Center za mednarodne odnose

 • Raziskovalna področja:

  mednarodni odnosi, mednarodna ekonomija in poslovanje, politike mednarodnega prava, diplomacija in človekove pravice, mednarodne organizacije in evropska integracija.

 • Raziskovalni projekti:

  Pripravljamo raziskave na nacionalni in mednarodni ravni. Izsledki naših projektov so podlaga za oblikovanje strategij in politik različnih institucij, predstavljajo pa tudi pomemben del poučevanja.

 • Konference in delavnice:

  Organiziramo konference, delavnice in seminarje z vrhunskimi predavatelji iz akademske in poslovne sfere. Prav tako so naši raziskovalci redno gostujoči predavatelji na številnih dogodkih v Sloveniji in tujini.

 • Zbirke in revije:

  Center izdaja zbirki Analize CMO in Acta Diplomatica, v sodelovanju z založbo Palgrave pa tudi revijo Journal of International Relations and Development (uradna revija CEEISA).

Center za mednarodne odnose v Pragi o populizmu v Evropski uniji

Praga 1

Nina Pejič s Centra za mednarodne odnose je v sredo, 4. aprila 2018, na konferenci v Pragi predstavila ključne ugotovitve slovenskih raziskovalcev v okviru mednarodnega projekta 'Anti EU-rhetoric versus own national interests? Nationalistic populism and its reception in Central Europe'. Konferenco je organiziral EUROPEUM, eden izmed petih partnerjev v projektu, skupaj z raziskovalci iz Avstrije, s Slovaške, z Madžarske in iz Slovenije.

10. april 2018 | Obvestila

Napovedujemo: aprila bo pri založbi Brill izšel zbornik o jezikovni politiki in preprečevanju konfliktov

Brill

Petra Roter, članica Centra za mednarodne odnose, je z Brigitto Busch z Univerze na Dunaju napisala poglavje o jezikovnih pravicah v delu svetovalnega odbora (Language Rights in the Work of the Advisory Committee), ki nadzoruje implementacijo Okvirne konvencije za varstvo narodnih manjšin. Besedilo boste lahko že aprila prebirali v zborniku o jezikovni politiki in preprečevanju konfliktov (Language Policy and Conflict Prevention), ki bo izšel pri založbi Brill.

9. april 2018 | Obvestila

Jure Požgan in Ana Bojinović Fenko na letni konvenciji Združenja mednarodnih študij v San Franciscu

ISA 2018

Člana CMO Jure Požgan in Ana Bojinović Fenko sta se udeležila letne konvencije Združenja mednarodnih študij, ki je potekala med 3. in 7. aprilom 2018 v San Franciscu, ZDA. Na dogodku sta sodelovala v delovni skupini za inovativno poučevanje ter predstavila raziskavo o krepitvi medkulturnega znanja in veščin, pripravljeno na podlagi lastnih izkušenj izvajanja dopolnjujočih se metod igre vlog v zunanji politiki in simulacij poganjanj v okviru Evropskega sveta in Sveta EU.

9. april 2018 | Obvestila

Petra Roter pri založbi Cambridge University Press objavila poglavje o Rusiji in Evropskem sodišču za človekove pravice

Russia and ECHR

Pri založbi Cambridge University Press je izšel zbornik o Rusiji in Evropskem sodišču za človekove pravice (Russia and the European Court of Human Rights: The Strasbourg Effect), v katerem lahko preberete tudi poglavje o sodelovanju Rusije v Svetu Evrope, ki ga je za publikacijo pripravila Petra Roter s Centra za mednarodne odnose (Russia in the Council of Europe: Participation à la carte).

9. april 2018 | Obvestila

O centru:

Center za mednarodne odnose (CMO) se ukvarja z interdisciplinarnimi raziskavami na področju mednarodnih odnosov, mednarodne ekonomije in poslovanja, politik mednarodnega prava, diplomacije in človekovih pravic, mednarodnih organizacij in evropske integracije. Člani centra so vrhunski raziskovalci, ki sodelujejo s številnimi mednarodnimi znanstvenimi mrežami, kot so TEPSA, EADI, WISC, EIBA, RESER, CEEISA, EISA, ISA, ECSA, IPSA, ECPR, ILA in SGIR. Vključujejo se tako v nacionalne, kot tudi evropske in mednarodne projekte, rezultate raziskav pa objavljajo v širšem mednarodnem prostoru. Center izdaja tudi zbirki Analize CMO in Acta Diplomatica, v sodelovanju z založbo Palgrave pa revijo Journal of International Relations and Development (uradna revija CEEISA).

Kontaktni podatki:

Telefon: +386 (0)1 580 5255
E-pošta: jasna.jugovic(at)fdv.uni-lj.si

Vrhunski raziskovalci Centra za mednarodne odnose svoje izsledke raziskav redno objavljajo v uveljavljenih znanstvenih revijah in monografijah tako v Sloveniji kot v tujini. Več njihovih del je nagrajenih. 
Center za mednarodne odnose je vpet v številne mednarodne mreže , kot so EISA, TEPSA, ECPR, EIBA, EADI, RESER, CEEISA, ISA, WISC in ILA. Člani centra tako intenzivno sodelujejo z akademiki in raziskovalci z vsega sveta ter se vključujejo v različne mednarodne raziskovalne projekte.

TP Evalvacija/vrednotenje ukrepov, ki se izvajajo v okviru Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020

Nosilec projekta: prof.dr. Maja Bučar | Trajanje projekta: 1. januar 2018 - 31. december 2018

Mlada raziskovalka Nina Pejič

Nosilec projekta: Nina Pejič | Trajanje projekta: 1. november 2017 - 31. oktober 2021

Vloga transnacionalnih zasebnih standardov v okoljskem upravljanju

Nosilec projekta: | Trajanje projekta: 1. julij 2017 - 30. junij 2019

Analitične podlage za revizijo S4 v letu 2018

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Anže Burger | Trajanje projekta: 1. oktober 2016 - 30. september 2017

EU/Europe for Citizens: PopEU - Anti EU-rhetoric versus own national interests? Nationalistic populism and its reception in Central Europe

Nosilec projekta: prof.dr. Maja Bučar | Trajanje projekta: 1. september 2017 - 28. februar 2019

EU/E+/Jean Monnet-Network: VIADUCT - Enhancing VIsibility of the Academic DialogUe on EU-Turkey

Nosilec projekta: prof.dr. Maja Bučar | Trajanje projekta: 1. september 2017 - 31. avgust 2020

EU/E+/Jean Monnet-Modules: EUenvi - Domestic and External EU Environmental Policy

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Ana Bojinović Fenko | Trajanje projekta: 1. september 2016 - 31. avgust 2019

EU/E+/Jean Monnet-Project: EU4PRIM - Enhased EU content in primary school curricula

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Ana Bojinović Fenko | Trajanje projekta: 1. september 2014 - 31. avgust 2015