Skoči do osrednje vsebine

Študentje o izmenjavi

Študijska izmenjava je nekaj, kar bi po mojem mnenju mogel izkusiti vsak študent, saj ne le da spoznamo nove metode študija, pridobimo ogromno novih znanj, se spoznavamo z novim kulturami ter jezikom in se znajdemo še v tako zapleteni situaciji iz katere se naučimo sami najti pot. To pa je vsekakor pozitivna izkušnja za naprej. Ne gre le za golo delo, tudi zabava in spoznavanje je velik del Erasmus izmenjave. 
Močno priporočam :)

Špela
Erasmus študentka na University of Klagenfurt
To je definitivno nepozabna in edinstvena izkušnja, ki razširi obzorja. Ne gre za to, da je kjerkoli boljše kot pri nas, je pa drugače in študentske izmenjave omogočajo, da to spoznamo v najbolj pristni luči. Neprecenljivo je, da spoznamo raznolikost kultur in tako ugotovimo, da ni vse tako samoumevno, kot se nam zdi pri nas ('normalno' je relativno) in obenem začnemo ceniti kakšne domače stvari, ki smo jih prej kritizirali. Prav tako se naučimo spoprijemati se z izzivi.
Erasmus je res enkratna priložnost: verjetno bo kadarkoli v prihodnosti manj časa za take izkušnje (služba, družina itd.), bivanje v tujini pa je še vedno delno organizirano, kar pomeni, da je precej ugodneje in varneje, kot če bi se odpravili na svojo pest. 

Pia
Erasmus študentka na IEP Aix en Provence
 
Vsa leta, ko sem se izobraževala na fakulteti, sem si želela oditi na študij v tujino. Ker sem študentka Družboslovne informatike, našega programa ni bilo nikjer drugje, kakor na Švedskem, tja pa nisem želela iti, saj je izmenjava trajala le 3 mesece.
Tako sem se po vpisanem absolventu končno opogumila in zadnji dan oddala prijavo za izmenjavo študentov. Neskončno sem si želela oditi v Španijo...Deželo sonca in prijaznih ljudi. Tako sem se odločila za manjše mestece Girona, ki se nahaja v Kataloniji. Dobila sem odgovor da sem sprejeta in priprave so se začele. Končno je prišel tudi čas odhoda. Metuljčki v želodcu, strah pred neznanim, slovo od prijateljev in staršev.
Ko sem prispela v Girono, je bilo vse novo ampak takoj sem se počutila kot doma. Najti sem si morala stanovanje, ki mi je na začetku delalo malo preglavic, ampak po nekaj dnevih se je vse izšlo čudovito, saj smo z ostalimi Erasmus študenti združili moči in našli stanovanje, o katerem smo prej lahko samo sanjali. 
Ker sem bila absolventka, sem tam opravljala le določene obveznosti v zvezi z diplomskim delom, samoiniciativno pa sem se tudi udeleževala tečaja Katalonščine in Španščine, saj sem se želela naučiti jezika
Začeli so se študijski dnevi...V uvodnem tednu smo imeli različna predavanja in predstavnik Turizma na univerzi nam je dejal, da naj to kratko bivanje (6 mesecev) izkoristimo za spoznavanje kulture, novih ljudi, običajev in jezika, da študiramo pa naj le toliko kakor je nujno. Vsi smo se njegovega nasveta držali, včasih celo preveč. 
Osebje na univerzi je pomagalo slehernemu študentu pri kakršnihkoli vprašanjih in dilemah, tako da se je vedno našla rešitev in odgovor na težavo.
Dnevi so minevali s svetlobno hitrostjo, vrstili so se žuri, potovanja, spoznavanja, obiski prijateljev iz Slovenije. Šest mesecev je minilo najhitreje v mojem življenju in žal mi je bilo, da se za izmenjavo nisem prijavila kar za celo leto. Po vseh veselih trenutkih in opravljenih študijskih obveznostih pa je sledilo slovo. Nešteto poslovilnih zabav, solze in vrnitev v realnost...vsi vemo da je doma najlepše, ampak semestra v Španiji, nešteto novih izkušenj in novih poznanstev se bom za vedno spominjala.
Zato vsem študentom, ki so v dilemi kar se tiče izmenjave v tujini sporočam, naj bodo pogumni in naj se le odločijo, kajti po tovrstni izkušnji človek postane bogatejši in zrelejši. Ne bo vam žal! Seveda pridejo tudi slabi trenutki, ki pa niso vredni omembe. Lep pozdrav in veliko sreče na študiju v tujini!

