Center za mednarodne odnose

 • Raziskovalna področja:

  mednarodni odnosi, mednarodna ekonomija in poslovanje, politike mednarodnega prava, diplomacija in človekove pravice, mednarodne organizacije in evropska integracija.

 • Raziskovalni projekti:

  Pripravljamo raziskave na nacionalni in mednarodni ravni. Izsledki naših projektov so podlaga za oblikovanje strategij in politik različnih institucij, predstavljajo pa tudi pomemben del poučevanja.

 • Konference in delavnice:

  Organiziramo konference, delavnice in seminarje z vrhunskimi predavatelji iz akademske in poslovne sfere. Prav tako so naši raziskovalci redno gostujoči predavatelji na številnih dogodkih v Sloveniji in tujini.

 • Zbirke in revije:

  Center izdaja zbirki Analize CMO in Acta Diplomatica, v sodelovanju z založbo Palgrave pa tudi revijo Journal of International Relations and Development (uradna revija CEEISA).

Gostujoče predavanje red. prof. dr. Lučke Kajfež Bogataj pri predmetu Mednarodno varstvo okolja

ENVI_2

V ponedeljek, 15. aprila 2019, so imeli študentje pri predmetu Mednarodno varstvo okolja, ki poteka na FDV UL, in ostali zainteresirani, priložnost poslušati red. prof. dr. Lučko Kajfež Bogataj, uveljavljeno klimatologinjo in članico Mednarodnega panela za podnebne spremembe. Gostujoča predavateljica je celostno predstavila posledice in vznikajoče rešitve t. i. antropocena oziroma dobe, ki jo zaznamuje prekoračitev planetarnih meja.

17. april 2019 | Obvestila

CMO organiziral srečanje vodilnih raziskovalcev z inštitutov za razvojne študije v Evropi

EADI (2)

CMO je 4. in 5. aprila 2019 na FDV UL organiziral srečanje vodilnih raziskovalcev z inštitutov za razvojne študije v Evropi (European Association of Development Research and Training Institutes – EADI). Posvet o razvojni politiki Evropske unije in njeni usmeritvi je odprla predstojnica CMO red. prof. dr. Maja Bučar, ki je izpostavila pomen strokovne razprave o mednarodnih razvojnih vprašanjih.

8. april 2019 | Obvestila

Študentje Jean Monnet modula EU ENVI na mednarodni podnebni stavki za prihodnost

Poster_1

Študentje Jean Monnet modula EU ENVI na Fakulteti za družbene vede (vključno s študenti na študijski izmenjavi) so se udeležili mednarodne podnebne stavke za prihodnost (ang. Global Climate Strike for Future), ki je 15. marca 2019 potekala tudi v središču Ljubljane

1. april 2019 | Obvestila

Okrogla miza '20. obletnica operacije Zavezniška sila' (FDV, 26. marec 2019 ob 16.00)

Okrogla miza

V torek, 26. marca 2019, bo ob 16.00 na Fakulteti za družbene vede potekala okrogla miza, naslovljena '20. obletnica operacije Zavezniška sila', ki jo bosta organizirala študentsko društvo za mednarodne odnose Globallis in Društvo študentov obramboslovja Slovenije.

23. marec 2019 | Obvestila

O centru:

Center za mednarodne odnose (CMO) se ukvarja z interdisciplinarnimi raziskavami na področju mednarodnih odnosov, mednarodne ekonomije in poslovanja, politik mednarodnega prava, diplomacije in človekovih pravic, mednarodnih organizacij in evropske integracije. Člani centra so vrhunski raziskovalci, ki sodelujejo s številnimi mednarodnimi znanstvenimi mrežami, kot so TEPSA, EADI, WISC, EIBA, RESER, CEEISA, EISA, ISA, ECSA, IPSA, ECPR, ILA in SGIR. Vključujejo se tako v nacionalne, kot tudi evropske in mednarodne projekte, rezultate raziskav pa objavljajo v širšem mednarodnem prostoru. Center izdaja tudi zbirki Analize CMO in Acta Diplomatica, v sodelovanju z založbo Palgrave pa revijo Journal of International Relations and Development (uradna revija CEEISA).

Kontaktni podatki:

Telefon: +386 (0)1 580 5255
E-pošta: jasna.jugovic(at)fdv.uni-lj.si

Vrhunski raziskovalci Centra za mednarodne odnose svoje izsledke raziskav redno objavljajo v uveljavljenih znanstvenih revijah in monografijah tako v Sloveniji kot v tujini. Več njihovih del je nagrajenih. 
Center za mednarodne odnose je vpet v številne mednarodne mreže , kot so EISA, TEPSA, ECPR, EIBA, EADI, RESER, CEEISA, ISA, WISC in ILA. Člani centra tako intenzivno sodelujejo z akademiki in raziskovalci z vsega sveta ter se vključujejo v različne mednarodne raziskovalne projekte.

Mladi raziskovalec Faris Kočan

Nosilec projekta: Faris Kočan | Trajanje projekta: 1. december 2018 - 30. november 2022

CRP ITzaSKP – Zasnova informacijskih rešitev v podporo izvajanju Skupne kmetijske politike Evropske unije na podlagi podatkov MKGP del

Nosilec projekta: doc.dr. Marko Lovec | Trajanje projekta: 1. november 2018 - 31. oktober 2020

ITzaSKP - Zasnova informacijskih rešitev v podporo izvajanju Skupne kmetijske politike Evropske unije na podlagi podatkov

Nosilec projekta: doc.dr. Marko Lovec | Trajanje projekta: 1. november 2018 - 31. oktober 2020

CRP Premostitev vrzeli v biogospodarstvu: od gozdne in kmetijske biomase do inovativnih tehnoloških rešitev ARRS del

Nosilec projekta: doc.dr. Marko Lovec | Trajanje projekta: 1. november 2018 - 31. oktober 2021

EU/E+/SP-HE: VCL4IB – knjižnica video študijskih primerov za poučevanje mednarodnega poslovanja (odprt dostop)

Nosilec projekta: prof.dr. Andreja Jaklič | Trajanje projekta: 1. september 2018 - 31. avgust 2021

EU/E+/Jean Monnet-Network: VIADUCT - Enhancing VIsibility of the Academic DialogUe on EU-Turkey

Nosilec projekta: prof.dr. Maja Bučar | Trajanje projekta: 1. september 2017 - 31. avgust 2020

EU/E+/Jean Monnet-Modules: EUenvi - Domestic and External EU Environmental Policy

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Ana Bojinović Fenko | Trajanje projekta: 1. september 2016 - 31. avgust 2019