Skoči do osrednje vsebine

[Kariernik 2021] Izobražujemo za prihodnost


Nina Pejič-foto1 splet

Nina Pejič
Zaposlitev: asistentka in mlada raziskovalka (Center za mednarodne odnose, FDV)
Organizacije: FDV, Inštitut za proučevanje enakosti spolov (soustanoviteljica),
ProjectHouse CN (ustanoviteljica in direktorica)
Aktualna programa: Mednarodni odnosi  in magistrski program Mednarodni odnosi

 

Kako se spominjate svojega časa na FDV?

Študij se mi je zdel super zanimiv in hkrati na trenutke super naporen. Ni obsegal namreč »le« študija samega, ki že tako vključuje ogromno sprotnega dela, temveč tudi sodelovanje na nešteto različnih dogodkih, delo v organizacijah, pripravništva, mreženje, spoznavanje celotnega »mednarodniškega« odra v Sloveniji – od Blejskega strateškega foruma do MZZ dogodkov, okroglih miz, družbenih iniciativ, podjetništva.

 

Iskreno rečeno, v srednji šoli sem se bala vpisa na FDV. Na bežigrajski gimnaziji se redko kdo odloči stopiti z ustaljene poti, ki vodi na medicino, pravo, strojništvo. Ampak že po prvem mesecu predavanj nisem nikoli več pogledala nazaj, saj so me mednarodni odnosi pritegnili, prevzeli, mi dali vse, kar sem iskala in pričakovala. Kar naenkrat sem se spustila v vrtinec novic in razprav o konfliktih, miru, vojni, demokraciji, družbi, ekonomiji.

Kako je FDV prispeval k uspehu na vaši karierni poti?

Oseba ne uspe, ker je obiskovala fakulteto. Oseba uspe, ker je fakulteto in celotno študijsko obdobje rasti izkoristila. FDV ponuja znanje domačih in tujih znanstvenikov, omrežje in infrastrukturo – na študentih pa je, da berejo, študirajo, cukajo ljudi za rokav in izkoriščajo priložnosti za pridobivanje praktičnih izkušenj. In FDV ti to omogoči. Omogoči ti svobodo, da si izjemen, če te študij res zanima in če si se mu pripravljen v teh petih letih posvetiti do konca.  

Mednarodni odnosi so mi dali širino na treh osnovnih področjih politologije, ekonomije in prava. Danes mi to koristi na več področjih: v akademski sferi, v civilni družbi ter v gospodarstvu. Enostavno ti študij in konstantno delo, ki se ob njem zahteva, omogočita, da bolje razumeš kontekst stvari, ki se dogajajo v politiki in ekonomiji. Pridobiš pa tudi veščine, zaradi katerih si pozneje sposoben prave analize, kar ti omogoča, da se lahko lotiš česar koli – od financ do pogajanj. Tekom kariere potem te veščine in znanja nagrajuješ, izpopolnjuješ, vedno bolj si utečen in samozavesten. Obenem pa, če si aktiven, tudi spoznavaš ljudi, ki te navdihujejo in motivirajo ter tako postanejo tvoji karierni vzorniki.

Kaj bi svetovali študentom in študentkam FDV?

Obdobje študija je obdobje profesionalne in osebne rasti. Ne prespite ga, temveč ga užijte. Pri tem pa se ne pozabite odpočiti ter veseliti s prijatelji, družino, sošolci. Nič ni vredno zanemarjanja stikov in osebne sreče.

Poznate kak trik, s katerim si je mogoče izboljšati možnost zaposlitve?

Ne vem, če tak trik obstaja. Dejstvo pa je, da je najpomembnejša lastnost vsakega posameznika proaktivnost. Iz nič ni nič. Diplomati zatajijo, če ne storijo ničesar. Gospodarstveniki propadejo, kadar se ne odzovejo na spremembe v svetu. Družbena gibanja zamrejo, ko nehajo iskati načine za spreminjanje sveta.

Najpomembnejši so energija, čas in delo, ki jih vložimo v stvari. Vsi iščemo in z veseljem zaposlujemo tiste, na katere se lahko zanesemo, tiste, ki ob zanimivem delu zaživijo in si sami ustvarjajo lastne priložnosti ter s tem tudi delodajalcem pomagajo rasti. Proaktivnost je vedno nagrajena, tako mora biti.

Kakšni so trenutni trendi v vaši stroki?

Ukvarjam se s Kitajsko. Trenutno so trendi tehnološki, torej na neki način tudi ekonomski – inovacije, umetna inteligenca, novi poslovni pristopi, doseganje in ustvarjanje globalnih skupnosti, vzdržna rast, okolje.

Zakaj je družboslovje pomembno?

Če razumemo družbene sisteme, lahko v družbi tudi sami uspešno in koristno delujemo ter jo spreminjamo. Da bi lahko napovedali, kam vse lahko človek usmerja svoje delovanje, je potrebno študirati družboslovje. Hkrati pa pri tem malce bolj raziščemo tudi same sebe ter s tem postanemo bolj razumevajoči do sebe in do drugih. To je koristno za družbo, najbolj pa za nas same.

 

Vabljeni k branju ostalih prispevkov iz letošnjega Kariernika:

Maja Burja
Jernej Pintar
Ana Slavec 
Uršula Grošelj
Tajda Ferko
Vanja Černivec 
Jernej Verbič
Nikki Monika Kadak
Nastja Mulej
Tamara Juričič
Julija Humar
Anica Ferlin
Barbara Bejek
Valentina Novak
Barbara Polajnar
Urška Jež
Charles Nonne
Aleš Istenič
Nejc Jemec
Dolores Kores
Nevena Aleksovski

 

 


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 12. avgust 2021 | v kategoriji: Kariernik