Mojca
Erasmus študentka na Universitat de Girona
 
Če lahko izberem najboljšo stvar leta 2009 (ker smo ravno v tem predprazničnem času polnem spominjanja in nostalgije ..) je to 5 mesecev Kobenhavna. Definitvno. Noro dobra izkušnja, kjer se v tako kratek čas zgosti toliko lepega in pomembnega. Da sploh ne omenjam kopice ljudi, ki so mi naredili ta čas najlepši do sedaj. Dobro, nostalgija je spomin minus bolečina, kot pravi naš profesor Velikonja, a slednje je bilo na sami izmenjavi zgolj za vzorec, sicer bi bila zadeva že kar kičasta. Najhujše pride ob povratku domov - tapravi kulturni (in še kakšen!) šok. Ja, tudi zato se nameravam vrniti.

In še napotek vsem, ki oklevate: feel the fear and do it anyway !!

Alenka
Erasmus študentka na University of Copenhagen
 
Študentska izmenjava z Univerzo v Miamiju je bila neprecenljiva izkušnja. Vsa pričakovanja, ki so me nenazadnje vodila do prijave na izmenjavo, so bila presežena. Nova prijateljstva, spoznavanje novih kultur, možnost študija na eni izmed najboljših privatnih univerz v ZDA, izboljšanje znanja tujega jezika, referenca pri iskanju zaposlitve, so tisti motivi, ki jih običajno vsi navedemo pri pisanju motivacijskega pisma, vendar je izmenjava nazadnje še veliko več. V bistvu kar težko verjameš, koliko samostojnosti, samozavesti, zaupanja v lastne sposobnosti, želje do uspeha, novih pogledov na svet ti takšna enoletna izmenjava doprinese. Mislim, da so izkušnje študija v tujini edinstvene, na kar kažejo želje mnogih, ki smo se izmenjave enkrat že udeležili, da jo na podiplomski ravni ponovimo.

ISKANJE NAMESTITVE 
Nepozabna izkušnja, ki jo nudi študentska izmenjava se prične že pred odhodom v tujino z iskanjem ustrezne namestitve. V primeru Miamija je bivanje v študentskem domu namreč veliko dražje kot bivanje izven kampusa, zato na podlagi izkušenj predlagam, da si namestitev poiščete skupaj s študenti, ki so bili poleg vas izbrani za izmenjavo. Iskanje seveda ne bo enostavno, saj se boste morali o vsem meniti na daljavo in zaradi tega naleteli na številne zavrnitve. Ob iskanju primerne lokacije stanovanja svetujem, da za pomoč prosite študente, ki se trenutno nahajajo na izmenjavi, saj se predstave Američanov o tem, kaj je blizu in kaj ne, bistveno razlikujejo od naših. Tudi v predstavah o uporabi javnega prevoza in kolesarjenju na faks smo si močno različni. Čeprav mogoče nenavadno za študentsko izmenjavo, se nakup avtomobila v primeru bivanja izven kampusa izkaže za skorajšnjo nujo (investicija, se vam bo na koncu šolskega leta s prodajo avtomobila vsekakor povrnila).

IZBIRA PREDMETNIKA
University of Miami ponuja študentom na izmenjavi paleto raznovrstnih predavanj. Študent si lahko sam izbere predmet iz katerekoli fakultete oz. katedre. Sama sem kombinirala predmete, ki so jih ponujali na School of Communications in School of Business Administration, kot so: Media Planning, Advertising Campiagns, PR Research, International Markeing in podobno. 
Smeri študija so na univerzi v Miamiju veliko bolj specializirane, zato so nekateri predmeti namenjeni le rednim študentom univerze, drugi pa zahtevajo določeno predznanje. Vsi predmeti temeljijo na študijah primera in sprotnem preverjanju znanja v obliki kolokvijev in »kvizov«. Predmeti so semestrski in končna ocena je odvisna predvsem od sprotnega dela, kolokvijev, seminarskih nalog ipd. Končni izpit nima posebno velike teže pri končni oceni.

