Skoči do osrednje vsebine

[Kariernik 2021] Izobražujemo za prihodnost


Julija Humar

Julija Humar
Zaposlitev: svetovalka za odnose z javnostmi
Organizacija: Ministrstvo za infrastrukturo Republike Slovenije
Aktualni program: Politologija - Javne politike in uprava


Kako se spominjate svojega časa na FDV?
Čas študija je bil izjemno dinamičen in proaktiven. Klubi, ki delujejo na FDV, so mi omogočili sklepanja novih prijateljstev ter možnost obštudijskih dejavnosti in izmenjav v tujini. Med šolanjem na škofijski klasični gimnaziji sem spoznala, da sta moje poslanstvo in kariera namenjena delu v družboslovju in tako kot prej bi se ponovno odločila za študij na FDV. Trenutno končujem še magistrsko delo na FDV, tako da moje slovo s FDV še ni dokončno.

Kako je FDV prispeval k uspehu na vaši karierni poti?
FDV in znanje, ki sem ga pridobila med študijem, sta mi pomagala, da sem danes zaposlena v kabinetu ministra na Ministrstvu za infrastrukturo. FDV omogoča študentom širok nabor znanja iz družboslovja, ki ga lahko unovčijo v številnih mednarodnih organizacijah po svetu pa tudi doma v naši javni upravi in širše. 

Kaj bi svetovali študentom in študentkam FDV?
Študentom in študentkam FDV svetujem, da med študijem izkoristijo vse možnosti, ki jih FDV ponuja. Na začetku jim svetujem včlanitev v enega izmed klubov FDV. Nato naj izkoristijo študijsko izmenjavo Erasmus. Sama sem študirala politologijo na Univerzi Corvinus v Budimpešti, in sicer celoten semester, in se poleg vsega obveznega gradiva naučila še madžarščine. Svoje udejstvovanje sem nadaljevala še pri koriščenju študijske prakse v tujini, in sicer na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Skopju. Iz navedenega lahko razberete, da sem na dodiplomski stopnji izkoristila prav vse možnosti študija in dela, ki jih ponuja FDV. 

Obstajajo kakšni triki, kako izboljšati možnost zaposlitve?
Možnost zaposlitve lahko izboljšate tako, da ste med študijem delovno in študijsko čim bolj aktivni. Sama sem že od časa študija članica ene izmed političnih strank, v kateri sem lahko vsebinsko uveljavila svoje teoretično znanje politologije. Med študijem sem opravljala prakso in krajše pogodbene zaposlitve v Evropskem parlamentu v Bruslju pri dveh evropskih poslancih, delo EU-predstavnika v Afriški uniji v Etiopiji prek Evropske službe za zunanje zadeve, prakso v poslanski skupini v Državnem zboru RS, prakso na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Skopju, bila pa sem tudi raziskovalka za politične zadeve na Inštitutu Roberta Schumana v Budimpešti. Svet je lep – treba ga je izkoristiti. 

Kakšni so trenutno trendi v vaši stroki?
V politološki stroki imajo tisti, ki si želijo delovati v državni upravi, prve možnosti za zaposlitev kot pripravniki na različnih ministrstvih. Zaradi epidemije so se številni razpisi za pripravnike premaknili oz. upočasnili. Verjamem, da bomo, ko se bo stanje z epidemijo uredilo, ponovno priča številnim razpisom. 

Zakaj je družboslovje pomembno?
Družboslovje je pomembno, ker moramo kot odrasli ljudje razumeti delovanje države, skupnosti, v kateri se nahajamo in delujemo. Teoretično znanje, ki ga dobimo na FDV, pa nam omogoča, da razumemo družbene koncepte in posledično razvijemo kritično mišljenje. 

 

Vabljeni k branju ostalih prispevkov:

Maja Burja
Jernej Pintar
Ana Slavec 
Uršula Grošelj
Tajda Ferko
Vanja Černivec 
Jernej Verbič
Nikki Monika Kadak
Nastja Mulej
Tamara JuričičNazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 17. marec 2021 | v kategoriji: Kariernik