Skoči do osrednje vsebine

[Kariernik] Izobražujemo za prihodnost


repina splet

Jure Repina
Zaposlitev: Častnik in poveljnik 2. pehotne čete, 74. pehotni polk, 72. brigada, trenutno poveljnik čete SIERRA KFOR 43
Organizacija: Slovenska vojska
Aktualni program: Obramboslovje

Kako se spominjate svojega časa na FDV?

Svojo pot na FDV sem začel leta 2005 kot zagnan študent z jasnim ciljem. Skladno z takratnim programom obramboslovja sem želel študij uspešno zaključiti v čim krajšem času.

Kot prva generacija bolonjskega programa smo orali ledino, pluli smo med takrat sveže prenovljenimi program in predmeti. Sprva niti študentom in verjetno niti profesorjem še ni bilo čisto jasno, kaj bo »bolonjska prinesla«. Šele po prvem letniku se je izkazalo, kaj za nas pomenijo reforme. Moram priznati, da nismo popolnoma pričakovali takšnih sprememb. Po štirih letih študija se je stopnja izobrazbe načeloma znižala, a po drugi strani nam je prav bolonjska reforma omogočila določene novosti in zanimivosti med študijem. FDV je avantgardno prešel na novo obliko izobraževanja in predvsem omogočal povezave s prihodnjimi delodajalci preko obvezne in strokovne prakse. Že na začetku študija sem se odločil izbrati takratni vojaški modul, ki je omogočal dodatne vsebine in predvsem vojaško prakso, preko katere sem že ob koncu prvega letnika stopil na karierno pot častnika Slovenske vojske.

Leta na FDV-ju so tekla izjemno hitro. Ob študiju je bilo pomembno tudi »mreženje«. Pri študijskih in obštudijskih dejavnostih smo preprosto postali pravi kolektiv. Z izjemnim ponosom smo soustvarjali podobo obramboslovja tako v okviru Društva študentov obramboslovja Slovenije (DŠOS) kot tudi v sklopu drugih društev na FDV-ju in drugje.

FDV mi je zagotovil socialni kapital in nepozabne izkušnje, pa naj so bile formalne ali neformalne. Ob diplomi in doseženih selekcijskih pogojih za častniško šolo se s ponosom spominjam časov, preživetih na fakulteti, stkanih poznanstev, izjemnih zgodb in doseženih kompetenc. To je kapital, ki ga bom lahko uporabil tudi v prihodnje.

Kako je FDV prispeval k uspehu na vaši karierni poti?

FDV mi je omogočil študij obramboslovja – vojaški modul, ki je po svoji specifiki zagotavljal največ naravoslovnih vsebin oz. predmetov na sicer tipično družboslovni fakulteti. Vse osvojene kompetence pa mi koristijo še danes na moji trenutni karierni poti.

Kaj bi svetovali študentom in študentkam FDV?

Študij je privilegij, hkrati je pogoj za razvoj kompetenc, kompetence pa omogočajo kariero. Najbolj pomembna je pot in ne cilj. Diploma in vse druge kvalifikacije so formalnost, ki je sicer velikokrat potrebna za začetek kariere, vsekakor pa to ni ključno. Študij na FDV-ju omogoča veliko, potrebna je prava mera zvedavosti, ambicij, druženja in zabave… Preprosto se je potrebno angažirati in izkoristiti vse vzporedne možnosti in priložnosti – teh je veliko: društva, prakse, dogodki, potovanja, projekti …

Poznate kak trik, s katerim si je mogoče izboljšati možnost zaposlitve?

Za zaposlitev v moji stroki niso potrebni triki, ampak želja in prepričanje vase, da boš dosegel cilj. Po oddani prošnji za zaposlitev je potrebno dokazati še nekaj psiho-fizičnih sposobnosti, dobro mero vztrajnosti in to nadaljevati vso kariero.

Kakšni so trenutni trendi v vaši stroki?

Vojaška služba je zagotovo ena izmed bolj dinamičnih oblik opravljanja službe. Kariera častnika je večinoma zelo dinamična, ponuja veliko priložnosti in hkrati odgovornosti. Pogosto smo tudi vpeti v mednarodno delovanje in usposabljanje ter izobraževanje.

Zakaj je družboslovje pomembno?

Vojaški kolektiv sestavljamo različni pripadniki. Kot v vsakem sistemu tudi v vojaškem potrebujemo vse delčke v mozaiku. Pomembno je, da izkoristimo svoj neskončni vir potenciala. Kar sem se naučil, je to, da skoraj ni izziva, ki ga ustrezen kolektiv ne bi rešil. V naših vrstah se pogosto sliši naslednji izrek: »Kar storiš zase, umre s tabo, kar delaš za druge, živi večno.«

 

Foto: Luka Mitrović

 

Vabljeni k branju ostalih prispevkov iz letošnjega Kariernika:

Maja Burja
Jernej Pintar
Ana Slavec 
Uršula Grošelj
Tajda Ferko
Vanja Černivec 
Jernej Verbič
Nikki Monika Kadak
Nastja Mulej
Tamara Juričič
Julija Humar
Anica Ferlin
Barbara Bejek
Valentina Novak
Barbara Polajnar
Urška Jež
Charles Nonne
Aleš Istenič
Nejc Jemec
Dolores Kores
Nevena Aleksovski
Nina Pejič
Tinca Lukan
Nina Meh Savić
Daša Kastelic
Bojan Albahari
Veronika Zakonjšek
Žan Dolajš
Alja Polajžer
Alenka Leskovšek Brod

 


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 01. marec 2022 | v kategoriji: Kariernik