Center za mednarodne odnose

 • Raziskovalna področja:

  mednarodni odnosi, mednarodna ekonomija in poslovanje, politike mednarodnega prava, diplomacija in človekove pravice, mednarodne organizacije in evropska integracija.

 • Raziskovalni projekti:

  Pripravljamo raziskave na nacionalni in mednarodni ravni. Izsledki naših projektov so podlaga za oblikovanje strategij in politik različnih institucij, predstavljajo pa tudi pomemben del poučevanja.

 • Konference in delavnice:

  Organiziramo konference, delavnice in seminarje z vrhunskimi predavatelji iz akademske in poslovne sfere. Prav tako so naši raziskovalci redno gostujoči predavatelji na številnih dogodkih v Sloveniji in tujini.

 • Zbirke in revije:

  Center izdaja zbirki Analize CMO in Acta Diplomatica, v sodelovanju z založbo Palgrave pa tudi revijo Journal of International Relations and Development (uradna revija CEEISA).

Nina Pejič udeleženka usposabljanja o gospodarski globalizaciji na Kitajskem

Nina Pejič_1

Nina Pejič, mlada raziskovalka CMO, se je med 6. in 27. junijem 2018 v Pekingu na Kitajskem udeležila usposabljanja kitajskega Ministrstva za trgovino, ki ga je organiziral Center za usposabljanje Kitajskega sveta za spodbujanje mednarodne trgovine. Program se je osredotočal na gospodarsko globalizacijo in program ‘Made in China 2025’ za države iniciative 'Belt and Road Initiative'.

14. julij 2018 | Obvestila

Nina Pejič o nacionalizmu na Kosovu na poletni šoli Academia Aestiva Internationalis

Nina Pejič_poletna šola

Nina Pejič, mlada raziskovalka CMO, je 4. julija 2018 na poletni šoli Academia Aestiva Internationalis v Ljubljani predavala o nacionalizmu na Kosovu. Njeno interaktivno predavanje, naslovljeno 'Toksični nacionalizmi: primer Kosova', je bilo osredotočeno na lastništvo zemljišč, zgodovino, mitologijo in percepcije, povezane s teritorijem Kosova kot primera razdiralnih nacionalizmov, ki krmarijo med dejstvi in miti.

14. julij 2018 | Obvestila

Nova knjiga o vlogi inovacij za razvoj in konkurenčnost gospodarstva

Innovation

Pri Založbi FDV je izšla nova knjiga urednic Maje Bučar in Danijele Vojinović Jaćimović z naslovom THE ROLE OF INNOVATION POLICY IN BUILDING NATIONAL COMPETITIVENESS: The experience of Slovenia and Montenegro.

3. julij 2018 | Obvestila

Priročnik za pedagoge o ciljih trajnostnega razvoja in migracijah

Priročnik_trajnostni razvoj

Pod mentorstvom predstojnice Centra za mednarodne odnose na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani Maje Bučar in Adriane Aralica s platforme SLOGA sta potekala projekta »Globalni cilji za lokalni trajnostni razvoj« (2018) ter »Globalno za lokalno – lokalno za globalno« (2017), v okviru katerih sta interdisciplinarni skupini študentov Fakultete za družbene vede, Pedagoške fakultete in Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani pripravili priročnik za pedagoge o ciljih trajnostnega razvoja in migracijah.

4. junij 2018 | Obvestila

O centru:

Center za mednarodne odnose (CMO) se ukvarja z interdisciplinarnimi raziskavami na področju mednarodnih odnosov, mednarodne ekonomije in poslovanja, politik mednarodnega prava, diplomacije in človekovih pravic, mednarodnih organizacij in evropske integracije. Člani centra so vrhunski raziskovalci, ki sodelujejo s številnimi mednarodnimi znanstvenimi mrežami, kot so TEPSA, EADI, WISC, EIBA, RESER, CEEISA, EISA, ISA, ECSA, IPSA, ECPR, ILA in SGIR. Vključujejo se tako v nacionalne, kot tudi evropske in mednarodne projekte, rezultate raziskav pa objavljajo v širšem mednarodnem prostoru. Center izdaja tudi zbirki Analize CMO in Acta Diplomatica, v sodelovanju z založbo Palgrave pa revijo Journal of International Relations and Development (uradna revija CEEISA).

Kontaktni podatki:

Telefon: +386 (0)1 580 5255
E-pošta: jasna.jugovic(at)fdv.uni-lj.si

Vrhunski raziskovalci Centra za mednarodne odnose svoje izsledke raziskav redno objavljajo v uveljavljenih znanstvenih revijah in monografijah tako v Sloveniji kot v tujini. Več njihovih del je nagrajenih. 
Center za mednarodne odnose je vpet v številne mednarodne mreže , kot so EISA, TEPSA, ECPR, EIBA, EADI, RESER, CEEISA, ISA, WISC in ILA. Člani centra tako intenzivno sodelujejo z akademiki in raziskovalci z vsega sveta ter se vključujejo v različne mednarodne raziskovalne projekte.

TP Evalvacija/vrednotenje ukrepov, ki se izvajajo v okviru Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020

Nosilec projekta: prof.dr. Maja Bučar | Trajanje projekta: 1. januar 2018 - 31. december 2018

Mlada raziskovalka Nina Pejič

Nosilec projekta: Nina Pejič | Trajanje projekta: 1. november 2017 - 31. oktober 2021

Vloga transnacionalnih zasebnih standardov v okoljskem upravljanju

Nosilec projekta: | Trajanje projekta: 1. julij 2017 - 30. junij 2019

Analitične podlage za revizijo S4 v letu 2018

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Anže Burger | Trajanje projekta: 1. oktober 2016 - 30. september 2017

EU/Europe for Citizens: PopEU - Anti EU-rhetoric versus own national interests? Nationalistic populism and its reception in Central Europe

Nosilec projekta: prof.dr. Maja Bučar | Trajanje projekta: 1. september 2017 - 28. februar 2019

EU/E+/Jean Monnet-Network: VIADUCT - Enhancing VIsibility of the Academic DialogUe on EU-Turkey

Nosilec projekta: prof.dr. Maja Bučar | Trajanje projekta: 1. september 2017 - 31. avgust 2020

EU/E+/Jean Monnet-Modules: EUenvi - Domestic and External EU Environmental Policy

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Ana Bojinović Fenko | Trajanje projekta: 1. september 2016 - 31. avgust 2019

EU/E+/Jean Monnet-Project: EU4PRIM - Enhased EU content in primary school curricula

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Ana Bojinović Fenko | Trajanje projekta: 1. september 2014 - 31. avgust 2015