Skoči do osrednje vsebine

[Kariernik 2021] Izobražujemo za prihodnost


Urska Jez_foto Nada Zgank_Mesto zensk

Urška Jež
Zaposlitev: producentka v kulturi
Organizacija: Društvo za promocijo žensk v kulturi – Mesto žensk
Aktualna programa: Kulturologija - Študije kultur in ustvarjalnosti  in magistrski program Sociologija - Menedžment človeških virov, znanja in organizacij

Kako se spominjate svojega časa na FDV?

Časa na FDV se spominjam z nostalgijo. Pogrešam prostor za razpravo in kresanje mnenj, čas za branje in raziskovanje iz osebnega zanimanja. Kulturologija je bila na FDV najmlajša in najmanjša študijska smer, zaradi česar smo bili na katedri povezani ne le med seboj, ampak tudi s profesorji, ki so vsako našo idejo izkoristili kot material za nadaljnji razvoj –  včasih kot teoretski »input« včasih kot izziv, da argumentiramo svoja stališča ali soočimo mnenja. Vsaka naša akcija je bila deležna reakcije.  

Kako je FDV prispeval k uspehu na vaši karierni poti?

V času študija kulturologije sem našla svoje poslanstvo, ki je povezati umetnice in umetnike s publiko. Poskrbeti, da se umetnost predstavi v kar najboljših pogojih in okoliščinah. Med študijem sem se s kulturno produkcijo srečala v praksi, ne da bi sploh vedela, kaj v društvu kulturologov Kult.co pravzaprav počnemo. Potem je prišla teorija, predmet Kulturna politika in kulturni menedžment, kjer je vse to početje dobilo smisel in ime. V tretjem in četrtem letniku dodiplomskega študija sem projektno dinamiko spoznavala s perspektive praktično celotnega predmetnika. Mislim, da je prav v tem prispevek FDV-ja. Najprej gradiš na lastni širini in na svojem razumevanjem družbe, v kateri deluješ, potem pa imaš možnost oblikovati lastno specializacijo – deloma s pomočjo izbirnih predmetov, predvsem pa z izbiro raziskovalnih tem in vprašanj, ki se jih lotevaš s celovite perspektive. Sama sem to zelo dobro izkoristila, nato

pa sem ob delu na terenu svoja znanja nadgrajevala še s podiplomskim študijem menedžmenta neprofitnih organizacij, kjer sem vso teorijo takoj preverjala v praksi.

Kaj bi svetovali študentom in študentkam FDV? Obstajajo kakšni triki, kako izboljšati možnost zaposlitve?

Izkoristite možnosti za pridobivanje praktičnih izkušenj. Vsak majhen projekt in izkušnje, kontakti, veščine, ki jih boste pridobili kot študentje, bodo oplemenitili vaše znanje in vam pomagali razumeti, kako ga uporabiti v praksi. Izkoristite študentske klube in društva, povežite se s kolegi in materializirajte svoje ideje. Literarni večeri, koncerti, razstave, spletni časopis, filmski seminar. To so bili moji prvi kulturni dogodki, pri katerih sem sodelovala kot organizatorka. Dobila sem priložnost od blizu spoznati kulturne inštitucije in nevladne organizacije, vzpostavila prve stike, napisala prvi razpis za projekt, sestavila prvo avtorsko pogodbo. Vse to so znanja, ki štejejo vsaj toliko kot teorija, misli in ideje, s katerimi se bogatiš v času študija. Hodite na faks, tudi na dolgočasne vaje ob petkih zjutraj, spoznajte čim več ljudi in vzdržujte stike z njimi. To so mreže, na katerih boste lahko gradili vse življenje.

Kakšni so trenutni trendi v vaši stroki?

Žal se mi zdi, da trende v kulturni produkciji bolj kot sama stroka narekuje neustrezna kulturna politika. V oblikovanju taktik za preživetje in iskanju načinov za strateško usmerjen razvoj organizacij, programov in projektov iščemo načine za diverzifikacijo virov za delovanje, preizkušamo nove produkcijske modele, se povezujemo z drugimi sektorji ter sredstva za organizacijsko rast in profesionalizacijo iščemo predvsem v mednarodnem prostoru. Seveda v tem trenutku iščemo tudi nove pristope k notranjemu delovanju organizacij in sami produkciji umetniških del, ki jih pogojuje pandemija.

Zakaj je družboslovje pomembno?

Družboslovje je pomembno zaradi širine in vzgoje kritične misli. V družboslovju se skrivajo temelji solidarnosti, spoštovanja raznolikosti in sposobnosti soočanja z drugačnimi pogledi na svet, ki nas obdaja.

Foto: Nada Žgank

Vabljeni k branju ostalih prispevkov iz letošnjega Kariernika:

Maja Burja
Jernej Pintar
Ana Slavec 
Uršula Grošelj
Tajda Ferko
Vanja Černivec 
Jernej Verbič
Nikki Monika Kadak
Nastja Mulej
Tamara Juričič
Julija Humar
Anica Ferlin
Barbara Bejek
Valentina Novak
Barbara Polajnar

 


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 11. maj 2021 | v kategoriji: Kariernik