Center za mednarodne odnose

 • Raziskovalna področja:

  mednarodni odnosi, mednarodna ekonomija in poslovanje, politike mednarodnega prava, diplomacija in človekove pravice, mednarodne organizacije in evropska integracija.

 • Raziskovalni projekti:

  Pripravljamo raziskave na nacionalni in mednarodni ravni. Izsledki naših projektov so podlaga za oblikovanje strategij in politik različnih institucij, predstavljajo pa tudi pomemben del poučevanja.

 • Konference in delavnice:

  Organiziramo konference, delavnice in seminarje z vrhunskimi predavatelji iz akademske in poslovne sfere. Prav tako so naši raziskovalci redno gostujoči predavatelji na številnih dogodkih v Sloveniji in tujini.

 • Zbirke in revije:

  Center izdaja zbirki Analize CMO in Acta Diplomatica, v sodelovanju z založbo Palgrave pa tudi revijo Journal of International Relations and Development (uradna revija CEEISA).

Ana Bojinović Fenko objavila v zborniku Založbe Palgrave Macmillan o Evropeizaciji zunanje politike držav Zahodnega Balkana

Book

V knjigi 'Evropeizacija Zahodnega Balkana; neuspeh pogojevanja?' (uredniki: Jelena Džankić, Soeren Keil in Marko Kmezić) izr. prof dr. Ana Bojinović Fenko s soavtorjem prof. dr. Bernhardom Stahlom na primeru evropske migrantske krize (2015–2016) analizira učinke evropeizacije na zunanje politike držav, relevantnih za t. i. balkansko migrantsko pot, v treh smereh (prenašanje, nalaganje in medsebojni vpliv).

2. oktober 2018 | Obvestila

Metka Stare prejemnica mednarodne nagrade za življenjsko delo v raziskovanju storitev

Award dinner_Metka Stare

Znan. svet. dr. Metka Stare je na 28. mednarodni konferenci Evropskega združenja za raziskovanje storitev RESER (ang. European Association for REsearch on SERvices) prejela nagrado za življenjsko delo v raziskovanju storitev. Konferenca je potekala med 20. in 22. septembrom 2018 v Göteborgu na Švedskem. Organizirali pa sta jo Univerza v Göteborgu in Tehnološka univerza Chalmers.

26. september 2018 | Obvestila

Predstavljeno poročilo o delu Svetovalnega odbora pri Okvirni konvenciji za varstvo narodnih manjšin

Odbor regij_2

Izr. prof. dr. Petra Roter je na Odboru ministrov Sveta Evrope, v katerem sodelujejo stalni predstavniki 47 držav članic te organizacije, predstavila dvoletno poročilo o delu Svetovalnega odbora pri Okvirni konvenciji za varstvo narodnih manjšin, ki mu je v tem dveletnem obdobju predsedovala.

25. september 2018 | Obvestila

Izšel zbornik 'Diaspora Networks in International Business: Perspectives for Understanding and Managing Diaspora Business and Resources'

Diaspora Networks in IB_cover

Pri založbi Springer International Publishing je izšel zbornik 'Diaspora Networks in International Business: Perspectives for Understanding and Managing Diaspora Business and Resources'. Zbornik sta uredili Maria Elo in Indianna Minto-Coy, poglavje 'Emigrants from the Western Balkans: The Region’s Money Sacks?' pa je prispevala tudi Iris Koleša s Centra za mednarodne odnose na FDV.

18. september 2018 | Obvestila

O centru:

Center za mednarodne odnose (CMO) se ukvarja z interdisciplinarnimi raziskavami na področju mednarodnih odnosov, mednarodne ekonomije in poslovanja, politik mednarodnega prava, diplomacije in človekovih pravic, mednarodnih organizacij in evropske integracije. Člani centra so vrhunski raziskovalci, ki sodelujejo s številnimi mednarodnimi znanstvenimi mrežami, kot so TEPSA, EADI, WISC, EIBA, RESER, CEEISA, EISA, ISA, ECSA, IPSA, ECPR, ILA in SGIR. Vključujejo se tako v nacionalne, kot tudi evropske in mednarodne projekte, rezultate raziskav pa objavljajo v širšem mednarodnem prostoru. Center izdaja tudi zbirki Analize CMO in Acta Diplomatica, v sodelovanju z založbo Palgrave pa revijo Journal of International Relations and Development (uradna revija CEEISA).

Kontaktni podatki:

Telefon: +386 (0)1 580 5255
E-pošta: jasna.jugovic(at)fdv.uni-lj.si

Vrhunski raziskovalci Centra za mednarodne odnose svoje izsledke raziskav redno objavljajo v uveljavljenih znanstvenih revijah in monografijah tako v Sloveniji kot v tujini. Več njihovih del je nagrajenih. 
Center za mednarodne odnose je vpet v številne mednarodne mreže , kot so EISA, TEPSA, ECPR, EIBA, EADI, RESER, CEEISA, ISA, WISC in ILA. Člani centra tako intenzivno sodelujejo z akademiki in raziskovalci z vsega sveta ter se vključujejo v različne mednarodne raziskovalne projekte.

TAP Kako pospešiti rast slovenskih podjetij: stukturna dinamizacija, granularnost, internacionalizacija in inovativnost

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Matija Rojec | Trajanje projekta: 1. julij 2018 - 30. junij 2021

TP Evalvacija/vrednotenje ukrepov, ki se izvajajo v okviru Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020

Nosilec projekta: prof.dr. Maja Bučar | Trajanje projekta: 1. januar 2018 - 31. december 2018

Mlada raziskovalka Nina Pejič

Nosilec projekta: asist. Nina Pejič | Trajanje projekta: 1. november 2017 - 31. oktober 2021

Vloga transnacionalnih zasebnih standardov v okoljskem upravljanju

Nosilec projekta: | Trajanje projekta: 1. julij 2017 - 30. junij 2019

EU/Europe for Citizens: PopEU - Anti EU-rhetoric versus own national interests? Nationalistic populism and its reception in Central Europe

Nosilec projekta: prof.dr. Maja Bučar | Trajanje projekta: 1. september 2017 - 28. februar 2019

EU/E+/Jean Monnet-Network: VIADUCT - Enhancing VIsibility of the Academic DialogUe on EU-Turkey

Nosilec projekta: prof.dr. Maja Bučar | Trajanje projekta: 1. september 2017 - 31. avgust 2020

EU/E+/Jean Monnet-Modules: EUenvi - Domestic and External EU Environmental Policy

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Ana Bojinović Fenko | Trajanje projekta: 1. september 2016 - 31. avgust 2019

EU/E+/Jean Monnet-Project: EU4PRIM - Enhased EU content in primary school curricula

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Ana Bojinović Fenko | Trajanje projekta: 1. september 2014 - 31. avgust 2015