Center za mednarodne odnose

 • Raziskovalna področja:

  mednarodni odnosi, mednarodna ekonomija in poslovanje, politike mednarodnega prava, diplomacija in človekove pravice, mednarodne organizacije in evropska integracija.

 • Strani so v izdelavi

 • Raziskovalni projekti:

  Pripravljamo raziskave na nacionalni in mednarodni ravni. Izsledki naših projektov so podlaga za oblikovanje strategij in politik različnih institucij, predstavljajo pa tudi pomemben del poučevanja.

 • Konference in delavnice:

  Organiziramo konference, delavnice in seminarje z vrhunskimi predavatelji iz akademske in poslovne sfere. Prav tako so naši raziskovalci redno gostujoči predavatelji na številnih dogodkih v Sloveniji in tujini.

 • Zbirke in revije:

  Center izdaja zbirki Analize CMO in Acta Diplomatica, v sodelovanju z založbo Palgrave pa tudi revijo Journal of International Relations and Development (uradna revija CEEISA).

Boštjan Udovič in Jana Arbeiter na konferenci Izzivi Evrope o strategiji pametne specializacije

Opening_Challenges of Europe1

Člana Centra za mednarodne odnose Boštjan Udovič in Jana Arbeiter sta se med 17. in 19. majem 2017 udeležila mednarodne konference o izzivih Evrope ter inovativnih odzivih nanje za trdno rast in konkurenčnost. Na panelu o strategiji in inovacijah sta predstavila članek Strategija pametne specializacije – primer male države.

26. maj 2017 | Obvestila

Objavljen znanstveni prispevek o parlamentarni diplomaciji malih držav

Mediterranean Quarterly

Zlatko Šabič, Ana Bojinović Fenko in Petra Roter s Centra za mednarodne odnose so v znanstveni reviji Mediterranean quarterly objavili prispevek ‘Male države in parlamentarna diplomacija: Slovenija in Mediteran’ (ang. Small states and parliamentary diplomacy: Slovenia and the Mediterranean).

24. maj 2017 | Obvestila

Maja Bučar v New Delhiju o pomenu sodelovanja raziskovalcev družbenih in humanističnih ved iz Evrope in Indije

equip logo

Maja Bučar, predstojnica Centra za mednarodne odnose, se je v New Delhiju 8. in 9. marca 2017 udeležila dogodka platforme EqUIP (tj. platforma EU in Indije za družbene in humanistične vede). Na dogodku je sodelovala kot panelistka na temo (globalnega) sodelovalnega raziskovanja z učinki (ang. ‘Collaborative Research with Impact – The Value of Global Research Collaboration’).

18. april 2017 | Obvestila

Poziv k oddaji prispevkov za konferenco AIB-CEE o regionalnem sodelovanju v kontekstu globalnih sprememb

Banner_AIB-CEE 2017

Med 26. in 28. septembrom 2017 bo v Ljubljani potekala že četrta konferenca sekcije Srednje in Vzhodne Evrope Akademije mednarodnega poslovanja, ki bo obravnavala vpliv globalnih sprememb na regionalno sodelovanje z ekonomskega, poslovnega, družboslovnega in drugih vidikov. Vabljeni k oddaji prispevkov do 15. junija 2017 oz. k prijavi na delavnico za doktorske študente in akademike na začetku karierne poti, ki bo v okviru konference organizirana 26. septembra.

6. april 2017 | Obvestila

O centru:

Center za mednarodne odnose (CMO) se ukvarja z interdisciplinarnimi raziskavami na področju mednarodnih odnosov, mednarodne ekonomije in poslovanja, politik mednarodnega prava, diplomacije in človekovih pravic, mednarodnih organizacij in evropske integracije. Člani centra so vrhunski raziskovalci, ki sodelujejo s številnimi mednarodnimi znanstvenimi mrežami, kot so TEPSA, EADI, WISC, EIBA, RESER, CEEISA, EISA, ISA, ECSA, IPSA, ECPR, ILA in SGIR. Vključujejo se tako v nacionalne, kot tudi evropske in mednarodne projekte, rezultate raziskav pa objavljajo v širšem mednarodnem prostoru. Center izdaja tudi zbirki Analize CMO in Acta Diplomatica, v sodelovanju z založbo Palgrave pa revijo Journal of International Relations and Development (uradna revija CEEISA).

Kontaktni podatki:

Telefon: +386 (0)1 580 5255
E-pošta: jasna.jugovic(at)fdv.uni-lj.si

Vrhunski raziskovalci Centra za mednarodne odnose svoje izsledke raziskav redno objavljajo v uveljavljenih znanstvenih revijah in monografijah tako v Sloveniji kot v tujini. Več njihovih del je nagrajenih. 
Center za mednarodne odnose je vpet v številne mednarodne mreže , kot so EISA, TEPSA, ECPR, EIBA, EADI, RESER, CEEISA, ISA, WISC in ILA. Člani centra tako intenzivno sodelujejo z akademiki in raziskovalci z vsega sveta ter se vključujejo v različne mednarodne raziskovalne projekte.

Analitične podlage za revizijo S4 v letu 2018

Nosilec projekta: docent Anže Burger | Trajanje projekta: 1. oktober 2016 - 30. september 2017

Slovenski znanstveniki doma in po svetu

Nosilec projekta: redni profesor Zlatko Šabič | Trajanje projekta: 1. oktober 2016 - 30. september 2018

Strateška razvojno inovacijska partnerstva kot orodje krepitve inovacijske sposobnosti slovenskega gospodarstva

Nosilec projekta: redni profesor Maja Bučar | Trajanje projekta: 1. oktober 2016 - 30. september 2019

Učinki in perspektive SKP na slovensko kmetijstvo in podeželje

Nosilec projekta: asistent Marko Lovec | Trajanje projekta: 1. oktober 2016 - 30. september 2019

EU/E+/Jean Monnet-Modules: EUenvi - Domestic and External EU Environmental Policy

Nosilec projekta: docent Ana Bojinović Fenko | Trajanje projekta: 1. september 2016 - 31. avgust 2019

MP/UNDP: Kapuscinski Development Lectures

Nosilec projekta: redni profesor Maja Bučar | Trajanje projekta: 1. april 2015 - 30. april 2015

EU/E+/Jean Monnet-Project: EU4PRIM - Enhased EU content in primary school curricula

Nosilec projekta: docent Ana Bojinović Fenko | Trajanje projekta: 1. september 2014 - 31. avgust 2015

EU/LLP/Erasmus-Network: PADEMIA - Erasmus Academic Network on Parliamentary Democracy in Europe

Nosilec projekta: redni profesor Zlatko Šabič | Trajanje projekta: 1. oktober 2013 - 30. september 2016