Skoči do osrednje vsebine

[Kariernik 2021] Izobražujemo za prihodnost


Kariernik_foto_BEJEK Barbara

Barbara Bejek
Zaposlitev: Piska vsebin
Organizacija: W3B.marketing, d.o.o.
Aktualna programa: Novinarstvo in magistrski program Komunikologija - Medijske in komunikacijske študije

Kako se spominjate svojega časa na FDV?
Spomini na študij so vsekakor zelo prijetni. S sošolci smo bili precej pisana druščina, zbrana z vseh koncev, in tudi danes radi obujamo spomine na študijska leta. Da bom študirala novinarstvo, sem se sicer odločila že kot otrok. Ker sem se do študija aktivno ukvarjala s športom in pisala za gimnazijski časopis, se mi je zdelo nekako samoumevno, da bom nekoč športna novinarka. Še preden sem diplomirala, je delo v športnem uredništvu postalo le ena od možnosti za prihodnost. Po diplomi sem nekaj let sicer še delala kot športna novinarka, krajši čas sem delala tudi v odnosih z mediji na področju športa, potem pa sem po spletu naključij pristala v marketingu. Kljub vsemu bi se danes skoraj zagotovo ponovno odločila za ta študij. Zakaj nisem popolnoma prepričana? Ker mi je študij novinarstva razširil svet in razkril številna zanimiva področja.

Kako je FDV prispeval k uspehu na vaši karierni poti?

Rada rečem, da se je med študijem na FDV prebudila moja radovednost, za kar ima zasluge več profesorjev, ki so me navdušili za raziskovanje medijskih tekstov. Tudi zato sem se po diplomi vpisala na magistrski študij komunikologije ter se lotila raziskovanja teorije in prakse športnega novinarstva na znanstvenem nivoju.

Danes ustvarjam vsebine za družbena omrežja, ki jih v času, ko sem diplomirala, nisem niti poznala. Vseeno vsak dan znova ugotavljam, da me je študij novinarstva odlično pripravil na izzive pripovedovanja zgodb za različne medijske formate – od klasičnih novinarskih žanrov do scenarijev za TV oglase dolgega formata in danes vsebin za družbena omrežja. Ključno orodje pri tem delu je jezik, zato sem še posebej navdušena nad izpopolnjenim znanjem slovenščine, za kar so v veliki meri zaslužni slovenisti na FDV.

Kaj bi svetovali študentom in študentkam FDV?
Od študija boste odnesli toliko, kot boste želeli sami, zato ta čas izkoristite za pridobivanje znanja in izkušenj, ki vam bodo zagotovo koristile tudi kasneje. Odlična priložnost v času študija je tudi študentska izmenjava – sama sem kot absolventka odšla na izmenjavo v Avstrijo, kjer sem opravila del raziskave za diplomsko nalogo.

Obstajajo kakšni triki, kako izboljšati možnost zaposlitve?
Mislim, da sta trika predvsem v znanjih, ki jih posameznik ima, in v njegovi sposobnosti, kako ta znanja predstaviti potencialnemu delodajalcu. Za slednje se mi zdi zelo praktično orodje LinkedIn, ki spodbuja k mreženju ter vseživljenjskemu učenju in izmenjavi izkušenj. Vsekakor je koristno že med študijem pridobivati delovne izkušnje na področju, ki vas zanima, prav tako pa je pomembno, da študij dokončate. Tako boste ob koncu študija poleg diplome v žepu imeli tudi že nekaj izkušenj.

Zakaj je družboslovje pomembno?
Predvsem se mi zdi pomembno izpostaviti, da je za razumevanje sodobnega sveta in življenja na podlagi védenja in izkušenj iz preteklosti družboslovje enako pomembno kot naravoslovje. Moja izkušnja je, da študij na FDV oblikuje ustvarjalne, odprte in svobodno misleče strokovnjake, ki s pridobljenim znanjem o preteklosti in z razumevanjem sedanjosti zmorejo spoštljivo in strpno spreminjati družbo prihodnosti na bolje.

 

Vabljeni k branju ostalih prispevkov iz letošnjega Kariernika:

Maja Burja
Jernej Pintar
Ana Slavec 
Uršula Grošelj
Tajda Ferko
Vanja Černivec 
Jernej Verbič
Nikki Monika Kadak
Nastja Mulej
Tamara Juričič
Julija Humar
Anica Ferlin

 


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 20. april 2021 | v kategoriji: Kariernik