Katedra za družboslovno informatiko in metodologijo

 • Družboslovna informatika: Digitalne tehnologije in družba

 • Družboslovna informatika: Uporabna družboslovna informatika

  Smer Uporabna družboslovna informatika je usmerjena v načrtovanje in zasnovo internetnih sistemov ter komunikacij, sodelovanje v razvoju sodobnih tehnologij in implementacijo digitalnih vsebin/storitev.

 • Dobrodošli na spletnih straneh Katedre za družboslovno informatiko in metodologijo

  Poslanstvo katedre je zagotavljanje odličnosti na področjih izobraževanja, raziskovanja in pri razvoju družboslovne informatike, družboslovne metodologije in družboslovne statistike.

 • 10 razlogov za študij družboslovne informatike

  Še ne veste na katero fakulteto bi se vpisali? Nihate med družboslovjem in naravoslovjem?

 • Študij družboslovne informatike ponuja izjemno raznolikost

  Družboslovni informatik povezuje družboslovje, informatiko in statistiko. Pogosto dela kot podatkovni analitik in vodja projektov v javnih ustanovah in zasebnih podjetjih.

Katedra za družboslovno informatiko in metodologijo od leta 1984 uspešno izvaja program Družboslovna informatika, ki predstavlja prvi tovrstni študij v svetu. V študijskem letu 2018/19 bo začela z izvedbo novega programa družboslovne informatike, ki zaradi potreb bo bolj celovitem razumevanje internetnih tehnologij v sodobnih družbah ponuja študentom dve študijski smeri, in sicer Digitalne tehnologije in družba ter Uporabna družboslovna informatika.

Skladno s svojim poslanstvom Katedra svojim študentom nudi poglobljene teoretske temelje ter profesionalna znanja in veščine iz družboslovne informatike, metodologije in statistike, kar družboslovnim informatikom omogoča, da se na trgu dela kompetentno ukvarjajo z interakcijo med informacijsko-komunikacijskimi tehnologijami in sodobno družbo. Družboslovni informatiki se zaposlujejo v zasebnem in javnem sektorju,  ustanavljajo lastna podjetja ali pa se posvečajo znanstveno-raziskovalni dejavnosti. Opravljajo dela, kot so spletna analitika, optimizacija informacijskih sistemov in storitev, statistika in metodologija, tržno raziskovanje, raziskovalni management in svetovanje, poslovna analitika itd.

Predavatelji na Katedri so močno vpeti v različne aplikativne in temeljne nacionalne in mednarodne projekte, sodelujejo z različnimi zasebnimi in javnimi organizacijami doma in po svetu ter objavljajo v vodilnih svetovnih publikacijah in založbah. 

Študijski programi 1. stopnje
Študijski programi 2. stopnje

13. tradicionalni DID piknik

Vabljeni na tradicionalni 13. piknik društva informatikov družboslovja (DID).

21. maj 2018 | Obvestilo

Odgovori in vprašanja študentov o informativnem dnevu za magistrski program DI

Odgovori na pogosta vprašanja študentov o informativnem dnevu za magistrski program Družboslovne informatike.

21. maj 2018 | Obvestilo

Študentsko delo na raziskovalnem projektu FRENK

V okviru temeljnega nacionalnega projekta FRENK k sodelovanju vabimo študente jezikoslovnih in družboslovnih smeri, ki bi sodelovali pri anotacijski kampanji družbeno nesprejemljivih komentarjev na Facebook straneh različnih slovenskih medijev.

18. maj 2018 | Obvestilo

Tutorstvo

Kaj je tutorstvo?

Sistematično vodenje študentov skozi študij, pri čemer pa se ne osredotočamo strogo na njihov akademski razvoj ali na težave pri študiju, temveč tudi na njihov osebnostni razvoj.

Namen tutorstva na FDV:

 • Olajšati študentom vključevanje v akademsko okolje.
 • Usmerjanje študentov skozi študijski proces in svetovanje ob študijskih vprašanjih, ki se ob tem pojavljajo.
 • Seznanjanje študentov z načinom študija.
 • Obveščanje študentov o vseh zanje relevantnih spremembah pravil, vezanih na študijski proces.
 • Vzpostavljanje odnosov med sodelujočimi v izobraževalnem procesu.
 • Izboljševanje študijskih rezultatov.
 • Večja kakovost študija

Društvo DID

Društvo DID ali Društvo družboslovnih informatikov je študentsko društvo, ki deluje že od leta 2009 in je namenjeno študentom družboslovne informatike in vsem ostalim študentom in posameznikom, ki se tako ali drugače srečujejo z družboslovno informatiko. Naše poslanstvo je povezati študente družboslovne informatike in jim ponuditi zanimive in uporabne obštudijske dejavnosti ter povezati različne generacije tako študentov kot diplomantov. Ker je poglavitni namen društva povezati študente, DID ponuja veliko priložnosti za medgeneracijsko druženje, kot so letni pikniki, spoznavna kava za bruce, prav tako pa so v okviru DID-a organizirane razne delavnice, okrogle mize in predavanja, ki nudijo zbiranje novega znanja in kompetenc, ki so za študente uporabni tako tekom njihovega šolanja, kot tudi po koncu študija. DID za svoje člane predstavlja skupnost, ki ponuja pomoč pri raznih problemih, na katere študenke in študentje naletijo tekom svojega študija.

Ker verjamemo, da je stik s soštudenti pomemben dejavnik kvalitetnega in zanimivega študijskega procesa, vas vabimo, da se nam pridružite in tako izboljšate svoj študij na Fakulteti za družbene vede. Dobrodošli v DID!

 

GGP hire 12 months development officer for research infrastructure

The GGP is currently recruiting to help us develop further the GGP as a research infrastructure including the preparation of our ESFRI application.

21. maj 2018 | Možnosti za delo in študij

Kadrovski razpis na Banki Slovenije

Na Banki Slovenije se v objavljenem kadrovskem razpisu išče profil ANALITIK M/Ž in sicer za SEKTOR ANALIZE - Finančna statistika - Statistične metode in tehnična podpora. Ponujeno je redno delovno razmerje za nedoločen čas.

21. maj 2018 | Možnosti za delo in študij