Skoči do osrednje vsebine

Katedra za obramboslovje

 • Strokovne ekskurzije

  Študenti obramboslovja na strokovnih ekskurzija, doma in v tujini, spoznavajo ključne institucije nacionalne in mednarodne varnosti.

 • Aktivna udeležba študentov

  Študenti obramboslovja so sodelovali v simulaciji za usposabljanje civilistov namenjenih v civilne misije Evropske unije.

 • Katedra za obramboslovje

  Poslanstvo katedre je proučevanje in poučevanje varnosti, obrambe, vojaštva in miru, s čimer prispeva k razvoju splošne družbene varnostne kulture.

 • Sodobni oboroženi spopadi

  Preučevanje in analiza sodobnih oboroženih spopadov.

Obramboslovje je interdisciplinarni študij, ki ponuja široka in specialna znanja o sodobnih grožnjah varnosti (kot so oboroženi spopadi, nasilni konflikti, naravne nesreče, terorizem, kiber grožnje…) in načinih zoperstavljanja na nacionalni in mednarodni ravni. Študij poteka že od leta 1975. Diplomanti uspešno delujejo na različnih področjih in v različnih institucijah, kot so oborožene sile, zaščita in reševanje pred naravnimi in drugimi nesrečami, širše obrambne zadeve, notranje zadeve, zunanje zadeve, obveščevalne službe, protiterorizem, podjetja, ki predstavljajo kritično infrastrukturo oziroma imajo poseben varnostni pomen, varnostna in vojaška podjetja, nevladne organizacije in mednarodne organizacije, kot so NATO, OVSE, EU in OZN. Program omogoča pridobitev kompetenc, kot so poznavanje sodobnega varnostnega okolja, analitičnost, sposobnost za skupinsko delo, reševanje konfliktov, sposobnost vodenja in sposobnost strateškega ter operativnega razmišljanja.

Z žalostjo sporočamo

Z žalostjo sporočamo, da se je poslovil naš kolega diplomant in magister obramboslovja Jure Krajnc.

22. april 2022 | Obvestilo

VABLJENI NA INFORMATIVNI DAN

V petek 11.2.2022 in v soboto 12.2.2022 vabljeni na predstavitev dodiplomskega študija Obramboslovja na Fakulteti za družbene vede.

10. februar 2022 | Obvestilo

Poziv Katedre za obramboslovje k javni razpravi o spremembah zakona o visokem šolstvu

Katedra za obramboslovje je dne 2.februarja 2022 predsedniku Državnega zbora poslala spodnje pismo kot odgovor na novo vsebino Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o visokem šolstvu, ki se nanaša na ustanovitev visokošolskega vojaškega zavoda, ki je bila vložena 28. januarja 2022.

5. februar 2022 | Obvestilo

Študenti 2. letnika na obisku v Uradu Predsednika Republike

Študenti 2. letnika Obramboslovja pri predmetu Obrambni in varnostni sistem spoznavajo institucije nacionalno varnostnega sistema.

4. januar 2022 | Obvestilo
Študijski programi 1. stopnje
Študijski programi 2. stopnje

Objave

Objave članic in članov katedre najdete v bibliografskem sistemu COBISS+
Za lažji dostop do bibliografij priporočamo obisk osebnih spletnih strani članic in članov katedre.