prof. dr. Alenka Švab

Splošne informacije
Video predstavitev
Življenjepis
Bibliografija
Povezave
 • prof. dr. Alenka Švab, visokošolska učiteljica
  Kontaktne informacije:
  Službeni telefon: 01/ 5805-117
  Email: is.jl-inu.vdf@bavs.aknela
  Govorilne in uradne ure:
  Govorilne ure v času spomladanskega semestra:
  sreda, 12:00-13:30.

  Spremembe: 
  V tednu med 9. in 20. marcem govorilne ure v kabinetu odpadejo. Dosegljiva sem po elektronski pošti oz. po dogovoru po telefonu.

  _________________________________________________
  Za izredne študente/-ke po dogovoru po elektronski pošti.

  Prostor:
  B 205
  Sodelovanje pri predmetih:

  Dodiplomski študij
  Sociologija družin
  Sociologija vsakdanjega življenja
  Študije življenjskega poteka

  Podiplomski študij
  Magistrsko delo
  Študije vsakdanjega življenja
  Ekspertna področja:

  Vsakdanje življenje
  Družine in družinska politika
  Življenjski poteki
  Spoli, s
  eksualnost, intimnost, telo

   

   

 • Alenka Švab je diplomirala leta 1994 iz sociologije na Fakulteti za družbene vede, UL, leta 1995 pa magistrirala iz sociologije na Central European University ter na Lancaster University. Med leti 1997 in 2000 je bila mlada raziskovalka na Mirovnem inštitutu. Leta 2000 je doktorirala iz sociologije na Fakulteti za družbene vede z doktorsko disertacijo o poznomodernih spremembah na področju družinskega življenja ter statusu sociologije družin.
  Njena študijska in raziskovalna področja so družine in družinska politika, vsakdanje življenje, življenjski poteki, družbeni vidiki seksualnosti, intimnosti in telesa.
  Kot raziskovalka deluje v okviru Centra za socialno psihologijo, FDV. Sodelovala je v številnih domačih in mednarodnih projektih, med drugim na dveh evropskih projektih ('Youth – actor of social change' - UP2YOUTH ter 'Governance of educational trajectories in Europe' GOETE (nosilka prof. dr. Mirjana Ule)), ki sta se ukvarjala z družbenimi spremembami v življenjskimi potekih mladih.
  Kot soavtorica je objavila šest monografij s področja družin in družinskega življenja, očetovstva, intimnih življenjskih stilov študentov ter vsakdanjega življenja gejev in lezbijk. S prof. Selmo Sevenhuijsen (Utrecht University) pa je uredila dva zbornika s področja etike skrbi in socialne politike.
  Je soustanoviteljica in članica Slovenskega seksološkega društva, med leti 2011 in 2013 je bila predsednica društva. Je tudi članica Slovenskega sociološkega društva (od novembra 2016 tudi članica predsedstva društva) in Evropske sociološke zveze. Med leti 2012 in 2014 je bila glavna in odgovorna urednica revije Družboslovne razprave, od leta 2015 pa je članica uredniškega odbora revije. V letu 2016 je bila predsednica Sveta za družino pri Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. S sklepom Vlade RS je bila 13. 7. 2017 imenovana za članico Sveta RS za otroke in družino.