Skoči do osrednje vsebine

Katedra za analitsko sociologijo

 • Katedra za analitsko sociologijo

  Katedra za analitsko sociologijo izhaja iz bogate več kot petdesetletne tradicije teoretskega in empiričnega raziskovanja družbenega življenja.

 • Dobrodošli na spletnih straneh katedre

  Auguste Comte (1798-1857), začetnik sociologije, doprsni kip na Place de la Sorbonne v Parizu.

 • Katedra za analitsko socilogijo

  Grafit pod Čevljarskim mostom v Ljubljani. Sociologija je znanost o družbenih prostorih svobode.

 • Dobrodošli na spletnih straneh katedre

  Mumbai, Indija, 2011. Sociologija doživlja obrat od metodološkega nacionalizma k metodološkemu kosmopolitizmu.

 • Dobrodošli na spletnih straneh katedre

  Broadway, New York, 2010. Vsakdanje življenje in javni prostori so v središču sociološkega preučevanja.

 • Katedra za analitsko sociologijo

  Na informativnem dnevu smo bili z vami Rok, Nina, Klemen, Marjan in Tadej.

Katedra za analitsko sociologijo je najstarejša katedra za sociologijo v Sloveniji, katere začetki segajo v leto 1961. Danes katedra predstavlja dinamično akademsko okolje in vključuje 20 učiteljev in raziskovalcev, ki s svojim znanstveno-raziskovalnim delom nadaljujejo dosežke slovenskih sociologov in sociologinj prejšnjih generacij.

Katedra zagotavlja študentom in študentkam širok nabor splošnih in posebnih socioloških znanj, dopolnjen z metodološkimi veščinami in zanimivimi interdisciplinarnimi preseki. Posebno skrb namenja integraciji teoretskega znanja in empiričnega raziskovanja aktualnih družbenih problemov. Članice in člane katedre odlikuje vpetost v mednarodne znanstveno-raziskovalne kroge ter usmerjenost v aktivno sooblikovanje družbenega življenja.

Diplomanti in diplomantke analitske sociologije so usposobljeni za analitično-raziskovalno, svetovalno in vodstveno delo na različnih teritorialnih in sektorskih ravneh. Njihove prednosti so sposobnost za organizacijo raziskovalnega dela in kritično sociološko analizo trendov družbenega razvoja, iskanje odgovorov na sodobne družbene izzive ter pripravljenost za skupinsko delo in vodenje. 

Sociološko srečanje, 4-5. november 2022, Ljubljana

Ob 60-letnici FDV, ki pomeni tudi 60 let razvoja sociologije na FDV, bomo na oddelku za sociologijo v sodelovanju s Slovenskim sociološkim društvom organizirali letno srečanje z naslovom Socio-ekološka tranformacija. Srečanje bo potekalo 4. in 5. novembra 2022, v prostorih FDV.

25. oktober 2022 | Obvestilo

RAZISKOVALNO POROČILO

Na spletni strani Državnega zbora RS lahko dostopate do poročila Politika zaposlovanja invalidov v nacionalnih parlamentih, ki jo je v okviru strokovne prakse pripravil diplomant sociologije, Blaž Urbanč.

24. avgust 2022 | Obvestilo

Priložnost za delo na Študentskem inovativnem projektu za družbeno korist - Medijske reprezentacije starosti in trpinčenje starejših v novinarskem poklicu

Vse zainteresirane študentke in študente smeri novinarstvo (prva in druga stopnja), sociologija (prva stopnja), analitska sociologija (prva in druga stopnja) in družboslovna informatika (visokošolski program), vabimo k sodelovanju pri Študentskem inovativnem projektu za družbeno korist, ki se bo od 1. marca do 31. junija, izvajal na Fakulteti za družbene vede...

15. februar 2019 | Obvestilo

Novi raziskovalni projekt Centra za prostorsko sociologijo

Center za prostorsko sociologijo je bil uspešen pri pridobivanju novega EU projekta v okviru mreže ERA Smart Urban Futures.

9. februar 2017 | Obvestilo

Člani

Razpisane teme

Ne pozabite, da je rok za prijavo teme diplomskega dela 15. marec 2018! Izberete lahko razpisano temo ali pa po posvetovanju z mentorjem/mentorico  predlagate nerazpisano temo.  

Dodiplomska stopnja

Magistrska stopnja

Kdo smo

Katedra za analitsko sociologijo vključuje 20 učiteljev/ učiteljic in raziskovalcev/ raziskovalk, ki delujejo v okviru raziskovalnih centrov.

Objave

Članice in člani katedre za analitsko sociologijo svoje raziskovalne dosežke redno predstavljajo domači in tuji javnosti v obliki znanstvenih člankov, monografij, prispevkov v javnih medijih in raziskovalnih elaboratov.
Vabimo vas, da si ogledate najnovejše objave.