Katedra za družboslovno informatiko in metodologijo

 • Družboslovna informatika: Digitalne tehnologije in družba

 • Družboslovna informatika: Uporabna družboslovna informatika

  Smer Uporabna družboslovna informatika je usmerjena v načrtovanje in zasnovo internetnih sistemov ter komunikacij, sodelovanje v razvoju sodobnih tehnologij in implementacijo digitalnih vsebin/storitev.

 • Dobrodošli na spletnih straneh Katedre za družboslovno informatiko in metodologijo

  Poslanstvo katedre je zagotavljanje odličnosti na področjih izobraževanja, raziskovanja in pri razvoju družboslovne informatike, družboslovne metodologije in družboslovne statistike.

 • 10 razlogov za študij družboslovne informatike

  Še ne veste na katero fakulteto bi se vpisali? Nihate med družboslovjem in naravoslovjem?

 • Študij družboslovne informatike ponuja izjemno raznolikost

  Družboslovni informatik povezuje družboslovje, informatiko in statistiko. Pogosto dela kot podatkovni analitik in vodja projektov v javnih ustanovah in zasebnih podjetjih.

Katedra za družboslovno informatiko in metodologijo od leta 1984 uspešno izvaja program Družboslovna informatika, ki predstavlja prvi tovrstni študij v svetu. V študijskem letu 2018/19 bo začela z izvedbo novega programa družboslovne informatike, ki zaradi potreb bo bolj celovitem razumevanje internetnih tehnologij v sodobnih družbah ponuja študentom dve študijski smeri, in sicer Digitalne tehnologije in družba ter Uporabna družboslovna informatika.

Skladno s svojim poslanstvom Katedra svojim študentom nudi poglobljene teoretske temelje ter profesionalna znanja in veščine iz družboslovne informatike, metodologije in statistike, kar družboslovnim informatikom omogoča, da se na trgu dela kompetentno ukvarjajo z interakcijo med informacijsko-komunikacijskimi tehnologijami in sodobno družbo. Družboslovni informatiki se zaposlujejo v zasebnem in javnem sektorju,  ustanavljajo lastna podjetja ali pa se posvečajo znanstveno-raziskovalni dejavnosti. Opravljajo dela, kot so spletna analitika, optimizacija informacijskih sistemov in storitev, statistika in metodologija, tržno raziskovanje, raziskovalni management in svetovanje, poslovna analitika itd.

Predavatelji na Katedri so močno vpeti v različne aplikativne in temeljne nacionalne in mednarodne projekte, sodelujejo z različnimi zasebnimi in javnimi organizacijami doma in po svetu ter objavljajo v vodilnih svetovnih publikacijah in založbah. 

Študijski programi 1. stopnje
Študijski programi 2. stopnje

Cesseda spletni seminar: Data in Europe: Migration

Konzorcij CESSDA organizira spletni seminar (webinar) na temo podatkov o migracijah v Evropi.

23. april 2018 | Obvestilo

Vabilo na predavanje dr. Yoshiakija Ichikawe

Predavatelj prof. dr. Yoshiaki Ichikawa bo v sredo, 25. aprila 2018 na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani vodil predavanje z naslovom Scale-up of StartUp Businesses Based on Ecosystem Platform with Rule-making Strategies.

18. april 2018 | Obvestilo

Vpis na magistrski študij Družboslovne informatike

Te zanimajo znanja s področja internetnih tehnologij, podatkovne analitike, informatike in projektnega vodenja? Potem se odloči za vpis na magistrski študij Družboslovne informatike!

16. april 2018 | Obvestilo

Revija Interest Groups & Advocacy objavila nov znanstveni članek, katerega soavtorji tudi dr. prof. Mitja Hafner-Fink

Revija Interest Groups & Advocacy je objavila članek The impact of the EU accession process and EU funding on the professionalization of national interest groups: the Slovenian case soavtorjev Williama Maloneya, Mitje Hafnerja-Finka in Danice Fink-Hafner.

10. april 2018 | Obvestilo

COST Action CA15122 - 3rd ROSEnet Training School - Call for Applications

Vabilo k sodelovanju na mednarodni poletni šoli, ki se bo osredotočala na konceptualne in metodološke vidike raziskovanja socialne izključenosti in bo potekala na Fakulteti za družbene vede od 4. to 6. junija 2018.

10. april 2018 | Možnosti za delo in študij

CDB išče študenta za statistično analizo

CDB išče študenta za statistično analizo.

6. april 2018 | Možnosti za delo in študij

Kaj o programu Družboslovne informatike menijo diplomanti, absolventi in študenti tega programa?