Skoči do osrednje vsebine

Piškotki

Kaj so piškotki?

Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki se prenese na računalnik uporabnika ob njegovem obisku spletne strani in običajno vsebuje:

  • ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek,
  • življenjsko dobo piškotka,
  • vrednost – navadno naključno generirano edinstveno število.

Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko spletnemu mestu v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev – na primer tako, da se spomni prejšnjih nakupov ali podatkov o uporabnikovem računu. Samo strežnik, ki je poslal piškotek, lahko prebere in uporablja ta piškotek.

Vrste in uporaba piškotkov

Ker vam želimo omogočiti čim boljšo uporabniško izkušnjo, tudi na naši spletni strani uporabljamo piškotke, ki jih je več vrst in sicer:

  • sejni piškotki, ki so potrebni za to, da si spletno mesto zapomni uporabnikov vnos v spletne obrazce, ipd.,
  • piškotki za avtentikacijo uporabnika, ki so potrebni, da si spletno mesto uporabnika zapomni, potem, ko se je prijavil v storitev s svojim uporabniškim imenom in geslom. 

Za zgoraj omenjene piškotke vnaprejšnja privolitev ni potrebna, ker gre za zakonsko izjemo. Prav tako ni potrebno neposredna privolitev za uporabo piškotkov, ki so vezani na vtičnike, ker uporabljajo svoje lastne piškotke dokler je uporabnik prijavljen v sistem.

  • Piškotki, ki so vezani na vtičnike (social media plug-in) družbenih omrežij. Vtičniki uporabljajo piškotke, da lahko družbena omrežja identificirajo svoje člane, ko ti pridejo na spletno mesto z vtičnikom.

Izjema pa ne velja za analitične piškotke:

  • piškotki za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in ključnih besed, ki vodijo na mesto, problemi pri navigaciji).

Google Analytics na naši spletni strani uporabljamo izključno za pridobivanje zgoraj omenjenih informacij, ki nam pomagajo, da uporabniško izkušnjo naredimo še boljšo, nikakor pa ne zbiramo osebnih podatkov, prav tako ne dovoljujemo, da bi Google razpolagal z našimi podatki.

Piškotki, ki jih uporablja spletna stran www.fdv.uni-lj.si

Nujni piškotki:

Domena   Ime piškotka  Namen  Trajanje
fdv.uni-lj.si
NET_SessionId
hrani ID seje do konca seje
fdv.uni-lj.si  _wtt_user_name
prijava v urnik 30 dni ali do odjave
fdv.uni-lj.si   hash prijava v Moj FDV  30 dni ali do odjave 
fdv.uni-lj.si  modal  pojavno okno  30 dni

Analitični piškotki:

Domena   Ime piškotka  Namen  Trajanje
google.com __utma
Google Analytics
 2 leti
google.com __utmb Google Analytics
 30 min
google.com __utmc Google Analytics
 do konca seje
google.com __utmv
Google Analytics
 2 leti
google.com
__utmz Google Analytics
 6 mesecev

Upravljanje piškotkov

Če želite spremeniti nastavitve piškotkov, lahko to storite v vašem brskalniku. Več informacij za različne brskalnike najdete na spletnem naslovu: http://www.aboutcookies.org

 

Osebni podatki

Vaše osebne informacije bo Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani, Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana (pooblaščena oseba za varstvo podatkov: dpo@uni-lj.si) na podlagi zakonitega interesa obdelovala za namen komuniciranja z vami, in sicer do zaključka naše komunikacije. Vaših osebnih podatkov ne bomo posredovali tretjim osebam, razen v primeru, ko imamo s temi osebami sklenjeno ustrezno pogodbo v Skladu z GDPR. V okviru obdelave osebnih podatkov imate pravico dostopa do svojih osebnih podatkov, njihov popravek, omejitev obdelave, ugovor in pravico do prenosljivosti podatkov. Če boste ocenili, da vaših pravic ne izvršujemo ustrezno, se lahko pritožite Informacijskemu pooblaščencu RS (ip-rs.si).