Skoči do osrednje vsebine

[Kariernik] Izobražujemo za prihodnost


Durakovic_slika

 

Anita Durakovič
Zaposlitev: Podatkovni znanstvenik
Organizacija: Petrol, d. d.
Aktualna programa: Družboslovna informatika in magistrski program Družboslovna informatika

Kako se spominjate svojega časa na FDV?

Moji spomini na študij na FDV so v pretežni meri pozitivni. Spominjam se kavic in debat s kolegi ter seveda vseh izpitov, predavanj, kolokvijev, ki so za študente manj prijetni. Kljub temu lahko zaključim, da imam na FDV prijetne spomine. Zadnji dve leti je bilo sicer druženje med kolegi zaradi pandemije okrnjeno, vendar kljub temu lahko rečem, da je moj študij potekal nemoteno.

Kako je FDV prispeval k uspehu na vaši karierni poti?

Svojo karierno pot sem začela v Petrolu, d. d., Ljubljana že kot študentka drugega letnika prve stopnje študija Družboslovne informatike. Ključno je bilo, da sem do sedanje zaposlitve prišla po priporočilu profesorice na FDV, za kar se ji še vedno zelo zahvaljujem. Rečem lahko torej, da je FDV v celoti vplival na začetek moje karierne poti. Poleg tega sem na FDV-ju dobila vsa ustrezna znanja, spretnosti in kompetence, ki jih še dandanes vsakodnevno uporabljam pri delu.


Kaj bi svetovali študentom in študentkam FDV?

Moj nasvet študentom in študentkam na FDV je, naj sledijo svojim ciljem in premagajo vsako oviro, ki jim pride naproti tako pri študiju kot tudi v življenju. Kratko, a sladko: ne obupajte, na koncu je vredno.


Obstajajo kakšni triki, kako izboljšati možnost zaposlitve?

Kakega trika ne poznam, vem pa, da je pomembno imeti v rokavu čim več kompetenc in izkušenj, ki si jih lahko pridobiš pri študiju in ob njem. Možnost zaposlitve si v današnjem času lahko izboljšaš tudi tako, da pripraviš dober življenjepis, pri katerem ti lahko na začetku karierne poti pomagajo tudi na FDV-ju. Sama sem se pri tem vedno držala načela »bodi, kdor si«.


Kakšni so trenutni trendi v vaši stroki?

V moji stroki opažamo tendenco po čim večji digitalizaciji in optimizaciji poslovnih procesov. Trendom sledimo, tako da skušamo čim več procesov avtomatizirati in s tem olajšati delo ostalim zaposlenim. V moji ekipi napredne analitike se predvsem ukvarjamo z napovednimi modeli, ki so zadnjih nekaj let ključni dejavniki oz. odločevalci pri sprejemanju pomembnih poslovnih odločitev. Predvsem napovedni modeli so nov trend, ki se ga nekatera podjetja le stežka lotijo, vendar je pomembno, da se jim ne izogibajo, temveč jih »posvojijo«, saj jim bodo pomagali pri poslovnih odločitvah.

Zakaj je družboslovje pomembno?

Razlogov, zakaj je družboslovje pomembno, je veliko. Eden izmed razlogov, ki si ga v glavi ponavljam vsak dan, je, da s pomočjo družboslovja dajemo številkam neki pomen. Tako številka ni zgolj numeričen prikaz določenega stanja, ampak jo s pomočjo družboslovnega znanja znamo opredeliti, definirati in interpretirati. Družboslovje je na drugi strani pomembno tudi zato, ker si znamo orisati širšo sliko problema, na katerega lahko vpliva več dejavnikov, postaviti tak problem v družboslovno okolje in raziskati vse, kar morebiti vpliva na dejansko stanje. Družboslovje torej je pomembno, saj nam daje širšo sliko o specifični problematiki oz. stanju.

 

Vabljeni k branju ostalih prispevkov iz letošnjega Kariernika:

Maja Burja
Jernej Pintar
Ana Slavec 
Uršula Grošelj
Tajda Ferko
Vanja Černivec 
Jernej Verbič
Nikki Monika Kadak
Nastja Mulej
Tamara Juričič
Julija Humar
Anica Ferlin
Barbara Bejek
Valentina Novak
Barbara Polajnar
Urška Jež
Charles Nonne
Aleš Istenič
Nejc Jemec
Dolores Kores
Nevena Aleksovski
Nina Pejič
Tinca Lukan
Nina Meh Savić
Daša Kastelic
Bojan Albahari
Veronika Zakonjšek
Žan Dolajš
Alja Polajžer
Alenka Leskovšek Brod
Jure Repina
Klemen Balanč
Katja PančurNazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 07. april 2022 | v kategoriji: Kariernik