Skoči do osrednje vsebine

[Kariernik 2021] Izobražujemo za prihodnost


Nina Meh Savić splet

Nina Meh Savić
Zaposlitev: svetovalka za odnose z javnostmi
Organizacija: Biotehniški izobraževalni center Ljubljana
Aktualna programa: Kulturologija - Študije kultur in ustvarjalnosti, magistrski program Kulturne študije

 

Kako se spominjate svojega časa na FDV?

Študij kulturologije na FDV je bil čas intenzivnega spoznavanja različnih družboslovnih teorij in idej, s katerimi smo študenti poskušali razumeti dogajanje v družbi in svetu. Razvijali smo kritično misel in osvojili znanje, s katerim zmoremo na družbo gledati izven ustaljenih vzorcev mišljenja. Bil je čas družbenega aktivizma in aktivnega sodelovanja v društvu kulturologov Kult.co ter v različnih mladinskih in kulturnih organizacijah. Pa tudi čas pridobivanja delovnih izkušenj, čas zanimivih debat s sošolci in profesorji, čas zabave, sklepanja prijateljstev, svobode in brezmejnih idej.

Kako je FDV prispeval k uspehu na vaši karierni poti?

Študenti kulturologije smo spoznali širok spekter različnih družboslovnih in humanističnih teorij. Prav interdisciplinarnost študija je dragoceno orodje za raziskovanje in celostno razumevanje družbenih in (popularno) kulturnih pojavov. Takšno interdisciplinarno znanje je bilo zame velika prednost, ko sem delala kot novinarka in scenaristka na radiu, pri časopisu in na televiziji, pa tudi na področju upravljanja dogodkov in komunikacij, kjer delujem danes. Interdisciplinarno znanje, praktične kompetence, kreativno mišljenje in organizacijske veščine, ki sem jih pridobila v času študija kulturologije, so mi še danes v veliko oporo pri reševanju mnogoterih službenih izzivov. Pridobljeno znanje v času študija se je izkazalo tudi kot odlično izhodišče za nadaljevanje izobraževanja na različnih področjih. Med drugim sem znanje izpopolnila na področju odnosov z javnostmi in varstva osebnih podatkov na področju šolstva. Danes delujem kot svetovalka za odnose z javnostmi na enem največjih šolskih centov v Sloveniji in kot pooblaščena oseba za varstvo osebnih podatkov na področju srednjega in višjega šolstva.

Kaj bi svetovali študentom in študentkam FDV?

Debatirajte, berite, raziskujte, opazujte, preizprašujte družbene vzorce in vsakdanje prakse ter prenašajte novo osvojeno znanje v družbo – organizirajte dogodke, pišite poljudne ali strokovne prispevke, včlanite se v društvo, prijavite projekt …

Poznate kak trik, s katerim si je mogoče izboljšati možnost zaposlitve?

Povežite svoje znanje s prakso in pridobite praktične izkušnje že v času študija. Bodite prilagodljivi, vztrajni in pripravljeni na vseživljenjsko učenje.

Kakšni so trenutni trendi v vaši stroki?

Kot svetovalka za odnose z javnostmi na šolskem centru, ki izobražuje dijake,  študente in odrasle udeležence na področjih živilstva, prehrane, gostinstva, turizma, veterine, naravovarstva in biotehnologije, opažam, da se s pospešeno digitalizacijo družbe ustaljeni komunikacijski načini srednjih in višjih šol v Sloveniji ter njihovih deležnikov bliskovito spreminjajo in se nenehno prilagajajo novim tehnologijam. Strokovno upravljanje internih komunikacij, komunikacij z mediji ter spletnih in družbenih omrežij srednjih in višjih šol v Sloveniji postaja nepogrešljivo, v promocijo se vključujejo vplivneži, popularni so virtualni sprehodi …

Zakaj je družboslovje pomembno?

Razumeti družbo pomeni razumeti posledice, ki jih imajo kulturni in politični dogodki, politične odločitve, ekonomske ureditve, ideologije, družbeni status, vsakdanje življenjske prakse, nove tehnologije, identitetne nalepke, tehnični izumi … za uspešno ali neuspešno sobivanje ljudi. Razumevanje družbene kompleksnosti vodi k bolj celovitemu razmišljanju in preudarnemu ravnanju, ko gre za sprejemanje odločitev in zavedanje o posledicah, ki jih imajo te odločitve za posameznika.

 

Vabljeni k branju ostalih prispevkov iz letošnjega Kariernika:

Maja Burja
Jernej Pintar
Ana Slavec 
Uršula Grošelj
Tajda Ferko
Vanja Černivec 
Jernej Verbič
Nikki Monika Kadak
Nastja Mulej
Tamara Juričič
Julija Humar
Anica Ferlin
Barbara Bejek
Valentina Novak
Barbara Polajnar
Urška Jež
Charles Nonne
Aleš Istenič
Nejc Jemec
Dolores Kores
Nevena Aleksovski
Nina Pejič
Tinca Lukan

 


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 19. avgust 2021 | v kategoriji: Kariernik