Skoči do osrednje vsebine

[Kariernik] Izobražujemo za prihodnost


Alja Polajžer splet

Alja Polajžer
Zaposlitev: Sodelavka v centru za komuniciranje
Organizacija: Nacionalni inštitut za javno zdravje
Aktualna programa: Komunikologija – Medijske in komunikacijske študije  in magistrski program Komunikologija – Medijske in komunikacijske študije

Kako je FDV prispeval k uspehu na vaši karierni poti?

FDV je moje ključno izhodišče za kritično razumevanje medijskega delovanja in prostora ter komuniciranja. Tekom študija sem v prepletu teorije s prakso pridobila potrebne veščine za spopadanje z različnimi izzivi na področju komuniciranja.

Kaj bi svetovali študentom in študentkam FDV?

Zagovarjam prakso ob študiju. Vedno sem bila mnenja, da je kljub nujnosti teoretičnega znanja praksa ključna prednost ob prihodu na trg dela. Predvsem pa samo kljukica za opravljeno nalogo ni vedno dovolj. Velikokrat se lahko dodaten trud obrestuje v nadaljnji karieri ter odpre nove in nepredvidljive poti. Mreženje in dodatna znanja pridejo še kako prav pri opravljanju dela ter pri pridobivanju želene delovne pozicije. Konkurenca konkurenci – to je bilo moje vodilo. Včasih uspešno, včasih ne, nedvomno pa dobro za dodaten zagon.

Med študijem sem opravljala kar nekaj študentskih del. Čeprav morda na začetku niso bila neposredno povezana s področjem študija, sem pri vsakem delu pridobila svojevrstne kompetence, ki so mi zagotovo na neki točki prišle prav. Začetek mojega kariernega zanimanja pa je bilo delo v oglaševalski agenciji, kjer sem pridobila veliko znanja na področju medijev in njihovega delovanja ter medijskega načrtovanja. Po končanem podiplomskem študiju sem se odločila še za Erasmus prakso v Belgiji, kar priporočam vsem študentom. Praksa v tujini mi je dala tako vpogled v širši kontekst komuniciranja kot tudi izkušnjo z delom v tujem jeziku in pravo mero iznajdljivosti za spopadanje z različnimi delovnimi nalogami. Vse izkušnje so me na moji karierni poti privedle do dela v Centru za komuniciranje na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, kjer se vsakodnevno soočam z novimi izzivi, spoznavam novosti na področju komuniciranja in uporabljam vsa znanja ter izkušnje, ki sem jih pridobila med študentsimi leti in pozneje na praksi.

Obstajajo kakšni triki, kako izboljšati možnost zaposlitve?

Klišejsko, a vendar: povezovanje teorije s prakso. Predvsem študentsko delo ob študiju, s katerim osvojimo dodatne veščine, ki v določeni obliki vedno pridejo prav. Iskanje dodatnega znanja je vedno prednost tako pri samem opravljanju dela kot pri doseganju boljših rezultatov na delovnem mestu. Sama sem se zanimala za fotografijo in opravila brezplačne spletne tečaje na temo komuniciranja, oblikovanja, oglaševanja in družbenih medijev. Dodatne spretnosti so včasih lahko bistvena posebnost, s katero izstopamo in dosegamo nove uspehe na karierni poti.

Kakšni so trenutni trendi v vaši stroki?

Digitalizacija medijev in celotne družbe je postavila komunikacijo z ciljnim občinstvom v nov kontekst - kontekst hitrih informacij. Samo s prilagajanjem komunikacijskega pristopa spreminjajočim se trendom lahko dandanes ohranimo učinkovito komunikacijo. Temeljno pa je tudi spremljanje medijskega prostora in aktualnih informacij na svojem področju. Globalni izziv je trenutno infodemija in boj s poplavo dezinformacij na spletu, pri čemer je učinkovito podajanje kredibilnih informacij še toliko večji izziv. V kolikor se družbenim omrežjem do sedaj (še) ni pripisalo dovolj velikega pomena pri vplivu na uporabnikovo mišljenje, je doba epidemije postavila to dejstvo za neizpodbitno.

Zakaj je družboslovje pomembno?

Družboslovje je ključna povezovalna veja družbe ter njenega delovanja in razumevanja. Resnični pomen in težo družboslovja lahko zares presodimo šele ob spoznavanju oziroma preučevanju le-tega. Kako veliko vlogo ima tako družboslovje kot komuniciranje v celotni družbi, pa je postalo še toliko bolj jasno v času epidemije.

 

Vabljeni k branju ostalih prispevkov iz letošnjega Kariernika:

Maja Burja
Jernej Pintar
Ana Slavec 
Uršula Grošelj
Tajda Ferko
Vanja Černivec 
Jernej Verbič
Nikki Monika Kadak
Nastja Mulej
Tamara Juričič
Julija Humar
Anica Ferlin
Barbara Bejek
Valentina Novak
Barbara Polajnar
Urška Jež
Charles Nonne
Aleš Istenič
Nejc Jemec
Dolores Kores
Nevena Aleksovski
Nina Pejič
Tinca Lukan
Nina Meh Savić
Daša Kastelic
Bojan Albahari
Veronika Zakonjšek
Žan Dolajš

 

 


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 21. februar 2022 | v kategoriji: Kariernik