Skoči do osrednje vsebine

Katedra za teoretsko analitsko politologijo

 • Pridružite se nam!

  Katedra za analitsko politologijo vabi odločne in vedoželjne dijake in dijakinje, ki želijo spoznavati politične procese in razumeti politične dogodke doma in po svetu, na informativna dneva, ki bosta na Fakultet za družbene vede potekala v petek in soboto, 15. in 16 februarja.

 • Povej svoje mnenje!

  Študentje programa Politologija - Študije politike in države imajo možnost sodelovati s člani katedre za teoretsko-analitsko politologijo ne le v predavalnicah, temveč tudi na spletu. Na spletni strani www.politologija.si lahko študentje svoje prispevke ali komentarje na aktualne družbenopolitične teme objavljajo in jih na ta način delijo z javnostjo.

 • Katedra za teoretsko analitsko politologijo

  Poslanstvo Katedre za teoretsko analitsko politologijo je prenos znanja s področja političnih teorij in delovanja sodobnih političnih procesov in institucij.

 • Politologija – študije politike in države

  Katedra skrbi za dodiplomski program Politologija – študije politike in države, s posebnim poudarkom na interdisciplinarnem študiju političnih idej, institucij in praks.

 • Dodiplomski in podiplomski študij

  Katedra na dodiplomski in magistrski ravni ponuja programa z veliko izbirnostjo predmetov, kjer študenti pridobijo znanja o državi, državljanstvu, globalizaciji, političnih institucijah, družbenih gibanjih, ekologiji, javni upravi in javnih politikah, delovanju oblasti, političnih ideologijah, pravicah in svoboščinah.

 • Pedagoško in raziskovalno delo

  Člani katedre pedagoško in raziskovalno posegajo na polje političnih teorij, političnega komuniciranja, zgodovine političnih idej, politične filozofije, politične ekonomije in primerjalnih politik.

Pod okriljem katedre za teoretsko analitsko politologijo, katere predstojnik je prof. dr. Igor Lukšič, se izvajajo študijski programi Politologija – študije politike in države na prvi stopnji, Politologija - politična teorija na drugi stopnji in Globalizacijske študije ter Politologija na doktorskem programu tretje stopnje.

Člani katedre za teoretsko analitsko politologijo se ukvarjajo s pedagoško in raziskovalno dejavnostjo na področju političnih teorij, prav tako pa so dejavni tudi v širšem medijskem in družbenem prostoru, kjer nastopajo v vlogah političnih analitikov, oblikovalcev politik in v drugih družbeno angažiranih vlogah.

Člani katedre raziskovalno delujejo v okviru Centra za politično teorijo, Inštituta za družbene vede; raziskovalne dosežke centra člani katedre nenehno vključujejo v svoje pedagoško delo.

Temeljni študijski programi na področju politologije so namenjeni študentom, ki jih zanima delo v mednarodnih vladnih (e.g. OZN, EU) in nevladnih organizacijah, transnacionalnih podjetjih, političnih strankah, medijih, na ministrstvih, v raziskovalnih in visokošolskih institucijah, raziskovalnih organizacijah in na ostalih področjih kjer iščejo kreativne ljudi, ki izstopajo.

Nagrada Slovenske znanstvene fundacije Prometej znanosti 2022

Priznanje za komuniciranje znanosti je prejel tudi projekt Agon(ija) epidemije. V projektni ekipi sta bila tudi dva pedagoga s Fakultete za družbene vede, član naše katedre izr. prof. dr. Andrej Lukšič in izr. prof. dr. Bojana Lobe.

6. junij 2023 | Obvestilo

Prešernova nagrada študentki ŠPID Karli Tepež!

Študentka našega programa Študije politike in države, Karla Tepež je za diplomsko nalogo z naslovom, Protestna umetnost kot moment upora, prejela Prešernovo nagrado za najboljše diplomsko delo!

11. december 2019 | Obvestilo

Informacije o študiju Politologija - Študije politike in države v srbskem jeziku

Želiš da studiraš političke nauke u Sloveniji? Izaberi Fakultet društvenih nauka program Politika i država.

21. februar 2019 | Obvestilo, Aktualno

Želiš študirati politologijo? Pridruži se nam na informativnih dnevih 15. in 16. februarja

Te zanima zgodovina, sociologija in politika? Želiš razumeti ozadja politik, sodobnih dilem in rešitev? Potem pridi na informativni dan in vpiši temeljni študijski program Politologija – Študije politike in države

11. februar 2019 | Obvestilo, Aktualno