Center za mednarodne odnose

 • Raziskovalna področja:

  mednarodni odnosi, mednarodna ekonomija in poslovanje, politike mednarodnega prava, diplomacija in človekove pravice, mednarodne organizacije in evropska integracija.

 • Raziskovalni projekti:

  Pripravljamo raziskave na nacionalni in mednarodni ravni. Izsledki naših projektov so podlaga za oblikovanje strategij in politik različnih institucij, predstavljajo pa tudi pomemben del poučevanja.

 • Konference in delavnice:

  Organiziramo konference, delavnice in seminarje z vrhunskimi predavatelji iz akademske in poslovne sfere. Prav tako so naši raziskovalci redno gostujoči predavatelji na številnih dogodkih v Sloveniji in tujini.

 • Zbirke in revije:

  Center izdaja zbirki Analize CMO in Acta Diplomatica, v sodelovanju z založbo Palgrave pa tudi revijo Journal of International Relations and Development (uradna revija CEEISA).

Napovedujemo: Anže Burger na konferenci Izvozniki 2021 o doseganju večje dodane vrednosti pri izvozu v države EU

Izvozniki 2021

Izr. prof. dr. Anže Burger, predstojnik CMO, bo 5. oktobra sodeloval na konferenci Izvozniki 2021, ki jo pripravljajo Delov poslovni center, medijska hiša Delo in Gospodarska zbornica Slovenije. S sogovorniki drugega panela se bo osredotočil na to, kako je pri izvozu v države EU možno doseči večjo dodano vrednost. Vabljeni.

27. september 2021 | Obvestila

Napovedujemo: Priložnosti in čeri sodobnega mednarodnega poslovanja (ogrevalni dogodek mednarodne konference ob 60 letih MO v Sloveniji)

FDV

Pridružite se nam pri pogovoru z uspešnimi podjetniki o tem, kako se pripraviti na tveganja v mednarodnem poslovanju in jih spremeniti v priložnosti. Obiskali nas bodo Žiga Drev in Tomaž Levak (oba Origin Trail), Tamara Juričič Bellomo (Incom Leone) in Dušan Olaj (Duol). Kdaj? 7. oktobra med 17.00 in 19.00. Kje? Velika dvorana FDV UL in splet.

27. september 2021 | Obvestila

Nova objava: '(Geo)Politics of Universal Periodic Review: Why States Issue and Accept Human Rights Recommendations?' (avtorji: Anže Burger, Igor Kovač, Staša Tkalec)

Foreign Policy Analysis_naslovna

Zakaj države izdajajo in sprejemajo priporočila v postopku Univerzalnega periodičnega pregleda (UPP) človekovih pravic v okviru Združenih narodov (ZN)? To je bilo osrednje raziskovalno vprašanje, ki so si ga v raziskavi zastavili izr. prof. dr. Anže Burger (predstojnik CMO), dr. Igor Kovač in dr. Staša Tkalec. Študija predstavlja pomemben prispevek v raziskovanju učinkovitosti delovanja tega pomembnega instrumenta ZN za spodbujanje varovanja človekovih pravic in institucionalizirane prakse globalnega diskurza o človekovih pravicah.

24. september 2021 | Obvestila

Napovedujemo: Šest desetletij za preteklost, šest desetletij za prihodnost - mednarodna konferenca ob 60 letih mednarodnih odnosov v Sloveniji

60 let MO

Vabljeni k udeležbi na mednarodni konferenci, ki bo proslavila dolgoletno tradicijo poučevanja in proučevanja mednarodnih odnosov v Sloveniji. Konferenca bo potekala med 7. in 9. oktobrom, in sicer v hibridni izvedbi (tj. na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani in prek spleta).

22. september 2021 | Obvestila

O centru:

Center za mednarodne odnose (CMO) se ukvarja z interdisciplinarnimi raziskavami na področju mednarodnih odnosov, mednarodne ekonomije in poslovanja, politik mednarodnega prava, diplomacije in človekovih pravic, mednarodnih organizacij in evropske integracije. Člani centra so vrhunski raziskovalci, ki sodelujejo s številnimi mednarodnimi znanstvenimi mrežami, kot so TEPSA, EADI, WISC, EIBA, RESER, CEEISA, EISA, ISA, ECSA, IPSA, ECPR, ILA in SGIR. Vključujejo se tako v nacionalne, kot tudi evropske in mednarodne projekte, rezultate raziskav pa objavljajo v širšem mednarodnem prostoru. Center izdaja tudi zbirki Analize CMO in Acta Diplomatica, v sodelovanju z založbo Palgrave pa revijo Journal of International Relations and Development (uradna revija CEEISA).

Kontaktni podatki:

Telefon: +386 (0)1 580 5250
E-pošta: is.jl-inu.vdf@ciranilM.anoloP

Vrhunski raziskovalci Centra za mednarodne odnose svoje izsledke raziskav redno objavljajo v uveljavljenih znanstvenih revijah in monografijah tako v Sloveniji kot v tujini. Več njihovih del je nagrajenih. 
Center za mednarodne odnose je vpet v številne mednarodne mreže , kot so EISA, TEPSA, ECPR, EIBA, EADI, RESER, CEEISA, ISA, WISC in ILA. Člani centra tako intenzivno sodelujejo z akademiki in raziskovalci z vsega sveta ter se vključujejo v različne mednarodne raziskovalne projekte.

Slovenija in njeni akterji v mednarodnih odnosih in evropskih integracijah

Nosilec projekta: prof.dr. Andreja Jaklič | Trajanje projekta: 1. januar 2015 - 31. december 2021

Možnosti in priložnosti Slovenije in njenih akterjev v procesih globalizacije

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Matija Rojec | Trajanje projekta: 1. januar 2009 - 31. december 2014

CRP Priprave metodologije in presoja učinkovitosti ukrepov iz naslova Strategije pametne specializacije

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Anže Burger | Trajanje projekta: 1. september 2021 - 31. avgust 2023

TAP Prenos norm v EU in Sloveniji – ocena napredka k okoljski in trajnostni preobrazbi

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Marko Lovec | Trajanje projekta: 1. september 2020 - 31. avgust 2023

CRP Prestrukturiranje podjetij: sistem zgodnjega opozarjanja in primeren odziv države MGRT del

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Anže Burger | Trajanje projekta: 1. november 2019 - 31. oktober 2020

Prestrukturiranje podjetij: sistem zgodnjega opozarjanja in primeren odziv države

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Anže Burger | Trajanje projekta: 1. november 2019 - 31. oktober 2020

EU/E+/SP-HE: VCL4IB – knjižnica video študijskih primerov za poučevanje mednarodnega poslovanja (odprt dostop)

Nosilec projekta: prof.dr. Andreja Jaklič | Trajanje projekta: 1. september 2018 - 31. avgust 2021

Europe for Citizens: PopEU - Anti EU-rhetoric versus own national interests? Nationalistic populism and its reception in Central Europe

Nosilec projekta: prof.dr. Maja Bučar | Trajanje projekta: 1. september 2017 - 28. februar 2019

EU/E+/Jean Monnet-Network: VIADUCT - Enhancing VIsibility of the Academic DialogUe on EU-Turkey

Nosilec projekta: prof.dr. Maja Bučar | Trajanje projekta: 1. september 2017 - 31. avgust 2020

Jean Monnet Modul: Okoljska politika EU: notranje in zunanje dimenzije (EU ENVI)

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Ana Bojinović Fenko | Trajanje projekta: 1. september 2016 - 31. avgust 2019