Skoči do osrednje vsebine

[Kariernik] Izobražujemo za prihodnost


Balanc_slika splet

Klemen Balanč
Zaposlitev: vodja projektov
Organizacija: Mladinska mreža MaMa
Aktualna programa: Politologija - javne politike in uprava in magistrski program Politologija - primerjalne javne politike in uprava

 

Kako se spominjate svojega časa na FDV?

Študij politologije (JPU) na FDV sem začel kot izkušen mladinski funkcionar in vodja projektov – za delo z mladimi v Mladinskem centru Dravinjske Doline sem prejel nagrado Prostovoljec leta v kategoriji do 19 let, ki jo podeljuje Mladinski svet Slovenije. Med študijem sem ostal aktiven v študentskem organiziranju, kar mi je omogočilo sočasno spoznavanje politike tako v teoriji kot v praksi. Moj čas na FDV najbolj ponazarja projekt iz leta 2011, ko smo za 50. obletnico FDV študenti organizirali 50 dogodkov v 50 dneh, med drugim koncert diplomantk in diplomantov FDV z velikim koncertnim odrom pred glavnim vhodom. Zvezda večera je bil Pero Lovšin.

Kako je FDV prispeval k uspehu na vaši karierni poti?

Velik pečat so pustili profesorji in profesorice, ki so res obvladali znanstveno materijo ter tudi pedagoški del svojega poklica, saj so v meni prebudili neko filozofsko radovednost, zaradi katere še danes v prostem času prebiram znanstveno in strokovno literaturo. Sicer pa sem na FDV spoznal kolege z različnih smeri, s katerimi smo leta 2014 ustanovili Inštitut za politični menedžment, ki še danes uspešno deluje v okviru holdinga IPM Group. Po šestih letih sem zaradi želje po novih izzivih lani dal odpoved in prodal lastniški delež, sedaj pa se pretežno ukvarjam z evropskimi projekti in aktivnim državljanstvom, kjer je znanje politologije nepogrešljivo. 

Kaj bi svetovali študentom in študentkam FDV?

Svetoval bi jim, naj berejo knjige, bodisi akademske, strokovne ali fikcijo. Z branjem knjig širimo svoj besedni zaklad, razvijamo sposobnosti kritičnega razmišljanja, izražanja kompleksnih stavkov in argumentov, treniramo časovni razpon pozornosti ter poglabljamo in širimo znanje. Kratkoročni učinek branja knjig se morda zdi zanemarljiv in potrata časa, gledano dolgoročno pa branje kvalitetnih knjig daje intelektualno konkurenčno prednost pred okoljem, sploh če upoštevamo dejstvo, da zgolj pet odstotkov Slovenk in Slovencev prebere več kot deset knjig na leto, petdeset odstotkov pa niti ene.

Obstajajo kakšni triki, kako izboljšati možnost zaposlitve?

Trikov je več, ampak vsak človek ima svoj stil. Pomembno se mi zdi, da ima posameznik iskreno radovednost in željo po opravljanju nekega poklica ali dela, saj s tem pride tudi želja po učenju in napredku. Tako lahko človek uživa ob tem, ko postaja v nečem dober. In če si v nečem dober in se tega ne bojiš pokazati, potem ponudbe za službe in posel pridejo same.

Kakšni so trenutni trendi v vaši stroki?

V mladinskem sektorju je trenutno trend digitalno in hibridno mladinsko delo. Vedno več mladinskih centrov se posveča tudi psihološki podpori in duševnemu zdravju mladih ter socialnemu vključevanju preko aktivnega državljanstva. Odkar je leta 2018 »mladinski delavec« pridobil nacionalno poklicno kvalifikacijo, se krepijo težnje po vzpostavitvi neke formalno priznane oblike usposabljanj in izobraževanj za mladinske delavce. Leto 2022 pa je Evropska komisija razglasila za Evropsko leto mladih, zaradi česar bo tej temi posvečena dodatna pozornost na ravni EU.     

Zakaj je družboslovje pomembno?

Ker je človek po naravi družabna žival, narejena za življenje v skupnosti. Skupnosti pa niso nekaj fiksnega, ampak se jih gradi, družboslovje pa nas pri tem pomembno informira.

 

 

Vabljeni k branju ostalih prispevkov iz letošnjega Kariernika:

Maja Burja
Jernej Pintar
Ana Slavec 
Uršula Grošelj
Tajda Ferko
Vanja Černivec 
Jernej Verbič
Nikki Monika Kadak
Nastja Mulej
Tamara Juričič
Julija Humar
Anica Ferlin
Barbara Bejek
Valentina Novak
Barbara Polajnar
Urška Jež
Charles Nonne
Aleš Istenič
Nejc Jemec
Dolores Kores
Nevena Aleksovski
Nina Pejič
Tinca Lukan
Nina Meh Savić
Daša Kastelic
Bojan Albahari
Veronika Zakonjšek
Žan Dolajš
Alja Polajžer
Alenka Leskovšek Brod
Jure Repina

 

 


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 11. marec 2022 | v kategoriji: Kariernik