Skoči do osrednje vsebine

[Kariernik] Izobražujemo za prihodnost


  foto splet

Žan Dolajš 
Zaposlitev: Televizijski novinar 
Organizacija: RTV Slovenija 
Aktualni program: Politologija - Študije politike in države

Kako se spominjate svojega časa na FDV?

Študij na FDV-ju je bil zame predvsem razburljivo odkrivanje sveta in samega sebe. Na tehniški gimnaziji v Mariboru je moje zanimanje pri strokovnih predmetih pešalo, medtem pa se je vedno pogosteje v mojih rokah znašlo družboslovno čtivo. Prvi letnik analitske politologije na FDV-ju je bil zato zame res lepa izkušnja. Zanimanja so se poravnala s pričakovanji programa in dobil sem nov zalet. S profesorji smo razbijali mite in ustaljene vzorce razmišljanja. Bilo je veliko intelektualne romantike, idealizma, subverzivnih premislekov in upanja po drugačnem, boljšem svetu. V času študija sem prebival v Študentskem domu FDV, neposredno nad avlo fakultete. Na dlani so bili čudovita knjižnica, zanimivi ljudje in profesorji za vsakim ovinkom. Takrat sem se počutil izjemno privilegiranega. Tudi danes, ko sem v bližini fakultete, pridejo na plano vznemirljivi občutki.

Kako je FDV prispeval k uspehu na vaši karierni poti?

Menim, da je bil študij na FDV-ju temeljnega pomena. Profesorji so mi dali ogromno. Nove uvide in predvsem vero vase. Prava mera aplikativnih in teoretskih znanj je bila odlična popotnica za naprej. Vesel sem, da sem izbral študij teoretske politologije, čeprav me je nato pot peljala v novinarstvo. Prepričan sem, da je bila politološka optika na začetku novinarske kariere moja primerjalna prednost in da je tako še danes. Lažje dojemam, analiziram in interpretiram kompleksne družbene fenomene. Odnose moči zaradi politološkega pojmovnega aparata seciram natančneje, bolj kritično in zavedam se pomena kontekstov, v katere so odnosi umeščeni. 

Kaj bi svetovali študentom in študentkam FDV?

Vzemite si znanje, ki ga FDV ponuja. Po urah debatirajte s profesorji, kolegi. Naj vam fakulteta postane domač prostor.    

Obstajajo kakšni triki, kako izboljšati možnost zaposlitve?

Dajte vse od sebe. Pokažite, da ste motivirani. Naj vam denar ne bo osnovno vodilo. Sprejmite tudi kakšno slabo plačano delo, če boste s tem pridobili pomembne izkušnje. Vsaj toliko kot omenjena predanost in žrtvovanje pa je pomembno, da delodajalcem postavite meje. Če boste prosperirali na račun svojega zdravja, se enačba na dolgi rok ne bo izšla.     

Kakšni so trenutni trendi v vaši stroki?

Splošno gledano so trendi slabi, seveda pa obstajajo tudi navdihujoče zgodbe. Smo na nekakšnem razpotju. Etablirane medijske hiše veliko izgubljajo, zato pa je načet tudi socialni položaj številnih novinarjev. V poslu je veliko negotovosti, prekarnega dela in tudi političnih pritiskov. Zdi se, da moramo ob razmahu informacijskih tehnologij na novo izumiti ali pa utrditi vlogo resnega novinarstva. Nisem naklonjen temu, da bi nostalgično razmišljal o časih, »ko so bili novinarji še gospodje«. Menim, da nas čaka obdobje številnih premislekov, sprememb in inovacij. Redefinirati in ponovno legitimirati pa bo potrebno tudi položaj javnih medijev, ki so danes v nekakšni krizi identitete.    

Zakaj je družboslovje pomembno?

Pomembno je, da lahko še pravi čas izstopimo iz kolesij, ki nas peljejo v prepad. Ali pa, da že storjene napake in stranpoti ozavestimo in spišemo prihodnost, ki bo lepša in bolj solidarna. Korak za korakom. 

 

Vabljeni k branju ostalih prispevkov iz letošnjega Kariernika:

Maja Burja
Jernej Pintar
Ana Slavec 
Uršula Grošelj
Tajda Ferko
Vanja Černivec 
Jernej Verbič
Nikki Monika Kadak
Nastja Mulej
Tamara Juričič
Julija Humar
Anica Ferlin
Barbara Bejek
Valentina Novak
Barbara Polajnar
Urška Jež
Charles Nonne
Aleš Istenič
Nejc Jemec
Dolores Kores
Nevena Aleksovski
Nina Pejič
Tinca Lukan
Nina Meh Savić
Daša Kastelic
Bojan Albahari
Veronika ZakonjšekNazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 17. februar 2022 | v kategoriji: Kariernik