Skoči do osrednje vsebine

Center za mednarodne odnose

 • Raziskovalna področja:

  mednarodni odnosi, mednarodna ekonomija in poslovanje, politike mednarodnega prava, diplomacija in človekove pravice, mednarodne organizacije in evropska integracija.

 • Raziskovalni projekti:

  Pripravljamo raziskave na nacionalni in mednarodni ravni. Izsledki naših projektov so podlaga za oblikovanje strategij in politik različnih institucij, predstavljajo pa tudi pomemben del poučevanja.

 • Konference in delavnice:

  Organiziramo konference, delavnice in seminarje z vrhunskimi predavatelji iz akademske in poslovne sfere. Prav tako so naši raziskovalci redno gostujoči predavatelji na številnih dogodkih v Sloveniji in tujini.

 • Zbirke in revije:

  Center izdaja zbirki Analize CMO in Acta Diplomatica, v sodelovanju z založbo Palgrave pa tudi revijo Journal of International Relations and Development (uradna revija CEEISA).

Na CMO je potekal enotedenski modul projekta DD-Tech o digitalni diplomaciji

Skupinska fotografija_DD Tech Ljubljana 2024

CMO je med 26. februarjem in 1. marcem 2024 gostil projektne partnerje DD-Tech in njihove študente, ki so se udeležili enotedenskega modula o digitalni diplomaciji. Poleg predavanj in interaktivnih seminarjev projektnih partnerjev so imeli študentje priložnost prisluhniti tudi dvema gostujočima predavateljema: prof. dr. Milanu Jazbecu, nekdanjemu veleposlaniku Republike Slovenije v Turčiji in Severni Makedoniji, ter dr. Ilanu Manorju z Univerze v Oxfordu.

4. marec 2024 | Obvestila

Ekipa CMO bogatejša za novega rednega profesorja

redni profesor Boštjan Udovič

Center za mednarodne odnose na FDV UL ima v ekipi novega rednega profesorja. Namestnik predstojnika CMO Boštjan Udovič je namreč prejšnji teden prejel naziv rednega profesorja Univerze v Ljubljani. Iskrene čestitke za ta izjemen dosežek!

30. januar 2024 | Obvestila

Napoved dogodka: mednarodna delavnica o znanstvenem pisanju 'Kako oblikovati članek o mednarodnem poslovanju' (podaljšani rok za oddajo prispevkov je 8. marec 2024)

EIBA-W_Ljubljana

Evropska akademija za mednarodno poslovanje EIBA, znanstvena revija IBR (International Business Review) in CMO pripravljajo EIBA delavnico o znanstvenem pisanju 'Kako oblikovati članek o mednarodnem poslovanju'. Delavnica bo potekala 24. maja 2024 na FDV UL v Ljubljani. Vabljeni k prijavi (s prispevkom ali brez) in razpravi.

24. januar 2024 | Obvestila

Nova objava: poglavje o Sloveniji kot zagovornici širitve EU na Zahodni Balkan (avtorja: Maja Bučar in Boštjan Udovič)

Enlargement and the Future of Europe (naslovnica)

Pri založbi Springer je izšla monografija 'Enlargement and the Future of Europe: Views from the Capitals'. V njej več kot 60 strokovnjakov iz več kot 40 držav Evropske unije (EU) in okolice pojasnjuje različne pristope držav k politiki širitve EU. Analizo slovenskega pristopa v poglavju 'Slovenia: A Strong Defender of Western Balkan Enlargement' (slo. Slovenija: močna zagovornica širitve na Zahodni Balkan) podata Maja Bučar in Boštjan Udovič s CMO.

11. januar 2024 | Obvestila

O centru:

Center za mednarodne odnose (CMO) se ukvarja z interdisciplinarnimi raziskavami na področju mednarodnih odnosov, mednarodne ekonomije in poslovanja, politik mednarodnega prava, diplomacije in človekovih pravic, mednarodnih organizacij in evropske integracije. Člani centra so vrhunski raziskovalci, ki sodelujejo s številnimi mednarodnimi znanstvenimi mrežami, kot so TEPSA, EADI, WISC, EIBA, RESER, CEEISA, EISA, ISA, ECSA, IPSA, ECPR, ILA in SGIR. Vključujejo se tako v nacionalne, kot tudi evropske in mednarodne projekte, rezultate raziskav pa objavljajo v širšem mednarodnem prostoru. Center izdaja tudi zbirki Analize CMO in Acta Diplomatica, v sodelovanju z založbo Palgrave pa revijo Journal of International Relations and Development (uradna revija CEEISA).

Kontaktni podatki:

Telefon: +386 (0)1 580 5250
E-pošta: is.jl-inu.vdf@ciranilM.anoloP

Vrhunski raziskovalci Centra za mednarodne odnose svoje izsledke raziskav redno objavljajo v uveljavljenih znanstvenih revijah in monografijah tako v Sloveniji kot v tujini. Več njihovih del je nagrajenih. 
Center za mednarodne odnose je vpet v številne mednarodne mreže , kot so EISA, TEPSA, ECPR, EIBA, EADI, RESER, CEEISA, ISA, WISC in ILA. Člani centra tako intenzivno sodelujejo z akademiki in raziskovalci z vsega sveta ter se vključujejo v različne mednarodne raziskovalne projekte.

Slovenija in njeni akterji v mednarodnih odnosih in evropskih integracijah

Nosilec projekta: prof.dr. Andreja Jaklič | Trajanje projekta: 4. april 2019 - 31. december 2027

Slovenija in njeni akterji v mednarodnih odnosih in evropskih integracijah

Nosilec projekta: prof.dr. Andreja Jaklič | Trajanje projekta: 4. april 2019 - 31. december 2021

Možnosti in priložnosti Slovenije in njenih akterjev v procesih globalizacije

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Matija Rojec | Trajanje projekta: 1. januar 2009 - 31. december 2014

AR NOO TRL 3-6 Hibridne Tehnologije tovarn prihodnosti za zeleni prehod

Nosilec projekta: prof.dr. Andreja Jaklič | Trajanje projekta: 1. januar 2024 - 31. julij 2026

PAVŠAL NOO BF 1.02, Ohranjanje biodiverzitete v odpornih in trajnostnih sistemih

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Marko Lovec | Trajanje projekta: 1. december 2023 - 31. december 2025

Mladi raziskovalec Aleksandar Jekić

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Marko Lovec | Trajanje projekta: 1. december 2023 - 30. november 2027

CRP V5-2348 Analiza uspešnosti Strateško razvojno-inovacijskih partnerstev (SRIP) in Kompetenčnih centrov. Pregled in ocena delovanja ter priporočila za spremembe in izboljšave - MGTŠ

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Anže Burger | Trajanje projekta: 1. oktober 2023 - 30. september 2024

EU Reclaiming liberal Democracy in Europe

Nosilec projekta: doc.dr. Faris Kočan | Trajanje projekta: 1. oktober 2022 - 30. september 2025

Upgrading Global Education Across Subject Areas - GEASA

Nosilec projekta: doc.dr. Jure Požgan | Trajanje projekta: 1. oktober 2021 - 31. oktober 2023

Tackling ILLIberal/Eurosceptic Narratives from Below – EUROTHINK

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Marko Lovec | Trajanje projekta: 1. junij 2021 - 30. september 2022

Europeanisation meets democracy from below: The Western Balkans on search for new European and democratic Momentum - WB2EU

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Marko Lovec | Trajanje projekta: 1. oktober 2020 - 31. oktober 2023