Skoči do osrednje vsebine

Center za mednarodne odnose

 • Raziskovalna področja:

  mednarodni odnosi, mednarodna ekonomija in poslovanje, politike mednarodnega prava, diplomacija in človekove pravice, mednarodne organizacije in evropska integracija.

 • Raziskovalni projekti:

  Pripravljamo raziskave na nacionalni in mednarodni ravni. Izsledki naših projektov so podlaga za oblikovanje strategij in politik različnih institucij, predstavljajo pa tudi pomemben del poučevanja.

 • Konference in delavnice:

  Organiziramo konference, delavnice in seminarje z vrhunskimi predavatelji iz akademske in poslovne sfere. Prav tako so naši raziskovalci redno gostujoči predavatelji na številnih dogodkih v Sloveniji in tujini.

 • Zbirke in revije:

  Center izdaja zbirki Analize CMO in Acta Diplomatica, v sodelovanju z založbo Palgrave pa tudi revijo Journal of International Relations and Development (uradna revija CEEISA).

CMO soorganiziral EIBA delavnico znanstvega pisanja o mednarodnem poslovanju

EIBA Workshop 2024 in Ljubljana Group Photo

V petek, 24. maja, je CMO v sodelovanju z Evropsko akademijo za mednarodno poslovanje (EIBA) in znanstveno revijo International Business Review (IBR) izvedel delavnico o znanstvenem pisanju 'Kako oblikovati članek o mednarodnem poslovanju'. Poleg praktičnih nasvetov o kakovostnem znanstvenem pisanju so udeleženci prejeli tudi poglobljene povratne informacije glede svojih prispevkov.

24. maj 2024 | Obvestila

Pridobljen raziskovalni program GREENTECH - hibridne tehnologije tovarn prihodnosti za zeleni prehod

FDV_plakat

Raziskovalni program GREENTECH, ki bo osredotočen na zeleni prehod podjetij, je bil uspešen na Javnem razpisu za sofinanciranje dolgoročnejših velikih raziskovalno-inovacijskih sodelovalnih programov na lestvici TRL 3-6 in pridobil finančna sredstva v okviru Načrta za okrevanje in odpornost (NOO). Med projektnimi partnerji je tudi CMO na FDV UL.

16. maj 2024 | Obvestila

Nova objava: Ko strukturni dejavniki, ki omogočajo medetnično nasilje, delujejo v korist miru: Zgodba Baljvin, bosansko-hercegovskega mozaika miru (avtorji: Faris Kočan, Janja Vuga Beršnak in Rok Zupančič)

JIRD

Član CMO Faris Kočan, Janja Vuga Beršnak in Rok Zupančič so objavili članek, v katerem so uvedli koncept 'mozaika miru' na primeru etnično mešane vasi Baljvine (Bosna in Hercegovina). Avtorji identificirajo strukturne dejavnike, ki so v kontekstu vojne omogočili, da so vaščani Baljvin (Bošnjaki in Srbi) uspeli preprečiti oboroženi spopad in ohraniti mir. Članek je objavljen v reviji Journal of International Relations and Development.

14. maj 2024 | Obvestila

Digitalna pismenost v diplomaciji: izvedeno usposabljanje za pridobitev mikrodokazila

ULTRA_Digitalna pismenost v diplomaciji

V okviru projekta ULTRA je bilo izvedeno usposabljanje za pridobitev mikrodokazila 'Digitalna pismenost v diplomaciji'. Poleg Davida Jelenca in Aleksa Huča s FRI, ki sta predstavila osnove varne rabe uporabniških računov na različnih družbenih omrežjih, sta bila predavatelja tudi Boštjan Udovič in Jana Arbeiter s CMO, ki sta udeležence seznanila s ključnimi prvinami in principi diplomatske komunikacije - s poudarkom na družbenih omrežjih.

