Skoči do osrednje vsebine

Študent Teo Golja na izmenjavi na Islandiji


Bifröst, Islandija

Univerza: Bifröst University, Bifröst, Islandija

Kdo: Teo Golja

Kdaj: 2014/15, 4. letnik, poletni semester

 

Splošen vtis

Študijska izmenjava na Islandiji mi bo ostala v lepem spominu. Način študija je nekoliko drugačen, vendar ima številne prednosti. Islandska narava je povsem drugačna od ostalega sveta, meni je hitro prirasla k srcu. Tudi islandski način življenja, ki je v veliki meri prilagojen podnebju, je nekaj kar se splača občutiti ter spoznati. Ni boljšega kraja za opazovanje severnega sija kot v vročem jacuzziju, ki je del univerzitetnega kampusa v Bifröstu.

Študij

Na Univerzi v Bifröstu veliko študentov študira na daljavo, zato je študijski proces v veliki meri prilagojen le-temu. Pred samimi predavanji je potrebno poslušati spletna predavanja, ki jih profesorji posnamejo predhodno s pomočjo programa Microsoft PowerPoint. Predavanja sama pa so bolj podobna vajam kot jih poznamo na FDV. Predmeti v angleškem jeziku so družboslovne narave ter iz področja ekonomije, vendar predhodno znanje ni potrebno. Veliko je sprotnega dela, tedensko je potrebno oddajati razne naloge, sam semester pa je razdeljen v dva šesttedenska ciklusa. Predmeti tako trajajo samo šest tednov, zato je sama intenzivnost višja, po vsakem ciklusu pa je en teden namenjen izpitom. Težavnost študija s predhodnim družboslovnim znanjem ni zahtevna, več pa je sprotnega dela.

Nastanitev

Tuji študenti so nastanjeni v apartmajih s šestimi sobami, vsaka za eno osebo. V skupnem prostoru se nahaja opremljena kuhinja z jedilnim prostorom, kavčem, televizijo, shrambo ter vhodno vežo. Sobe so prostorne in vsaka ima svojo kopalnico. Enomesečna najemnina znaša okoli 300€. Na kampusu se nahaja trgovina z živili, za večje ter cenejše nakupe pa se je potrebno odpraviti v pol ure oddaljeno vas Borgarnes.

Življenje na kampusu in prosti čas

Prosti čas na kampusu lahko preživljate v dobro opremljenemu fitnesu, savni, jacuzziju ali v sobi, namenjeni druženju (miza za ročni nogomet, namizni tenis, biljard…). Po navadi so torkovi večeri namenjeni druženju v baru/restavraciji na kampusu, včasih so organizirane tudi razne družabne igre ter koncerti. V okolici se nahajajo številne naravne znamenitosti. Univerza ponuja tujim študentom avto, ki je namenjen za nakupovanje hrane ter krajše izlete po Islandiji.

Pred odhodom

Poleg študijskega sporazuma ter nastanitve si je potrebno urediti štipendijo Norveškega finančnega mehanizma (NFM), ki je namenjena za študij na Norveškem, Islandiji ter v Lihtenštajnu. Štipendija NFM je v letu 2014/15 znašala 900€ na mesec, povrne pa tudi potne stroške v višini do 700€. Vse informacije glede postopka prijave na štipendijo dobite v mednarodni pisarni. Obvezna oprema so kopalke ter pohodniška oblačila, ki so primerna tudi za vetrovne razmere.

Nasveti za prve dni

Dneve z lepim vremenom čim bolje izkoristite za izlete v naravo, kajti na Islandiji je vse odvisno od vremena. Naj vas pomanjkanje dnevne svetlobe v zimskem času ne zavede, poskusite izkoristiti vsak dan, kajti vsaka dobra izkušnja se prekmalu k

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 19. januar 2016 | v kategoriji: Vtisi iz tujine