Skoči do osrednje vsebine

Študent Tim Berginc na izmenjavi v Varšavi na Akademii obrony narodowej


Erasmus izmenjava je zelo zanimiva izkušnja v času študija, saj lahko s sodelovanjem v takšni študijski izmenjavi obiščeš drugo fakulteto in spoznaš različne načine dela tujih profesorjev ter pridobiš različno znanje. Poleg tega ugotoviš kaj vse imamo v Sloveniji in kaj imajo v drugih državah drugače urejeno.

Na Erasmus izmenjavi sem tokrat že drugič. Prvič sem bil na isti vojaški akademiji, kot zdaj, v tem času se je nekaj stvari tudi spremenilo. Ko sem bil na prvi izmenjavi smo imeli vsi možnost bivanja v študentskem domu, zdaj pa so dobili mesto v študentskem domu samo študenti, ki so prišli na izmenjavo z vojaških akademij. Internet na akademiji in v študentskem domu tudi ni ravno primerljiv z našim, saj je tam veliko počasnejši in za pridobitev nekih podatkov zato potrebuješ več časa kot doma. Enak je ostal sistem tutorjev, ki so dodeljeni študentom, ki pridejo na izmenjavo in ti običajno pomagajo predvsem na začetku. Mene so ob prihodu v Varšavo prišli iskat na avtobusno postajo in me pospremili do akademije.

Na izmenjavi je pomembno tudi kako se obnašaš, saj s svojo udeležbo predstavljaš državo od koder prihajaš in tudi če se tega ne zavedaš si večina ljudi s katerimi komuniciraš s pomočjo tvojega obnašanja ustvari mnenje o državi iz katere prihajaš oziroma ga spremeni glede na izkušnje z ljudmi iz te države. Tako je zelo pomembno obnašanje vsakega posameznika na izmenjavi. Mogoče bi lahko to dodali tudi k navodilom pred odhodom na izmenjavo oziroma bi o tem študente posebno opozorili.

Študij na tej akademiji poteka malo drugače kot pri nas, saj so skupine pri posameznih predmetih veliko manjše kot pri nas. Povprečno je v skupini 5 študentov. Pred začetkom izmenjave si je možno izbrati modul študija in s tem predmete na izmenjavi. Za vse pa je obvezna telovadba ob petkih in poljski jezik trikrat na teden. Tako se med izmenjavo lahko naučimo Poljski jezik, in s tem pridobimo še en jezik, kar je v današnjem času lahko zelo cenjeno. Znanje jezika je uporabno tudi med izmenjavo, saj se tako lažje pogovarjaš z več ljudmi na Poljskem, ker jih veliko zna samo poljsko.

Življenje na Poljskem je splošno cenejše kot pri nas, saj imajo nižji standard in je tako s štipendijo možno enostavno preživeti čas študija. Med študijskim letom so tudi ene počitnice, ki trajajo skoraj tri tedne, med katerimi je veliko časa za obisk različnih mest ali pa vrnitev do doma za krajši čas. Hrana je podobna kot pri nas jedi pa imajo drugačna imena. V mestu je tudi vsaj ena pekarna, kjer prodajajo burek in nekaj restavracij z balkansko hrano. Imajo tudi veliko kitajskih restavracij in prodajaln kebabov.

Zapisal: Tim Berginc

 

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 19. januar 2016 | v kategoriji: Vtisi iz tujine