Študenti FDV na terenski izvedbi v Beogradu


Študentke in študenti magistrskega študija Sociologije so se pri predmetu Sociologija arhitekture, pod vodstvom Franca Trčka, od 26. do 29. marca udeležili terenske izvedbe predmeta v Beogradu. Tam so nas gostile kolegice in kolegi z oddelka za sociologijo.

Po izčrpnem uvodnem predavanju red. prof. dr. Sretena Vujovića, enega vodilnih strokovnjakov za sociologijo mesta, o ubranih spremembah Beograda skozi čas, smo ob pomoči kolegice Vere Backović ter študentk in študentov višjih letnikov sociologije na Univerzi v Beogradu  preučevali urbane spremembe v tej bližnji metropoli.

Raziskovali smo: socialistični in postsocialistični Novi Beograd, simbole kapitalističnega Beograda, komercializacijo centra na potezi Slavija, ulica Kralja Milana, Terazije in Knez Mihailova, “šoping molove” v postsocialistični transformaciji Beograda, Kaluđerico kot primer enega od največjih na črno zgrajenih naselji v Evropi, (ne)zavedanje pomena sakralne in arhitekturne dediščine na primeru Plečnikova cerkve Sv. Antuna Padovanskog, komparativno analizo tradicionalnega (starega) in postmodernega (novega) v urbani podobi Beograda, projekt rekonstrukcije Sava Male pri Kalemegdanu ter na mestu „Beka”, dilemo rekonstrukcije „Generalštab” ahritekta Dobrovića in "turistifikacijo" mesta na primeru Skadarlije.

S sodelovanjem pri terenski izvedbi predmeta ter z druženjem s kolegicami in kolegi iz Beograda so študentke in študent spoznali družbeno-prostorske izzive posttrazicijskih metropol. Izvedba predmeta, ki v celoti poteka na terenu, pa sočasno bogati tudi nabor alternativnih didaktičnih pristopov poučevanja na FDV.

Foto utrinki


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 29. marec 2013 | v kategoriji: Ekskurzije