Center za mednarodne odnose

 • Raziskovalna področja:

  mednarodni odnosi, mednarodna ekonomija in poslovanje, politike mednarodnega prava, diplomacija in človekove pravice, mednarodne organizacije in evropska integracija.

 • Raziskovalni projekti:

  Pripravljamo raziskave na nacionalni in mednarodni ravni. Izsledki naših projektov so podlaga za oblikovanje strategij in politik različnih institucij, predstavljajo pa tudi pomemben del poučevanja.

 • Konference in delavnice:

  Organiziramo konference, delavnice in seminarje z vrhunskimi predavatelji iz akademske in poslovne sfere. Prav tako so naši raziskovalci redno gostujoči predavatelji na številnih dogodkih v Sloveniji in tujini.

 • Zbirke in revije:

  Center izdaja zbirki Analize CMO in Acta Diplomatica, v sodelovanju z založbo Palgrave pa tudi revijo Journal of International Relations and Development (uradna revija CEEISA).

Na novinarski konferenci o privlačnosti slovenskega poslovnega okolja za tuje investitorje

Novinarska konferenca_TNI raziskava 2017b

V sredo, 7. februarja 2018, je na agenciji SPIRIT Slovenija potekala novinarska konferenca, na kateri je Andreja Jaklič predstavila rezultate najnovejše raziskave 'Tuji investitorji o slovenskem poslovnem okolju 2017', ki so jo pripravili raziskovalci Centra za mednarodne odnose: Andreja Jaklič, Iris Koleša in Matija Rojec.

9. februar 2018 | Obvestila

Marjan Svetličič o možnih posledicah Trumpovih politik za mednarodno gospodarstvo

ECPD_International_Conference_2017[1]

Marjan Svetličič s Centra za mednarodne odnose je na konferenci Evropskega centra za mir in razvoj (European Center for Peace and Development – ECPD), naslovljeni ‘Mir in demokratični multilateralizem’, v Beogradu predstavil prispevek o možnih posledicah Trumpovih gospodarskih politik na mednarodno gospodarstvo. Svoje misli je strnil tudi v obliki bloga.

3. februar 2018 | Obvestila

Predstavljeni prvi rezultati ankete o odnosu Slovencev do EU

Odnos SI do EU

Center za mednarodne odnose sodeluje v mednarodnem projektu »Anti EU-rhetoric versus own national interests? Nationalistic populism and its reception in Central Europe«. V prvi fazi projekta je CMO v sodelovanju s CJMMK izvedel anketo o odnosu Slovencev do EU. Rezultati ankete in osnutek analize so bili predstavljeni in predebatirani na delavnici 30. januarja 2018 ob 10. uri v Sončni sobi.

30. januar 2018 | Obvestila

Andreja Jaklič v Italiji o ustvarjanju vrednosti in povezljivosti znanja v storitvenih globalnih verigah vrednosti

iBEGIN

Andreja Jaklič se je decembra 2017 udeležila konference iBegin z naslovom ‘Vloga organizirane ali naključne začasne bližine pri ustvarjanju vrednosti’. V sekciji ‘Narava inovacij v globalnih verigah vrednosti’ je predstavila prispevek z naslovom 'Ustvarjanje vrednosti in povezljivosti znanja v storitvenih globalnih verigah vrednosti'.

10. januar 2018 | Obvestila

O centru:

Center za mednarodne odnose (CMO) se ukvarja z interdisciplinarnimi raziskavami na področju mednarodnih odnosov, mednarodne ekonomije in poslovanja, politik mednarodnega prava, diplomacije in človekovih pravic, mednarodnih organizacij in evropske integracije. Člani centra so vrhunski raziskovalci, ki sodelujejo s številnimi mednarodnimi znanstvenimi mrežami, kot so TEPSA, EADI, WISC, EIBA, RESER, CEEISA, EISA, ISA, ECSA, IPSA, ECPR, ILA in SGIR. Vključujejo se tako v nacionalne, kot tudi evropske in mednarodne projekte, rezultate raziskav pa objavljajo v širšem mednarodnem prostoru. Center izdaja tudi zbirki Analize CMO in Acta Diplomatica, v sodelovanju z založbo Palgrave pa revijo Journal of International Relations and Development (uradna revija CEEISA).

Kontaktni podatki:

Telefon: +386 (0)1 580 5255
E-pošta: jasna.jugovic(at)fdv.uni-lj.si

Vrhunski raziskovalci Centra za mednarodne odnose svoje izsledke raziskav redno objavljajo v uveljavljenih znanstvenih revijah in monografijah tako v Sloveniji kot v tujini. Več njihovih del je nagrajenih. 
Center za mednarodne odnose je vpet v številne mednarodne mreže , kot so EISA, TEPSA, ECPR, EIBA, EADI, RESER, CEEISA, ISA, WISC in ILA. Člani centra tako intenzivno sodelujejo z akademiki in raziskovalci z vsega sveta ter se vključujejo v različne mednarodne raziskovalne projekte.

Mlada raziskovalka Nina Pejič

Nosilec projekta: Nina Pejič | Trajanje projekta: 1. november 2017 - 31. oktober 2021

Vloga transnacionalnih zasebnih standardov v okoljskem upravljanju

Nosilec projekta: | Trajanje projekta: 1. julij 2017 - 30. junij 2019

Analitične podlage za revizijo S4 v letu 2018

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Anže Burger | Trajanje projekta: 1. oktober 2016 - 30. september 2017

Slovenski znanstveniki doma in po svetu

Nosilec projekta: prof.dr. Zlatko Šabič | Trajanje projekta: 1. oktober 2016 - 30. september 2018

EU/Europe for Citizens: PopEU - Anti EU-rhetoric versus own national interests? Nationalistic populism and its reception in Central Europe

Nosilec projekta: prof.dr. Maja Bučar | Trajanje projekta: 1. september 2017 - 28. februar 2019

EU/E+/Jean Monnet-Network: VIADUCT - Enhancing VIsibility of the Academic DialogUe on EU-Turkey

Nosilec projekta: prof.dr. Maja Bučar | Trajanje projekta: 1. september 2017 - 31. avgust 2020

EU/E+/Jean Monnet-Modules: EUenvi - Domestic and External EU Environmental Policy

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Ana Bojinović Fenko | Trajanje projekta: 1. september 2016 - 31. avgust 2019

EU/E+/Jean Monnet-Project: EU4PRIM - Enhased EU content in primary school curricula

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Ana Bojinović Fenko | Trajanje projekta: 1. september 2014 - 31. avgust 2015