Katedra za družboslovno informatiko in metodologijo

 • Nov magistrski program (vpis 2022/23)

  Pridobite podatkovno-analitična in digitalna znanja za poklic prihodnosti.

 • Postanite mag. družb. inf.

  Preberite več o različnih kariernih priložnostih!

 • Dvojna diploma

  Dvojna diploma magistrskega programa Družboslovne informatike ter Sociologije in teritorialnih politik.

 • Družboslovna informatika: Digitalne tehnologije in družba

  Smer Digitalne tehnologije in družba je usmerjena v veščine poznavanja družbenih procesov ter spletne analitike, rabe informacijsko-komunikacijskih tehnologij, sociološkega razumevanja posledice družbenih medijev in uporabe ter uvajanja internetnih tehnologij.

 • Družboslovna informatika: Uporabna družboslovna informatika

  Smer Uporabna družboslovna informatika je usmerjena v načrtovanje in zasnovo internetnih sistemov ter komunikacij, sodelovanje v razvoju sodobnih tehnologij in implementacijo digitalnih vsebin/storitev.

Katedra za družboslovno informatiko in metodologijo od leta 1984 uspešno izvaja dodiplomski program 1. stopnje Družboslovna informatika, ki predstavlja prvi tovrstni študij na svetu. V študijskem letu 2021/22 je začela z izvedbo novega dvoletnega magistrskega programa 2. stopnje Družboslovna informatika, ki ima zaradi potreb po bolj celovitem razumevanju vloge podatkovne znanosti in internetnih tehnologij v sodobnih družbah dva študijska modula, in sicer Podatkovna analitika in Načrtovanje digitalnih storitev.

Skladno s svojim poslanstvom Katedra svojim študentom nudi poglobljene teoretske temelje ter profesionalna znanja in veščine iz družboslovne informatike, metodologije in statistike, kar družboslovnim informatikom omogoča, da se na trgu dela kompetentno ukvarjajo z interakcijo med informacijsko-komunikacijskimi tehnologijami in sodobno družbo. Družboslovni informatiki se zaposlujejo v zasebnem in javnem sektorju,  ustanavljajo lastna podjetja ali pa se posvečajo znanstveno-raziskovalni dejavnosti. Opravljajo dela, kot so spletna analitika, optimizacija informacijskih sistemov in storitev, statistika in metodologija, tržno raziskovanje, raziskovalni management in svetovanje, poslovna analitika itd.

Predavatelji na Katedri so močno vpeti v različne aplikativne in temeljne nacionalne in mednarodne projekte, sodelujejo z različnimi zasebnimi in javnimi organizacijami doma in po svetu ter objavljajo v vodilnih svetovnih publikacijah in založbah. Na raziskovalnih področjih so aktivni tudi v okviru Centra za družboslovno informatiko, Centra za metodologijo in informatiko, Centra za proučevanje družbene blaginje in Centra za raziskovanje javnega mnenja in množičnih komunikacij.

Predavanje z naslovom Manj metrike, več naključnih procesov: tehnike upora v platformnem svetu

Vabilo na predavanje zadnjega sklopa programa Novi ekstraktivizem, kjer bodo predstavili umetnika in programerja Bena Grosserja, ki raziskuje kulturne, družbene in politične učinke programske opreme. 

19. maj 2022 | Obvestilo

60 let vrhunskega družboslovnega raziskovanja kot temelj kakovosti fakultete

V ponedeljek, 16. 5. 2022, je Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani na svečani prireditvi obeležila zaključek slovesnosti ob jubilejni 60. obletnici obstoja fakultete.

18. maj 2022 | Obvestilo

Uspešna izvedba motivacijskega seminarja za študente magistrskega programa Družboslovna informatika

V ponedeljek, 16. maja 2022, so člani Katedre za družboslovno informatiko in metodologijo (KDIM) v sodelovanju s službo za študijske zadeve uspešno izvedli motivacijski seminar za študente družboslovne informatike, ki še zaključujejo 1-letni magistrski program.

17. maj 2022 | Obvestilo

Odgovori na pogosta vprašanja o prenovljenem magistrskem programu Družboslovna Informatika

Povzetki odgovorov s predstavitve programa na informativnem dnevu in dodatne informacije, povezave ter primeri.

17. maj 2022 | Obvestilo

Za dijake in bodoče študente

Praksa

Študenti o študiju DI:

Magistrski študenti o študiju DI:

KU Leuven - Analiza objavljenih vsebin

Analiza objavljenih vsebin na spletnih socialnih omrežjih: KU Leuven išče 3 osebe, ki tekoče govorijo nizozemsko, slovensko ali francosko.

6. maj 2022 | Obvestilo, Možnosti za delo in študij

Prosta delovna mesta v Agilconu

V podjetju Agilcon so na voljo 3 prosta delovna mesta. Junior solution consultant, Salesforce administrator.

16. april 2022 | Obvestilo, Možnosti za delo in študij

Intervju: Karin Vidonja

Karin Vidonja je diplomantka Tržnega komuniciranja in odnosov z javnostmi in magistrica družboslovne informatike. Dela na področju digitalnega marketinga in spletne analitike.

8. maj 2022 | Obvestilo, Zaposlitev

Intervju: Jure Plaskan

Jure Plaskan je diplomiran kulturolog in magister družboslovne informatike. Med študijem je pridobil metodološka znanja, ki mu danes koristijo na delovnem mestu raziskovalca.

4. maj 2022 | Obvestilo, Zaposlitev
 

Tutorstvo

Kaj je tutorstvo?

Sistematično vodenje študentov skozi študij, pri čemer pa se ne osredotočamo strogo na njihov akademski razvoj ali na težave pri študiju, temveč tudi na njihov osebnostni razvoj.

Namen tutorstva na FDV:

- Olajšati študentom vključevanje v akademsko okolje.
- Usmerjanje študentov skozi študijski proces in svetovanje ob študijskih vprašanjih, ki se ob tem pojavljajo.
- Seznanjanje študentov z načinom študija.
- Obveščanje študentov o vseh zanje relevantnih spremembah pravil, vezanih na študijski proces.
- Vzpostavljanje odnosov med sodelujočimi v izobraževalnem procesu.
- Izboljševanje študijskih rezultatov.
- Večja kakovost študija


Tutorji v študijskem letu 2021/2022:    

Tutorka na 1. stopnji: Tutor na 2. stopnji:
Ema Brglez Vili Smolič


DI-YouTube

 


DI-Twitter

 


DI-LinkedIn