  Iščete zaposlitev, pripravništvo, prostovoljno delo ali drugo? Poglejte in pobrskajte po naših aktualnih objavah ter številnih spletnih portalih!

Na teh straneh vam predstavljamo Katedro za mednarodne odnose, ki izvaja študij Mednarodnih odnosov na prvi stopnji ter študija Mednarodni odnosi in Diplomacija na drugi in tretji stopnji. Člani katedre so vpeti v znanstveno-raziskovalno delo, ki poteka v okviru Centra za mednarodne odnose na Inštitutu za družbene vede pri FDV, in uspešno prenašajo najnovejša raziskovalna dognanja v študijski proces.

Katedra za mednarodne odnose je tudi skrbnica fakultetnega programa Evropske študije – družboslovni vidiki na prvi stopnji in Evropske študije na drugi stopnji.

Simulacija odločanja Varnostnega sveta Združenih narodov pri fakultetnem izbirnem predmetu Svetovna politika; sodelovanje s klubom Model United Nations Slovenia Club

V ponedeljek, 19. 11. 2018, je pri predmetu Svetovna politika, ki ga obiskujejo študentke in študenti prvega letnika smeri UN Obramboslovje, UN Kulturologija – študije kultur in ustvarjalnosti, UN Politologija – študije politik in države, UN Komunikologija – tržno komuniciranje in odnosi z javnostmi, potekala simulacija seje Varnostnega sveta Združenih narodov.

23. november 2018 | Obvestilo

Zagon Ljubljanske serije gostujočih predavanj o mednarodnih odnosih

V sredo, 24. 10. 2018, je na Fakulteti za družbene vede v okviru Ljubljanske serije gostujočih predavanj o mednarodnih odnosih nastopil Stefano Guzzini, profesor mednarodnih odnosov.

21. oktober 2018 | Obvestilo

Vabilo na predavanje: Slovenija in izvrševanje sodb Evropskega sodišča za človekove pravice ter drugi aktualni izzivi v Svetu Evrope

Vljudno vabljeni na predavanje mag. Maje Velič za naslovom "Slovenija in izvrševanje sodb Evropskega sodišča za človekove pravice ter drugi aktualni izzivi v Svetu Evrope", ki bo potekalo 29. maja 2018 v FDV-20 s pričetkom ob 16. uri.

23. maj 2018 | Obvestilo

Mednarodni odnosi

Študijski program 1. stopnje

Mednarodni odnosi se ukvarjajo z dejavniki, s subjekti, z odnosi in procesi ter z normami, ki ne poznajo državnih meja. Študentje spoznajo politično, ekonomsko in pravno naravo mednarodnega sistema ter kateri akterji in kako vplivajo nanj.

Evropske študije - družboslovni vidiki

Študijski programi 1. stopnje

Na programu Evropske študije – družboslovni vidiki (EŠ) se interdisciplinarno obravnava politične, ekonomske, pravne in kulturne vidike evropskega povezovanja, najbolj Evropske unije, pa tudi drugih evropskih institucij. EŠ je fakultetni program, njegova skrbnica je Katedra za mednarodne odnose.
Študijski programi 2. stopnje