Skoči do osrednje vsebine

[Kariernik] Izobražujemo za prihodnost


Alenka Brod-foto

Alenka Leskovšek Brod
Zaposlitev: Direktorica in HR svetovalka
Organizacija: Racio razvoj HR&M consulting, d. o. o.
Aktualni program: Sociologija - Kadrovski menedžment

Kako se spominjate svojega časa na FDV?

FDV me je naučil samostojnosti, razumevanja povezanosti družboslovnih znanosti, družbenega delovanja, skupinskih dinamik in mi omogočil razvoj kritičnega mišljenja. Ena izmed prednosti študija je bila tudi, da smo imeli študenti različnih smeri kar nekaj predmetov skupnih in smo tako lahko pletli socialno mrežo, kar vsekakor priporočam.

Kako je FDV prispeval k uspehu na vaši karierni poti?

Da bom družboslovka, je bilo jasno dokaj hitro. Študij sem začela na sociologiji na smeri Družboslovna informatika, in čeprav mi področja matematike, statistike ipd. niso bila blizu, so bila ta znanja zame odlična podlaga za delo, saj sem se naučila osnov metodologije, raziskovanja in tudi razmišljanja o digitalizaciji, kar mi danes še kako prav pride. Pozneje sem se prepisala na kadrovsko menedžersko smer, s čimer se je začela moja karierna pot.

Kaj bi svetovali študentom in študentkam FDV?

Vsi smo v prepletenih odnosih, vplivamo drug na drugega, žanjemo rezultate svojega dela, sodelujemo z drugimi in seveda želimo plačilo. Potrebujemo varnost, vedno pogosteje pa več dinamike in prostora za iniciativo in profesionalno rast. Razumevanje delovanja posamezne organizacije nikoli ni enostavno. Odločilno je, da poznaš pričakovanja svojega odjemalca, direktorja, vodje, podjetja, iskalca zaposlitve, in da nenehno iščeš rešitve problemov, četudi jih še ne poznaš dobro.

Obstajajo kakšni triki, kako izboljšati možnost zaposlitve?

Za uspeh v karieri je pomembno naslednje: če si najdeš izziv, znaš prepoznati in izkoristiti priložnosti, nikoli ne boš brez dela, katerega ključni ocenjevalci so tvoji uporabniki. Zato naj študenti spoznavajo delovna okolja in različno delo, bodisi v obliki študentskega dela ali preko praks, poslovnih sodelovanj. Naj ne razmišljajo o delovnem mestu, ampak o področju dela, širijo svoje kompetence tudi na področju drugih ved in pridobivajo različne veščine. Razmišljajo naj, »kaj lahko jaz doprinesem podjetju«, in ne toliko, »zakaj me oni potrebujejo«.

Kakšni so trenutni trendi v vaši stroki?

Na nekem uradu so me vprašali, kaj sem po poklicu. Odgovorila sem, da v bistvu ne vem, da pa rada počnem to, kar delam. Po srcu sem sociologinja. Sem lastnica in direktorica podjetja, ki je nadaljevanje družinske tradicije, večino časa pa se moje vloge menjavajo: sem predavateljica, coach, svetovalka podjetjem pri prenovi kadrovskih procesov, izvajam delavnice s področij vodenja, komunikacije in sodelovanja ter raziskave organizacijskega okolja, načrtujem in implementiram nove procese, sodelujem pri izboru ljudi, izgradnji odnosov, komunikacijskih tokov. Delam za velika in mikro podjetja v različnih panogah. Pogosto je pred mano izziv, s katerim se še nisem soočila, tako da mi nikoli ni dolgčas. Posledično so znanja, ki jih uporabljam, zelo široka. Ker sem čutila, da mi manjka znanje ekonomije, sem znanstveni magisterij kasneje delala s tega področja in bila leta 2017 prejemnica priznanja za najboljše znanstveno raziskovalno delo s področja kadrovskega managementa. Sodelujem tudi kot višja predavateljica na fakultetah in izobraževalnih inštitucijah, s čimer ohranjam stik s teorijo širšega družboslovja. Na področju HR je bil razvoj stroke v zadnjih desetih letih zelo hiter in pester. Verjamem, da se ne bo ustavil. Poklicni premiki kadrovnikov med podjetji so zelo aktualni in razumljivi. V okolju, ki je togo, brez napredka, se namreč le redki zadovoljijo z opravljanjem kadrovskih administrativnih opravil. Odločitve, povezane s kadri niso več odločitve kadrovskih oddelkov, ampak se vzpostavljajo močna partnerstva z menedžmentom od vrha navzdol. Delamo z ljudmi in za ljudi, zato mora biti čut odgovornosti velik. Izzivi bodo verjetno največji pri pridobivanju, motivacijskih prijemih in razvoju kadrov, da o digitalizaciji HR funkcije ne govorim.

Zakaj je družboslovje pomembno?

FDV je močno vplival na razvoj vrednot, ki jim sledim pri svojem delu. Empatija je lastnost, ki sem jo močno razvila in je potrebna, ko delamo z ljudmi. Veliko se investira v razumevanje in razvoj tehnike in tehnologije, ki je precej eksaktna znanost. Z njo pa upravljamo ljudje. Naši odnosi, povezanost, ambicije in druge potrebe hitro pripeljejo do tega, da je čudo znanosti neizrabljen potencial. Družboslovje je zame rodoviten vrt, v katerega sadimo tisto, kar potrebujemo. Dokler ne bomo roboti, bo vedno prostor za družboslovje, pa še takrat … kdo ve …

Vabljeni k branju ostalih prispevkov iz letošnjega Kariernika:

Maja Burja
Jernej Pintar
Ana Slavec 
Uršula Grošelj
Tajda Ferko
Vanja Černivec 
Jernej Verbič
Nikki Monika Kadak
Nastja Mulej
Tamara Juričič
Julija Humar
Anica Ferlin
Barbara Bejek
Valentina Novak
Barbara Polajnar
Urška Jež
Charles Nonne
Aleš Istenič
Nejc Jemec
Dolores Kores
Nevena Aleksovski
Nina Pejič
Tinca Lukan
Nina Meh Savić
Daša Kastelic
Bojan Albahari
Veronika Zakonjšek
Žan Dolajš
Alja Polajžer


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 25. februar 2022 | v kategoriji: Kariernik