Skoči do osrednje vsebine

Jan Šubelj: študent politologije in šahovski velemojster


Jan Šubelj je študent politologije na FDV. Šah je začel igrati v osnovni šoli pri šahovskem krožku, pa tudi doma z bratom, starši in dedkom. Po uspešnih šolskih tekmovanjih se je kmalu začel udeleževati tudi državnih in mednarodnih. Zaradi izjemnih rezultatov ga je Šahovska zveza Slovenije že pri osmih letih uvrstila med perspektivne šahiste in ga vključila v projekt velemojster. V letu 2023 je pri osemnajstih letih na evropskem prvenstvu v Vrnjački Banji v Srbiji izpolnil še zadnji pogoj za pridobitev naziva šahovski velemojster in s tem postal tudi najmlajši slovenski velemojster.

Šah ste začeli igrati v osnovni šoli in takrat ste obiskovali tudi šolska tekmovanja?

Ja, že v prvem razredu, ko sem se vpisal v osnovno šolo sem začel obiskovati tudi šahovski krožek in takrat sem se prvič seznanil s šahom. Najprej sem treniral v šoli in šel na nekaj šolskih tekmovanj, oziroma mislim da je bilo moje prvo tekmovanje regijsko osnovnošolsko. Potem sem se vpisal v šahovski klub. Kasneje pa sem začel sodelovati tudi na klubskih tekmovanjih in posamičnih tekmovanjih in bolj pogosto igral. Ko sem bil prvič državni prvak, čez kakšno dobro leto, sem začel hoditi tudi na evropska in svetovna tekmovanja.

Zelo hitro ste dosegli veliko izjemnih rezultatov oziroma ste se začeli udeleževati mednarodnih dogodkov. Tudi projekt Velemojster ste v letu 2023 uspešno zaključil in pri 15 letih že prejeli naziv International Master?

Ja, marca 2023 sem dosegel zadnji pogoj za velemojstra. Ampak potem sem moral čakati do avgusta, da so to potrdili. Ker se mora na kongresu preveriti, ali je vse okej in potem sem naziv takrat tudi uradno dobil.

Postali ste tudi najmlajši slovenski igralec. Med branjem o vaših dosežkih smo zasledili misel, ki nas je navdušila. ‘’Šah imam rad, ker je zapleten in ponuja neizmerno število možnih kombinacij, možnosti predvidevanja in odločanja. Slabim odločitvam sledi poraz, dobrim pa uspeh. Naučil me je vztrajnosti, bolj premišljenih odločitev in sprejemanja porazov.’’ A to mentaliteto prenašate tudi na druga področja svojega življenja?

Ja, zagotovo se trudim tudi na drugih področjih, ampak najboljše mi to uspeva pri šahu.

Kako pa vam šahovske veščine in izkušnje, ki jih nabirate na tekmovanjih in s pomočjo treninga, koristijo na primer pri študiju?

Mogoče si včasih lažje zapomnim kakšne stvari, ker tudi pri šahu si je danes potrebno veliko stvari zapomniti, na primer pri otvoritvah. Potem tudi, da znam bolje sprejemati poraze ali pa da te ne skrbi toliko, če narediš kaj narobe.


Ali uporabljate kakšne strategije iz šaha ali tekmovanj, za reševanje drugih težav oziroma projektov? Na primer sedaj na faksu ali prej v srednji šoli?

Nisem še razmišljal, da bi se teh stvari na ta način lotil, ampak mogoče pa bom v prihodnosti.

Imate pred tekmovanji kakšne posebne fizične ali mentalne priprave?

Odvisno od tekmovanja, kakšno je in kakšne cilje imam na tem tekmovanju in tudi koliko časa traja, ker na dvotedenskih turnirjih moraš imeti veliko boljšo kondicijo kot pa na enodnevnih tekmovanjih. Drugače pa mislim, da večinoma so priprave pred tekmovanji, da si pogledaš lastne otvoritve, da imaš že pred turnirjem pripravljeno, kako boš igral. Potem pa rešuješ šahovske taktike, mogoče malo bolj kot čez leto. Zato pa je pomembno tudi, da si dobro fizično in mentalno pripravljen.

Kako usklajujete priprave s študijem?