Nabor vseh predmetov in njihove opise si lahko za začetek pogledate na spletni strani univerze (http://www6.miami.edu/umbulletin/courses/index.htm).

OBŠTUDIJSKE DEJAVNOSTI
Tako kot s predmeti, je na kampusu poskrbljeno za številne obštudijske dejavnosti. Pri tem naj opozorim, da si lahko že v sestavo predmetnika vključite nam zelo nenavadne predmete, kot so: golf, surf, potapljanje, tenis, ples ...
Na univerzi delujejo številne organizacije, ki se jim lahko pridružite, za ljubitelje športa pa je na voljo welness center s fitnesom, številnimi notranjimi in zunanjimi igrišči za košarko, tenis, ameriški nogomet, notranjim in zunanjim bazenom ipd. 

STROŠKI
Povprečni mesečni stroški znašajo med 700 € in 800 €. Glede mesečnih stroškov v primerjavi s Slovenijo najbolj izstopajo stroški hrane (zdrava prehrana je na splošno dražja). 
Največ stroškov je v prvem mesecu bivanja, ko je k mesečnim stroškom potrebno dodati še stroške vseh knjig (knjige so bistveno dražje, kopiranje pa je strogo prepovedano), welness centra (poljubno), opreme stanovanje. Enoletna izmenjava vas bo tako približno stala 12500 €.

OSTALO
Ob prihodu si priskrbite mobilni telefon. Na voljo boste imeli vrsto operaterjev z različnimi predplačniškimi paketi, ki pa največkrat zahtevajo tudi nakup telefona. Z lokalno telefonsko številko si lahko olajšate klicanje v Slovenijo, bodisi preko Skypa (nakup lokalne Miami številke v Sloveniji) bodisi preko Voipdiscounta (enourni pogovor le za 5 centov).

V kolikor računate na nakup avtomobila, ne pozabite da boste pred tem morali opraviti vozniški izpit (z mednarodnim izpitom lahko vozite le tri mesece). Izpit se bistveno prej opravi kot v Sloveniji. Sestavljen je iz teoretičnega dela in same vožnje. Nenavadno pa je, da si morate avtomobil za praktični del priskrbeti sami. Celotni stroški znašajo manj kot 20 €.

V ZDA si boste morali odpreti bančni račun. Pri nakazovanju denarja iz Slovenije bodite pozorni na provizije.

V primeru, da si boste stanovanje ob prihodu morali opremiti sami (običajno so vsa stanovanja neopremljena), svetujem, da si za nekaj dni najamete avtomobil in obiščete cenejše blagovnice oz. znane ameriške »garage sales«. 

Anja
Gostujoča študentka na University of Miami

Svojo študijsko izmenjavo sem opravljala v prestolnici Češke, v Pragi. Čas od januarja do julija 2009 lahko označim kot čudovito obdobje in tudi kot mojo največjo in najboljšo izkušnjo do sedaj. V prvem mesecu sem izkoristila možnost tečaja češčine v okviru EILC ter se že tako vpeljala v pražki mestni vrvež. Naučila sem se osnov češčine ter bila kasneje sposobna komunicirati z domačini, vodje tega tečaja pa so nas zaposlili z raznimi dejavnostmi, ki jih Čehi radi počno ter nam predstavili njihov način življenja. Sam študij, ki se je začel v februarju, se ne razlikuje dosti od našega študija v Sloveniji. Predavatelji so vedno dostopni in izredno prijazni, predavanja kvalitetna ter samo vzdušje v kampusu prijetno. Živela sem v študentskem domu, kar nisem nikoli obžalovala. To je bilo stičišče vsega, kraj za spoznavanje ljudi in druženje, za pogovor ali zabavo. Češka se ne razlikuje dosti od Slovenije, zato moram reči, da sem se tam počutila kar nekoliko domače - zaradi samega jezika, navad, zgodovine... Menim, da sta Praga in sama Češka študentom prijazni lokaciji - hrana in pijača se lahko dobita po izredno ugodnih cenah, tudi druge storitve so poceni, zabave nikoli ne zmanjka, same lepote mesta in države pa te lahko zaposlijo za lep čas. Imam srečo, da sem bila v Pragi ravno v času češkega predsedovanja Evropski uniji, kar je dalo mestu še večjo veličino. Na koncu lahko rečem, da me je moja študijska izmenjava zaznamovala v zelo pozitivnem pomenu - bolje sem spoznala samo sebe, ugotovila kje so meje mojih sposobnosti, videla in doživela veliko ter, kar si štejem kot največji dosežek, spoznala ogromno ljudi iz celega sveta in stkala izredno dragocena prijateljstva.

