Skoči do osrednje vsebine

Uporabna statistika

Spletna stran študija: http://stat.uni-lj.si/

Zakaj študirati statistiko?

Sodobni svet je prepojen s podatki, na njih temeljijo mnoge ključne odločitve, zato je sposobnost pravilne analize in interpretacije podatkov nujna praktično vsepovsod.

Znanje pridobljeno na študiju je dovolj splošno, da lahko študent analizira podatke na kateremkoli področju in na ta način lahko sodeluje pri najnovejših in najaktualnejših raziskavah, pa naj si bo to na področju trženja, volilnih napovedi ali vrhunske znanosti.

Delo statistika je tako izredno raznoliko pa tudi intelektualno zahtevno. Novi podatki in vprašanja vedno postavljajo nove izzive in zahtevajo nove pristope, tako da je rutinskega dela le malo.

Kaj je statistika?

Statistika je znanost pridobivanja znanja iz podatkov. Ukvarja se z zbiranjem, analizo in interpretacijo podatkov, pa tudi z učinkovito predstavitvijo rezultatov. Statistično sklepanje je nepogrešljivo za napredek znanosti kot sta medicina in genetika in za sprejemanje pomembnih odločitev v gospodarstvu in javni sferi.
Podatki se zbirajo nenehno in povsod: od medicinskih raziskav do znanstvenih poskusov, od satelitov v vesolju do socialnih omrežij kot je Facebook, od anket javnega mnenja do podatkov o kupcih.
Statistika rešuje dejanske probleme vsakdanjega sveta in si pri tem pomaga z močnimi teoretičnimi temelji.

Zaposljivost

Statistika je temelj raziskovanja v praktično vseh znanstvenih disciplinah. Po pomoč k statistiki se zatekajo mnoge strokovne službe v najrazličnejših dejavnostih zasebnega in javnega sektorja (od zdravstva, šolstva, javne uprave do finančnih, zavarovalniških, informacijskih in komunikacijskih dejavnosti, prometa, industrije, trgovine itd.), kar daje študentom izjemno raznovrstne zaposlitvene možnosti.

Zaradi nedavne vpeljave študija na trgu dela še ni večjega števila strokovnjakov s področja statistike, saj je to edini tovrstni program v Sloveniji. Kljub temu je že opaziti prve znake izboljšanja kakovosti statističnih raziskav in povečano povpraševanje po njih. Skupaj s prihodom študentov na trg dela se povečuje zavest o nujnosti kakovostne analize in interpretacije podatkov v raziskovalnem okolju, podjetjih in javnih ustanovah.