Skoči do osrednje vsebine

[Kariernik 2021] Izobražujemo za prihodnost


Barbara Polajnar splet

Barbara Polajnar
Zaposlitev: samozaposlena v kulturi – performerka, pedagoginja in producentka
Organizacija: KUD Transformator in Društvo ZIZ
Aktualna programa: Kulturologija - Študije kultur in ustvarjalnosti in magistrski program Kulturne študije

 

Za FDV in študij kulturologije sem se odločila zaradi raznolikega in zanimivega predmetnika, širine obravnavanih vsebin ter spoštljivega in kolegialnega odnosa predavateljic in predavateljev na Katedri za kulturologijo. Študij kulturologije mi je ponudil interdisciplinarni vpogled v kulturne študije, antropologijo, sociologijo, filozofijo, religiologijo in druge vidike družboslovja. Strokovno podkovanost in teoretično znanje smo utrjevali skozi pogovore o obravnavanih tematikah in raziskovanje širokega spektra družbenih pojavov.

Ko pogovora o obravnavanih vsebinah s sošolkami in sošolci nismo zaključili v okviru predavanj, smo debato nadaljevali v Badovincu ali Biljardni hiši. Nekaj nas je sodelovalo tudi v društvu kulturologov Kult.co, kjer smo nabirali izkušnje s prepletanjem prijateljskih, kolegialnih in profesionalnih vezi.  Poleg študija ter delovanja v okviru fakultete smo svoje ideje udejanjali in razvijali predvsem z aktivnim sodelovanjem v programih Kinoteke, Kinodvora in Metelkove (predvsem v Klubu Gromka), pa tudi na festivalih Animateka, Mladi levi, Mesto žensk, Rdeče zore in drugih. Kot Mariborčanka sem med vikendi v domačem okolju teorijo udejanjala v prakso pri Pekarni Magdalenske mreže ter pri Kolektivu ZIZ, Momentu Maribor, festivalih Nagib in Živa dvorišča. Prav aktivni angažma v času študija, praktično delo ter vzpostavljanje mrež s kulturnimi in ostalimi delavci so po mojem mnenju bistveni deli študija kulturologije, pa tudi drugih smeri na Fakulteti za družbene vede. Izkušnja študija mi je to omogočila, me opremila in vzpodbudila za raziskovanje ter kritično vrednotenje in soustvarjanje družbe.

Pomemben del študija je tudi odmor od študija samega, absolventski staž – v prvem absolventskem letu sem namreč leta 2010 prvič spoznala gledališče zatiranih, metodo družbeno angažiranega gledališča. Prvi trening te metode, ki sem se ga udeležila, je organizirala Nena Močnik, prav tako študentka kulturologije. Njeni vabilo in priporočilo sta me nekako le zvlekli na izobraževanje, od takrat pa neprekinjeno prakticiram gledališče zatiranih skozi delavnice, produkcijo, mednarodna sodelovanja, festivale in konference. Gledališko metodo, ki je z revolucionarnim pristopom tako v formi kot v vsebini in učinku pretresla gledališče in družbo Brazilije v 70. letih prejšnjega stoletja, nato pa tudi drugje po svetu, v slovenskem okolju razvijamo v ljubljanskem KUD Transformator ter mariborskem Društvu ZIZ. Ob delu v gledališču zatiranih pa raziskujemo in razvijamo tudi druge gledališke forme, s katerimi preizprašujemo družbeno realnost – od otroških predstav do političnih muzikalov. Znanje iz smeri kulturologije je zame pomenilo ključno orodje pri razumevanju  in delu na področju družbeno angažirane umetnosti. 

Od leta 2015 delujem kot samozaposlena v kulturi – producentka, pedagoginja in performerka. Čeprav mi moj status omogoča delo, za katerega sem se izobrazila, se zanj odločila in ga tudi rada opravljam, sem, tako kot marsikateri kulturolog in FDV-jevec, prekarka. Temeljno se mi zdi, da se tega zavedamo: prekarna oblika zaposlitve pomeni negotovost. Ni privilegij, pač pa mehanizem, ki omogoča izkoriščanje in kršenje osnovnih človekovih pravic. Seveda omenjenega ne občutijo vse prekarke in prekarci ves čas, a dejstvo je, da gre za prisoten sistemski problem. Če ne prej, smo v času krize spoznali, da je pozicija vseh prekark in prekarcev negotova, v še bolj negotovih časih pa nas močno potiska proti meji dostojnega življenja. Ponavljam: prekarnost je sistemski družbeni problem, zato ga moramo nagovarjati in reševati skupaj – združeni in organizirani z drugimi (najprej prekarnimi, a takoj zatem tudi z ostalimi) delavkami in delavci. 

 

Avtorica fotografije: Anamarija Nađ

Vabljeni k branju ostalih prispevkov iz letošnjega Kariernika:

Maja Burja
Jernej Pintar
Ana Slavec 
Uršula Grošelj
Tajda Ferko
Vanja Černivec 
Jernej Verbič
Nikki Monika Kadak
Nastja Mulej
Tamara Juričič
Julija Humar
Anica Ferlin
Barbara Bejek
Valentina Novak

 


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 04. maj 2021 | v kategoriji: Kariernik