Maja
Erasmus študentka na Charles University in Prague
Menda se najboljše italijanske fakultete, razumljivo, nahajajo na severu države. Ima pa njen jug in še posebej Rim, svoj čar. Življenje tam teče počasneje, znanje jezika je prej nuja kot prednost, akademski nivo pa bi ocenila za nižjega kot pri nas in predvsem manj zahtevnega. Pregovorna italijanska neorganiziranost je občutna na vsakem koraku, vendar te prav to naredi prilagodlivejšega različnim situacijam. In ko ti nedeljski sprehod okoli Koloseja postane rutina in se pričneš udeleževati številnih demonstracij, veš, da si se popolnoma integriral v novo kulturo. 

Petra
Erasmus študentka na Universita degli Studi Roma Tre
Erasmus, program za izmenjavo študentov med evropskimi univerzami, je presegel okvir zgolj izobraževalnega programa, pridobil si je status socialnega in kulturnega fenomena. Mnogim študentom z evropskih univerz nudi priložnost, da prvič izkusimo življenje v tujini in si pridobimo boljše razumevanje in globlji vpogled v tuje kulture. 
Študenti FDV-ja imamo možnost enoletne študijske izmenjave na Univerzi Complutense v Madridu, ki je ena izmed najstarejših na svetu (ustanovljena leta 1293) in velja za najboljšo
javno univerzo v Španiji, s široko paleto študijskih programov. Na njeni članici, Fakulteti za informacijske znanosti, je poleg Odnosov z javnostmi in Avdiovizualnih komunikacij tudi študij novinarstva. Dodiplomski študij novinarstva traja pet let, je plačljiv, vsak letnik pa sestoji iz desetih predmetov, torej dva manj kot na FDV-ju. 
Kot Erasmus študentka sem si predmetnik lahko sestavila sama, izbirala sem lahko med vsemi predmeti vseh treh smeri v skladu z našim predmetnikom tretjega letnika. Študij se od FDV-jevega razlikuje predvsem v tem, da je bolj praktično usmerjen. Pri urah se piše kratke eseje, analize, kritike, ki se po koncu predavanj oddajo. Obvezno je sodelovanje na seminarjih in ker smo študenti iz različnih držav in z različnim ozadjem, so seminarji zelo zanimivi ter zajemajo številne različne pristope. Poleg samega predmeta tako študenti spoznavamo tudi druge države in kulture. Na fakulteti je radijski in televizijski studio, v katerima študenti pri novinarskih predmetih ustvarjamo kratka poročila, reportaže in se tako pridobivamo praktično znanje. Čeprav univerza še ni sprejela bolonjske reforme, je pri vseh predmetih veliko sprotnega dela, seminarskih, projektnih nalog, ki so predpogoj za pristop k izpitu. In kot Erasmus študent te fakultete nimam posebnega statusa kot mnogi študenti predvidevajo, profesorji so sicer pripravljeni pomagati mednarodnim študentom in zagotovijo veliko dodatne literature, vendar od Erasmusovcev zahtevajo enako kot od domačih študentov, vsa predavanja in izpiti pa so v španščini. Opazna je tudi razlika v odnosu med študenti in profesorji, ki je veliko bolj oseben, med seboj se tikajo, ob začetku študijskega leta pa morajo študenti vsem profesorjem oddati listek z osebnimi podatki, tako da si profesorji študente bolj zapomnijo. 
Največja prednost Erasmusa je možnost izbire predmetov, ki jih na domači univerzi ni. Tu je na primer več predmetov povezanih s televizijo, televizijsko produkcijo in filmom, kjer študenti pridobimo bolj specifično znanje. Profesorji so odlični predavatelji, ki očitno uživajo v svojem delu, predavajo z višjim, skoraj kričečim glasom, njihova telesna mimika je bolj izrazna, veliko krilijo z rokami in od študentov pričakujejo povratno informacijo. Prisotnost na predavanjih in govorilnih urah jemljejo zelo osebno in udeležba vpliva na končno oceno. 
Poleg pridobivanja novega znanja je Erasmus edinstvena priložnost spoznati študente iz vseh držav Evropske Unije, Južne in Severne Amerike ter Kanade. Spoznavanje drugih kultur in navad mi pomaga spoznavati tudi svojo kulturo in sebe. Študij v tujini daje večjo svobodo živeti na želeni način in tudi večjo odgovornost. In izbriše jezikovne, narodnostne, rasne in druge meje, ki ljudi ločujejo. Spoznala sem, da druge države nimajo samo drugačnih kultur, temveč tudi drugačen odnos do življenja in načrtov za prihodnost. Čeprav smo si med seboj tako različni in govorimo različne jezike, človek lahko najde ljudi, ki so brez predsodkov in imajo isti cilj.
Študij v drugi državi pripomore k osebni rasti, k samostojnosti. Ob prihodu si Erasmusovci moramo sami poiskati bivališče, cene sob v Madridu v privatnih stanovanjih se gibajo od 300 pa vse do 500 evrov mesečno, soba v študentskem domu pa med 700 in 800 evri, saj vključujejo še 3 dnevne obroke in čiščenje. Torej potrebna je iznajdljivost in dobro finančno zaledje, saj Erasmus štipendija, ki šteje 300 evrov, ne zadostuje. Ena izmed pomembnejših stvari, ki sem jih do zdaj pridobila je nova sposobnost – vztrajnost. Naučila sem se, da je ob prihodu v novo državo samo navdušenje in vznemirjenje premalo, da bi se ustalil. Poleg prilagodljivosti potrebuješ predvsem dobro znanje tujega jezika in finance. Spoznala sem, da različni ljudje potrebujejo različne pristope. In ugotovila, kako sklepati prijateljstva z ljudmi z vseh koncev sveta.