Veliko lažje je v času, ko ni študija, na primer med poletjem, ker potem nimam še ene stvari s katero se moram ukvarjati. V času študija pa je težko kar pozabiti na študij en teden pred tekmovanjem. Potem mogoče nisi čisto optimalno pripravljen na tekmovanje, ampak se pač moraš malo prilagoditi.

To je potem neka spretnost, ki jo sproti pridobivate, ta večopravilnost oziroma po drugi strani, da odrinete eno stvar na stran in preusmerite pozornost na drugo. Sicer na fakulteti še niste imeli večjih raziskovalnih projektov...?

Imeli smo seminarsko za Sodelovanje na odločanjih.


Se vam zdi, da ste lahko pri seminarski uporabil kakšna razmišljanja ali pristope kot v šahu?

V seminarski nalogi sem pisal o šahu. Tema je bila šah med hladno vojno, tako da sem lahko pisal o obojem, tako o šahu kot o taktikah. Med hladno vojno so bile stvari na šahovskem področju kar zanimive. V prvi polovici hladne vojne je bila ogromna prevlada Sovjetske zveze. Potem pa se je zgodil najpomembnejši dogodek - dvoboj za svetovnega prvaka leta 1972 med Fisherjem in Spaskijem. Fisher je ta dvoboj dobil in to je takrat veljalo za ogromen dogodek in rezultat, ker je ta dvoboj bil kot nek neposredni spopad med Sovjetsko zvezo in ZDA. Na vojaškem področju se dvoboj ni zgodil, se je pa zato na šahovskem področju. Po tem dvoboju Fisher ni želel braniti svojega naslova, naslednji svetovni prvak pa je postal Karpov in nato je spet prevladala Sovjetska zveza in vzpostavila prevlado na tem področju. Karpov je kasneje igral z Korčnojem, ki je bil sicer rojen v Sovjetski zvezi, ampak jo je kasneje zapustil in so ga posledično smatrali za izdajalca. V seminarski nalogi smo se osredotočali tudi na to, kako so raziskovali in preiskovali odnose v hladni vojni s pomočjo iger kot so šah in druge.

Kako je z materiali, literaturo? Jo je veliko na to temo? 

Na internetu materiala ni veliko, ker ni toliko raziskana tema. Je pa v šahovski literaturi ogromno tega, in če imaš prave knjige, je zanimivo.

Glede na to, da usklajujete intenzivne treninge za šah s študijem - kaj bi svetovali drugim študentom na FDV, ki bi radi usklajevali tako študij kot neko strast ali hobij, s katerim se še dodatno ukvarjajo?

Težko dajem neke nasvete, ampak zdi se mi, da morajo znati oceniti, koliko časa potrebujejo za študij, da bodo lahko dobili ocene, ki si jih želijo, in koliko časa morajo vložiti v svoj hobi ali šport, s katerim se ukvarjajo ter kakšni so njihovi cilji v tistem športu. Koliko mislijo, da morajo v to vložiti.

Torej najti neko pravo ravnovesje med vsem.

To se mi zdi najpomembnejše, ampak je to zelo težko doseči. Vedno boš moral v nekih trenutkih dati prednost eni stvari, drugo pa zmanjšati ali opustiti.

Kakšni so vaši dolgoročni cilji in ambicije, ki jih imate tako glede šaha kot tudi študija?

Kar se šaha tiče, si želim izboljšati svoj šahovski rating. Želim si da bi v naslednjih dveh, treh letih postal eden izmed najboljših stotih igralcev na svetu. Potem pa si bom ustvarjal naslednje cilje. Študij zaenkrat samo, da dokončam.

Ste mogoče zasledili kakšen projekt ali raziskavo na FDV ali v svetu, ki vas navdušuje oziroma vidite potencial, da bi ga združili s svojim znanjem šaha? Na primer umetna inteligenca?

Ja, zagotovo lahko umetno inteligenco na veliko načinov povežemo s šahom. Mislim, da se trenutno s tem že toliko ukvarjamo, da ne vem, kako točno bi pripomogel k temu.

Kakšni pa so vaši prvi vtisi, izkušnje na FDV? 

Zaenkrat mi je super, zadovoljen sem tudi s sošolci. Nisem še imel izpitov. Tudi predavanja so mi večinoma zanimiva, bom pa videl kako bo kasneje v nadaljevanju študija.


Foto: Šahovska zveza Slovenije

MJP_jan5


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 13. februar 2024 | v kategoriji: Intervju