Skoči do osrednje vsebine

Projekt Kreativni potencial mesta Kamnik (KREKAM)


Na Katedri  in Centru za mednarodne odnose smo med aprilom in septembrom 2020 izvajali projekt 'Kreativni potencial mesta Kamnik (KREKAM)'. Projekt je potekal v okviru razpisa Študentski inovativni projekti za družbeno korist, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada z namenom vključevanja študentov v naslavljanje družbenih vprašanj in izzivov, s katerimi se soočajo vse globalizirane družbe, ter povezovanja z negospodarskim in neprofitnim sektorjem.

Projekt je poskušal prispevati k večji vključenosti in aktivaciji lokalnih skupnosti pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja (CTR) na ekonomskem, družbenem, kulturnem in okoljskem področju skozi kreativnost. Da pa bi to dosegli, je potrebno lokalne skupnosti v večji meri ozavestiti in usmerjati v pobude, ki ciljno, proaktivno in strateško usmerjajo v uresničevanje trajnostnega razvoja. Ena izmed takšnih je tudi UNESCO mreža kreativnih mest (UCCN), ki omogoča izrabo kreativnega potenciala lokalnih skupnosti za doseganje trajnostnega razvoja, hkrati pa prispeva tudi k globalni prepoznavnosti mest in nadaljnjemu razvoju. Projekt KREKAM se je zato osredotočal na aktivacijo kreativnega potenciala mesta Kamnik, ki bi lahko skozi članstvo v mreži UCCN bolje uresničevalo CTR.

Rezultat projekta je študija kreativnega potenciala mesta Kamnik (dostopna na spodnji povezavi) za kreativni področji gastronomije ter ljudske umetnosti in obrtništva, ki ju je projektna skupina opredelila kot primerjalno prednost mesta. Člani projektne skupine, ki so jo sestavljali študenti iz treh različnih članic Univerze v Ljubljani (Tine Dobnik, Marko Grgurič, Ana Klemen, Lina Jerina Ljubojević in Tadej Uršič s Fakultete za družbene vede; Žiga Kovač s Filozofske fakultete; Eva Jakomin in Sara Kante z Naravoslovnotehniške fakultete) pod mentorstvom dr. Jureta Požgana (Fakulteta za družbene vede) in Boštjana Jermana (Društvo za Združene narode za Slovenijo), so se v okviru projekta podrobno seznanili s cilji trajnostnega razvoja in mrežo UCCN ter prijavnim postopkom za včlanitev Kamnika v mrežo. V posvetovanju z lokalnimi organizacijami (Občino Kamnik; Zavodom za turizem, šport in kulturo Kamnik; TIC Kamnik idr.) so izvedli podrobno analizo kreativnih industrij in pripravili osnutek prijave v mrežo UCCN, ki mesto Kamniku dodatno spodbuja k temu, da postopek prijave na enem izmed obeh predlaganih kreativnih področjih v prihodnosti tudi dejansko izvede.

Študija kreativnega potenciala mesta Kamnik

 

 


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 02. november 2020 | v kategoriji: Obvestila