 

Kvout: Študij v tujini daje večjo svobodo živeti na želeni način in tudi večjo odgovornost. In izbriše jezikovne, narodnostne, rasne in druge meje, ki ljudi ločujejo.

Sandra
Erasmus študentka na Universdad Complutense de Madrid

Verjetno bi vsi tuji študentje, ki so bili del izmenjave v Varšavi zapisali podobne vtise. Mesto, nekoliko sivo in na prvi pogled morda moreče, kar gre očitati povojni sovjetski arhitekturni brezglavosti, ponuja vse in še več. Nasmejani ljudje, dobra hrana in študentskem žepu prijazne cene, so le nekateri izmed atributov, ki jih lahko Varšava ponudi. Glavna univerza se nahaja v samem srcu mesta, na koncu skoraj kilometra dolge promenade polne boutikov in lokalov, ki ji Poljaki pravijo Novi svet. Dobra organizacija in univerzitetno osebje, ki navadno poleg angleščine obvlada še enega izmed romanskih jezikov, sta dve svetli točki Univerze v Varšavi. Kakovost predavanj podobno kot drugje varira glede na profesorsko garnituro, ki je nosilec določenega predmeta, zapisati pa je potrebno, da varšavska univerza gosti številne tuje predavatelje, ki razširjajo obzorja in dvigujejo kakovost samega študija
Izbira Varšave kot mesta vaše izmenjave nikakor ne bo napaka, prej prednost, saj vam bo poljska metropola omogočila nepozabno življenjsko izkušnjo tako na študijskem kot tudi osebnostnem področju.

Marko
Erasmus študent na University of Warsaw