Center za mednarodne odnose

 • Raziskovalna področja:

  mednarodni odnosi, mednarodna ekonomija in poslovanje, politike mednarodnega prava, diplomacija in človekove pravice, mednarodne organizacije in evropska integracija.

 • Raziskovalni projekti:

  Pripravljamo raziskave na nacionalni in mednarodni ravni. Izsledki naših projektov so podlaga za oblikovanje strategij in politik različnih institucij, predstavljajo pa tudi pomemben del poučevanja.

 • Konference in delavnice:

  Organiziramo konference, delavnice in seminarje z vrhunskimi predavatelji iz akademske in poslovne sfere. Prav tako so naši raziskovalci redno gostujoči predavatelji na številnih dogodkih v Sloveniji in tujini.

 • Zbirke in revije:

  Center izdaja zbirki Analize CMO in Acta Diplomatica, v sodelovanju z založbo Palgrave pa tudi revijo Journal of International Relations and Development (uradna revija CEEISA).

ARRS priznanje Odlični v znanosti 2019 tudi posebni številki Teorije in prakse

TiP

ARRS je 19. novembra 2019 na dogodku 'Dan ARRS 2019: Podpiramo odličnost' podelil priznanja 'Odlični v znanosti'. Enega najvidnejših raziskovalnih dosežkov leta je predstavljala tudi posebna številka Teorije in prakse 'Nastajajoča nova svetovna ureditev: novi trendi zahtevajo nove odgovore', ki sta jo uredila član CMO zasl. prof. dr. Marjan Svetličič ter član Centra za obramboslovje prof. dr. Anton Grizold. Urednikoma in avtorjem čestitamo za dosežek!

22. november 2019 | Obvestila

Napoved gostujočega predavanja dr. Deana Vuletica 'Evro-/Intervizija kot sredstvo diplomacije'

Dean Vuletic

Center za mednarodne odnose vabi na predavanje dr. Deana Vuletica 'Evro-/Intervizija kot sredstvo diplomacije', ki bo potekalo v torek, 26. novembra 2019, ob 17.30 uri, v predavalnici FDV-17 na Fakulteti za družbene vede (Kardeljeva ploščad 5, 1000 Ljubljana).

21. november 2019 | Obvestila

Napoved gostujočega predavanja: Upravljanje z vodami v mednarodnih okvirih (predavatelj: asist. prof. Christian Bréthaut)

Christian Brethaut

V sredo, 27. novembra 2019, bo na Fakulteti za družbene vede gostoval asist. prof. Christian Bréthaut, ki bo v predavalnici FDV-21 med 16.30 in 18.00 izvedel predavanje na temo upravljanja z vodami v mednarodnih okvirih (ang. Water governance in international frameworks). Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku. Vabljeni!

14. november 2019 | Obvestila

Napoved gostujočega predavanja: Politična ekonomija prehoda na nizkoogljično družbo (predavatelj: Kennedy Mbeva)

Kennedy Mbeva

V torek, 26. novembra 2019, bo katedra za mednarodne odnose na FDV gostila raziskovalca Kennedyja Mbevo z Afriškega centra za tehnološke študije. Raziskovalec bo pripravil predavanje na temo politične ekonomije prehoda na nizkoogljično družbo. Predavanje bo potekalo med 16.30 in 18.00 v predavalnici FDV-21 in bo izvedeno v angleškem jeziku. Vabljeni!

14. november 2019 | Obvestila

O centru:

Center za mednarodne odnose (CMO) se ukvarja z interdisciplinarnimi raziskavami na področju mednarodnih odnosov, mednarodne ekonomije in poslovanja, politik mednarodnega prava, diplomacije in človekovih pravic, mednarodnih organizacij in evropske integracije. Člani centra so vrhunski raziskovalci, ki sodelujejo s številnimi mednarodnimi znanstvenimi mrežami, kot so TEPSA, EADI, WISC, EIBA, RESER, CEEISA, EISA, ISA, ECSA, IPSA, ECPR, ILA in SGIR. Vključujejo se tako v nacionalne, kot tudi evropske in mednarodne projekte, rezultate raziskav pa objavljajo v širšem mednarodnem prostoru. Center izdaja tudi zbirki Analize CMO in Acta Diplomatica, v sodelovanju z založbo Palgrave pa revijo Journal of International Relations and Development (uradna revija CEEISA).

Kontaktni podatki:

Telefon: +386 (0)1 580 5250
E-pošta: is.jl-inu.vdf@ciranilM.anoloP

Vrhunski raziskovalci Centra za mednarodne odnose svoje izsledke raziskav redno objavljajo v uveljavljenih znanstvenih revijah in monografijah tako v Sloveniji kot v tujini. Več njihovih del je nagrajenih. 
Center za mednarodne odnose je vpet v številne mednarodne mreže , kot so EISA, TEPSA, ECPR, EIBA, EADI, RESER, CEEISA, ISA, WISC in ILA. Člani centra tako intenzivno sodelujejo z akademiki in raziskovalci z vsega sveta ter se vključujejo v različne mednarodne raziskovalne projekte.

CRP Prestrukturiranje podjetij: sistem zgodnjega opozarjanja in primeren odziv države.

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Anže Burger | Trajanje projekta: 1. november 2019 - 31. oktober 2022

CRP Spremljanje in presoja učinkov strateških razvojno-inovacijskih partnerstev.

Nosilec projekta: prof.dr. Maja Bučar | Trajanje projekta: 1. november 2019 - 31. oktober 2022

Mlada raziskovalka Ajda Hedžet

Nosilec projekta: Ajda Hedžet | Trajanje projekta: 1. oktober 2019 - 30. september 2023

Mladi raziskovalec Faris Kočan

Nosilec projekta: asist. Faris Kočan | Trajanje projekta: 1. december 2018 - 30. november 2022

EU/E+/SP-HE: VCL4IB – knjižnica video študijskih primerov za poučevanje mednarodnega poslovanja (odprt dostop)

Nosilec projekta: prof.dr. Andreja Jaklič | Trajanje projekta: 1. september 2018 - 31. avgust 2021

EU/E+/Jean Monnet-Network: VIADUCT - Enhancing VIsibility of the Academic DialogUe on EU-Turkey

Nosilec projekta: prof.dr. Maja Bučar | Trajanje projekta: 1. september 2017 - 31. avgust 2020