Center za mednarodne odnose

 • Raziskovalna področja:

  mednarodni odnosi, mednarodna ekonomija in poslovanje, politike mednarodnega prava, diplomacija in človekove pravice, mednarodne organizacije in evropska integracija.

 • Konferenca AIB-CEE tokrat v Ljubljani:

  Med 26. in 28. septembrom 2017 bo v Ljubljani potekala že četrta konferenca sekcije Srednje in Vzhodne Evrope Akademije mednarodnega poslovanja. Vabljeni k oddaji prispevkov do 15. julija 2017.

 • Raziskovalni projekti:

  Pripravljamo raziskave na nacionalni in mednarodni ravni. Izsledki naših projektov so podlaga za oblikovanje strategij in politik različnih institucij, predstavljajo pa tudi pomemben del poučevanja.

 • Konference in delavnice:

  Organiziramo konference, delavnice in seminarje z vrhunskimi predavatelji iz akademske in poslovne sfere. Prav tako so naši raziskovalci redno gostujoči predavatelji na številnih dogodkih v Sloveniji in tujini.

 • Zbirke in revije:

  Center izdaja zbirki Analize CMO in Acta Diplomatica, v sodelovanju z založbo Palgrave pa tudi revijo Journal of International Relations and Development (uradna revija CEEISA).

Andreja Jaklič na letni konferenci Akademije za mednarodno poslovanje

Dubaj

Andreja Jaklič s Centra za mednarodne odnose se je med 2. in 5. julijem 2017 udeležila letne konference Akademije za mednarodno poslovanje v Dubaju, osredotočene na prispevek multinacionalk k izgradnji trajnostnih družb. Na dogodku je med drugim predstavila rezultate raziskovalnega dela z Metko Stare (prav tako članico CMO) o storitvah v globalnih verigah vrednosti in imela uvodni govor v panelu o sodelovanju na trgih srednje in vzhodne Evrope ter Rusije.

17. julij 2017 | Obvestila

Petra Roter o vlogi etnične identitete v volilnih procesih v post-jugoslovanskem prostoru

Electoral Rights

Petra Roter s Centra za mednarodne odnose je v novi knjigi o volilnih pravicah v Evropi (Electoral Rights in Europe: Advances and Challenges), ki sta jo uredila Helen Hardman in Brice Dickson, izdala pa jo je založba Routledge, objavila poglavje o volilni pravici manjšin in vlogi etnične pripadnosti na volitvah na območju bivše Jugoslavije.

12. junij 2017 | Obvestila

Maja Bučar in Andreja Jaklič na Kitajskem predavali o izbranih politikah in mednarodnih ekonomskih odnosih EU

Andreja Jaklič in Maja Bučar_China

Maja Bučar in Andreja Jaklič, obe s Centra za mednarodne odnose, sta na povabilo Univerze Hubei v Wuhanu na Kitajskem na podiplomskem doktorskem programu tamkajšnje poslovne fakultete opravili serijo predavanj o izbranih politikah in mednarodnih ekonomskih odnosih Evropske unije.

12. junij 2017 | Obvestila

Članek Aljaža Kunčiča med najbolj citiranimi članki leta 2016 v prestižni reviji Journal of Institutional Economics

Aljaž Kunčič

Doc. dr. Aljaž Kunčič, mladi raziskovalec na Centru za mednarodne odnose Fakultete za družbene vede v obdobju 2009–2013, je v času svojega raziskovanja na fakulteti v reviji Journal of Institutional Economics objavil članek z naslovom ‘Institutional quality dataset’. Članek se je leta 2016 uvrstil med najbolj citirane članke te prestižne revije in se znašel v družbi eminentnih avtorjev, med drugim Nobelove nagrajenke Elinor Omstrom.

8. junij 2017 | Obvestila

O centru:

Center za mednarodne odnose (CMO) se ukvarja z interdisciplinarnimi raziskavami na področju mednarodnih odnosov, mednarodne ekonomije in poslovanja, politik mednarodnega prava, diplomacije in človekovih pravic, mednarodnih organizacij in evropske integracije. Člani centra so vrhunski raziskovalci, ki sodelujejo s številnimi mednarodnimi znanstvenimi mrežami, kot so TEPSA, EADI, WISC, EIBA, RESER, CEEISA, EISA, ISA, ECSA, IPSA, ECPR, ILA in SGIR. Vključujejo se tako v nacionalne, kot tudi evropske in mednarodne projekte, rezultate raziskav pa objavljajo v širšem mednarodnem prostoru. Center izdaja tudi zbirki Analize CMO in Acta Diplomatica, v sodelovanju z založbo Palgrave pa revijo Journal of International Relations and Development (uradna revija CEEISA).

Kontaktni podatki:

Telefon: +386 (0)1 580 5255
E-pošta: jasna.jugovic(at)fdv.uni-lj.si

Vrhunski raziskovalci Centra za mednarodne odnose svoje izsledke raziskav redno objavljajo v uveljavljenih znanstvenih revijah in monografijah tako v Sloveniji kot v tujini. Več njihovih del je nagrajenih. 
Center za mednarodne odnose je vpet v številne mednarodne mreže , kot so EISA, TEPSA, ECPR, EIBA, EADI, RESER, CEEISA, ISA, WISC in ILA. Člani centra tako intenzivno sodelujejo z akademiki in raziskovalci z vsega sveta ter se vključujejo v različne mednarodne raziskovalne projekte.

Vloga transnacionalnih zasebnih standardov v okoljskem upravljanju

Nosilec projekta: Jerneja Penca | Trajanje projekta: 1. julij 2017 - 31. julij 2017

Analitične podlage za revizijo S4 v letu 2018

Nosilec projekta: docent Anže Burger | Trajanje projekta: 1. oktober 2016 - 30. september 2017

Slovenski znanstveniki doma in po svetu

Nosilec projekta: redni profesor Zlatko Šabič | Trajanje projekta: 1. oktober 2016 - 30. september 2018

Strateška razvojno inovacijska partnerstva kot orodje krepitve inovacijske sposobnosti slovenskega gospodarstva

Nosilec projekta: redni profesor Maja Bučar | Trajanje projekta: 1. oktober 2016 - 30. september 2019

EU/E+/Jean Monnet-Modules: EUenvi - Domestic and External EU Environmental Policy

Nosilec projekta: docent Ana Bojinović Fenko | Trajanje projekta: 1. september 2016 - 31. avgust 2019

MP/UNDP: Kapuscinski Development Lectures

Nosilec projekta: redni profesor Maja Bučar | Trajanje projekta: 1. april 2015 - 30. april 2015

EU/E+/Jean Monnet-Project: EU4PRIM - Enhased EU content in primary school curricula

Nosilec projekta: docent Ana Bojinović Fenko | Trajanje projekta: 1. september 2014 - 31. avgust 2015

EU/LLP/Erasmus-Network: PADEMIA - Erasmus Academic Network on Parliamentary Democracy in Europe

Nosilec projekta: redni profesor Zlatko Šabič | Trajanje projekta: 1. oktober 2013 - 30. september 2016