Skoči do osrednje vsebine

Na izmenjavi na vojaški akademiji kopenske vojske General Tadeusz Kościuszko


Vroclav, Poljska
Univerza: General Tadeusz Kościuszko Military Academy of Land Forces, Vroclav, Poljska
Kdo: Teo Golja
Kdaj: 2013/14, 3. letnik, poletni semester

Splošen vtis

Izmenjava mi je veliko pripomogla k osebni ter akademski rasti. Izboljšal sem znanje angleškega jezika ter se naučil osnove poljščine, spoznal poljsko kulturo ter kulturo držav ostalih tujih študentov. Izkusil sem drugačen način študija ter spletel dobra prijateljstva. Vsekakor super življenjska izkušnja, s katero sem pridobil veliko novega znanja ter drugačen pogled na življenje. Lahko rečem, da so bili to najboljši štirje meseci mojega življenja.

Študij

Po koncu Hladne vojne je tako kot v večini vzhodnoevropskih državah pomen vojske močno upadel. Vojaška akademija v Vroclavu je ena izmed štirih, ki so obstale na Poljskem. Transformacija študija iz strogo vojaškega v civilno-vojaški sistem je prišla do te mere, da trenutno na vojaški akademiji v Vroclavu študira več civilistov kot vojaških kadetov. Erasmus program je dokaj nov, sprejet je bil pred približno petimi leti, sodelujejo pa večinoma z ostalimi vojaškimi akademijami v regiji. Večina tujih študentov je bila vojaških kadetov, le peščica nas je bila civilistov. Izbira predmetov v angleškem jeziku je velika, vsi pa so organizirani za Erasmus program. Predavatelji so tako vojaški kot civilni profesorji, predmeti pa so primerni za študij obramboslovja. Študijski proces je bolj oseben ter pristen, saj pri predmetih sodeluje manjše število študentov. Zahtevnost študija ni težavna. Organiziranih je bilo več raznih dogodkov, enodnevnih izletov ter večdnevni izlet v Krakov in okolico.

Nastanitev

Živel sem v študentskem domu znotraj območja vojaške akademije. Samo območje je ograjeno, vhod pa varujejo oboroženi varnostniki. Za varnost je bilo vsekakor dobro poskrbljeno. Najemnina za en mesec v sobi za 3 osebe znaša okoli 75€, v sobi za dve osebi pa okoli 95€. V vsakem nadstropju je skupno stranišče, prostor za tuširanje, pralnica, kuhinja in soba za učenje s televizijo. Na kampusu je tudi bazen, dobro opremljen fitnes, nogometno igrišče, poligon z NATO ovirami ter zunanji »ruski« fitnes.

Življenje v mestu in prosti čas

Vroclav je četrto največje poljsko mesto ter eno najbolj študentskih na Poljskem. Trimesečna karta za javni prevoz stane okoli 30€. Mesto je dobro prepleteno z avtobusi ter tramvaji. Vroclav ima bogato zgodovino, veliko muzejev, prisrčen trg v središču ter veliko zanimivosti vrednih ogleda. Skratka, v Vroclavu vam ne bo nikoli dolgčas. Prepletanje nemške oziroma pruske kulture s poljsko doda mestu dodaten čar. V modernem stadionu domuje poljski nogometni prvoligaš Śląsk Wrocław, kakšen derbi si je vsekakor vredno ogledati. Mesto je zelo živo tako med tednom kot tudi čez vikend. Organiziranih je veliko festivalov, študentskih zabav ter ostalih aktivnosti. Vroclav ima tudi dobre prometne povezave z Nemčijo ter preostalo Poljsko.

Pred odhodom

Pravočasno si uredite študijski sporazum ter pridobite Erasmus štipendijo. Predstavniki vojaške akademije bodo z vami pravočasno stopili v stik ter hitro odgovarjali na vsa vaša morebitna vprašanja.  

Nasveti za prve dni

Takoj, ko dobite poljsko študentsko izkaznico, si kupite trimesečno vozovnico za javni  promet, ki jo lahko kupite v središču mesta. S strani akademije je vsakemu tujemu študentu dodeljen poljski študent, »Erasmus Buddy«, ki vam je vseskozi v pomoč pri vaši izmenjavi. Glavni nasvet pa je, izkoristite vsak dan vaše izmenjave, ker vam bo čas minil nepričakovano hitro.

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 10. marec 2015 | v kategoriji: Vtisi iz tujine