Skoči do osrednje vsebine

Simpozij Digitalne neenakosti v postpandemičnem času

Simpozij23SLO

 

Vabimo vas, da se nam pridružite na simpoziju Digitalne neenakosti v postpandemičnem času, ki ga organizira Center za družboslovno informatiko. Na dogodku, ki bo potekal v četrtek, 15. junija, na Fakulteti za družbene vede (Univerza v Ljubljani) bomo razpravljali o digitalnih neenakostih, ki so se pojavile med pandemijo covida-19 in njihovih številnih posledicah za družbo. Ugledni znanstveniki s področij raziskovanja digitalnih neenakosti, internetnih študij in družboslovne informatike, bodo razpravljali o vplivu pandemije na digitalne neenakosti ter ocenili njihove učinke na različnih družbenih področjih in v različnih kulturah.

Simpozij bo potekal na Fakulteti za družbene vede (Kardeljeva ploščad 5, 1000 Ljubljana) v predavalnici 21 in se bo začel ob 9. uri. Pozdravnemu nagovoru bo sledil znanstveni program, ki bo razdeljen na dva dela: ob 9:15 se bodo začele predstavitve raziskovalnih izsledkov, ob 14:15 pa bo sledila okrogla miza.

Simpozij je za vse udeležence brezplačen. Zaradi lažje organizacije in obveščanja o dogodku vas prosimo, da se na dogodek prijavite. Prijave so mogoče do 12. junija 2023.

Simpozij23prijava

Opis dogodka

Pandemija covida-19 je povzročila nepredvidljive spremembe v družbenih dinamikah, ki vplivajo na življenje tudi po koncu pandemije. Zaradi pandemije se je razmahnila raba digitalnih tehnologij, ki so postale ključni steber pri komunikaciji, delu in zagotavljanju storitev, zaradi česar je digitalno okolje postalo vseprisotno. Vendar pa je ta premik kljub znatnim prizadevanjem za digitalno vključevanje razkril in okrepil že obstoječe digitalne neenakosti. Raziskave kažejo, da se sodobne družbe še vedno srečujejo z izzivi, saj številne ranljive skupine do digitalnih tehnologij nimajo dostopa in nimajo zadostnega znanja za njihovo uporabo. Na simpoziju bodo priznani strokovnjaki (Grant Blank, Eszter Hargittai, Bianca C. Reisdorf, Andraž Petrovčič, Philipp K. Masur, Anabel Quan-Haase) razpravljali o učinkih pandemije na digitalne neenakosti ter ocenili pomen razlik in njihov vpliv na družbeno blaginjo.

Dogodek ponuja priložnost za strokovnjake, oblikovalce politik in praktike, da se vključijo v dialog o strategijah za reševanje teh izzivov in spodbujanje pravičnega dostopa do digitalnih tehnologij in interneta. S spodbujanjem interdisciplinarne izmenjave idej in pogledov želimo prispevati k razvoju inovativnih rešitev in k poglobljenemu razumevanju digitalnih neenakosti v postpandemični dobi.

Govorci

Govorec1 (2)
Govorec2 (2)
Govorec3 (2)
Govorec4 (2)
Govorec5 (2)
Govorec6 (2)

Financiranje

Simpozij je podprt s strani raziskovalnih projektov »Posledice posredne uporabe interneta za internetne veščine starejših« (ARRS, J5-2558), »Digitalne neenakosti in starejši odrasli v Sloveniji: evalvacija ukrepov izvedenih v okviru Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti« (V5-2275) in »Digitalna vključenost in dolgoživa družba v postpandemičnem času: Pomen algoritmične pismenosti in internetnih veščin za digitalno udejstvovanje starejših« (BI-US/22-24-055) v sodelovanju s programsko skupino »Internetno raziskovanje« (P5-0399).

Sponzorji

FDVlogosimpozij23
CDIsimpozij23-2
Mindigpreob23
.
ARRSlogo240

.