Skoči do osrednje vsebine

Pomoč uporabnikom - študenti

Eduroam

Storitev Eduroam omogoča uporabniku varen in preprost dostop do (brezžičnega) omrežja lastne organizacije in gostovanje v omrežjih drugih institucij, vključenih v sistem Eduroam. Tako lahko uporabnik organizacije v Ljubljani dostopa v zaščiteno omrežje Eduroam v Mariboru ali Kopru (ali v katerokoli omrežje Eduroam v tujini) transparentno in brezplačno, z istim uporabniškim imenom in geslom kot ga uporablja v "domačem" omrežju Eduroam. Omrežje je zasnovano tako, da zagotavlja tako sami instituciji kot gostujočim uporabnikom kar največjo varnost, saj je onemogočeno prisluškovanje in lažno predstavljanje. Skladno s svojo politiko lahko institucija preko istega sistema overjanja svojim uporabnikom omogoči uporabo tudi drugih omrežnih virov (npr. skupnih aplikacij, baz podatkov.). S tem se zmanjšuje administracija pri dostopu do omrežja in aplikacij ter povečuje mobilnost uporabnikov, ki postaja ključna potreba v mednarodnem raziskovalnem in izobraževalnem prostoru. Omrežja so tudi del mednarodnega sistema gostovanja Eduroam, zato lahko slovenski uporabniki gostujejo v omrežjih izobraževalnih in raziskovalnih ustanovah tudi v tujini.

 Za dostop v omrežje Eduroam potrebujete:

  • računalnik ali drugo ustrezno brezžično napravo (dlančnik, telefon);
  • brezžična naprava mora biti opremljena z ustreznim protokolom 802.11g ali 802.11b in z podporo varnostnega protokola WPA-Enterprise ali WPA2-Enterprise;
  • na računalniku nameščeno programsko opremo s podporo za avtentikacijo 802.1x (EAP-TTLS), bodisi odjemalec Eduroam ali vgrajeni odjemalec operacijskega sistema;
  • uporabniško ime in geslo za Eduroam na svoji matični instituciji.

Ko se prijavljate v Eduroam omrežje morate pri uporabniškem imenu navesti vse, tudi @student.uni-lj.si.

Navodila za namestitev in povezavo najdete tukaj:  Čarovnik za nastavitev omrežja Eduroam

Prevzem digitalne identitete oz. uporabniškega imena

https://id.uni-lj.si/DigitalnaIdentiteta

Pozabljeno geslo, sprememba gesla za uporabniško ime

https://id.uni-lj.si/DigitalnaIdentiteta

Spletna pošta z uporabniškim imenom iz ID PORTALA:

https://id.uni-lj.si/

Pomoč – prijava napak

https://id.uni-lj.si/

Office 365

Študenti v času študija lahko pridobijo brezplačno licenco Office 365, ki si jo uredijo na univerzitetnem portalu, kjer si svojo urejajo identiteto, pod zavihkom o365. (https://id.uni-lj.si/)

Spletni infoportal KARIERNI CENTRI

http://kc.uni-lj.si/
Izdelava življenjepisa, karierno svetovanje, prijava na brezplačne delavnice in dogodke, ...

Brezplačne storitve Arnes AAI

ARNES - Seznam vseh aplikacij z 'našim' uporabniškim imenom in geslom (vse članice UL pridružene federaciji Arnes AAI (BF in MF ne))

http://aai.arnes.si/storitve

INFORMACIJSKE STORITVE NA UL – seznam in podrobnejši opis

http://www.uni-lj.si/studij_na_univerzi/it_storitve.aspx

QR FDV WebApp

Mobilna aplikacija

Mobilna aplikacija je na voljo na spletnem naslovu http://www.fdv.uni-lj.si/sr/mobile, ki ga odprete na mobilni napravi (uporabite lahko tudi QR kodo desno).

Na vstopni strani lahko z ukazom »Dodaj na domači zaslon« aplikacijo namestite na svojo mobilno napravo.

Izposoja opreme

Študenti si lahko opremo izposodijo v spletnem referatu pod zavihkom Ostalo - Izposoja multimedijske opreme, in sicer vsaj dan pred načrtovano izposojo.

Rezervirano opremo prevzamejo po prejemu potrditvenega sporočila med 9. in 10. uro v predavalnici 27. Izposojeno opremo vrnejo na izbrani datum vračila med 13. in 14. uro v predavalnico 27. Izposojo in vračilo opreme je možno opraviti samo v ponedeljek, sredo in petek.

Oprema se vrača izključno samo osebju RC v predavalnici 27.

V juliju in avgustu izposoja opreme ni možna.