25. april 2024 | Obvestila

O centru:

Center za mednarodne odnose (CMO) se ukvarja z interdisciplinarnimi raziskavami na področju mednarodnih odnosov, mednarodne ekonomije in poslovanja, politik mednarodnega prava, diplomacije in človekovih pravic, mednarodnih organizacij in evropske integracije. Člani centra so vrhunski raziskovalci, ki sodelujejo s številnimi mednarodnimi znanstvenimi mrežami, kot so TEPSA, EADI, WISC, EIBA, RESER, CEEISA, EISA, ISA, ECSA, IPSA, ECPR, ILA in SGIR. Vključujejo se tako v nacionalne, kot tudi evropske in mednarodne projekte, rezultate raziskav pa objavljajo v širšem mednarodnem prostoru. Center izdaja tudi zbirki Analize CMO in Acta Diplomatica, v sodelovanju z založbo Palgrave pa revijo Journal of International Relations and Development (uradna revija CEEISA).

Kontaktni podatki:

Telefon: +386 (0)1 58 05 254
Epošta: is.jl-inu.vdf@nagep.ana

Vrhunski raziskovalci Centra za mednarodne odnose svoje izsledke raziskav redno objavljajo v uveljavljenih znanstvenih revijah in monografijah tako v Sloveniji kot v tujini. Več njihovih del je nagrajenih. 
Center za mednarodne odnose je vpet v številne mednarodne mreže , kot so EISA, TEPSA, ECPR, EIBA, EADI, RESER, CEEISA, ISA, WISC in ILA. Člani centra tako intenzivno sodelujejo z akademiki in raziskovalci z vsega sveta ter se vključujejo v različne mednarodne raziskovalne projekte.

Slovenija in njeni akterji v mednarodnih odnosih in evropskih integracijah

Vodja projekta na FDV: prof.dr. Andreja Jaklič | Trajanje projekta: 4. april 2019 - 31. december 2027

Slovenija in njeni akterji v mednarodnih odnosih in evropskih integracijah

Vodja projekta na FDV: prof.dr. Andreja Jaklič | Trajanje projekta: 4. april 2019 - 31. december 2021

Možnosti in priložnosti Slovenije in njenih akterjev v procesih globalizacije

Vodja projekta na FDV: izr.prof.dr. Matija Rojec | Trajanje projekta: 1. januar 2009 - 31. december 2014

AR NOO TRL 3-6 Hibridne Tehnologije tovarn prihodnosti za zeleni prehod

Vodja projekta na FDV: prof.dr. Andreja Jaklič | Zunanji vodja: prof. dr. Janko Slavič, UL FS | Trajanje projekta: 1. januar 2024 - 31. julij 2026

CRP V5-2348 Analiza uspešnosti Strateško razvojno-inovacijskih partnerstev (SRIP) in Kompetenčnih centrov. Pregled in ocena delovanja ter priporočila za spremembe in izboljšave - MGTŠ

Vodja projekta na FDV: izr.prof.dr. Anže Burger | Trajanje projekta: 1. oktober 2023 - 30. september 2024

CRP V5-2348 Analiza uspešnosti Strateško razvojno-inovacijskih partnerstev (SRIP) in Kompetenčnih centrov. Pregled in ocena delovanja ter priporočila za spremembe in izboljšave - MKRR

Vodja projekta na FDV: izr.prof.dr. Anže Burger | Trajanje projekta: 1. oktober 2023 - 30. september 2024

EU Reclaiming liberal Democracy in Europe

Vodja projekta na FDV: doc.dr. Faris Kočan | Trajanje projekta: 1. oktober 2022 - 30. september 2025

Upgrading Global Education Across Subject Areas - GEASA

Vodja projekta na FDV: doc.dr. Jure Požgan | Trajanje projekta: 1. oktober 2021 - 31. oktober 2023

Tackling ILLIberal/Eurosceptic Narratives from Below – EUROTHINK

Vodja projekta na FDV: izr.prof.dr. Marko Lovec | Zunanji vodja: Marko Lovec (FDV) | Trajanje projekta: 1. junij 2021 - 30. september 2022

Europeanisation meets democracy from below: The Western Balkans on search for new European and democratic Momentum - WB2EU

Vodja projekta na FDV: izr.prof.dr. Marko Lovec | Zunanji vodja: Marko Lovec (FDV) | Trajanje projekta: 1. oktober 2020 - 31. oktober 2023