Center za mednarodne odnose

 • Raziskovalna področja:

  mednarodni odnosi, mednarodna ekonomija in poslovanje, politike mednarodnega prava, diplomacija in človekove pravice, mednarodne organizacije in evropska integracija.

 • Raziskovalni projekti:

  Pripravljamo raziskave na nacionalni in mednarodni ravni. Izsledki naših projektov so podlaga za oblikovanje strategij in politik različnih institucij, predstavljajo pa tudi pomemben del poučevanja.

 • Konference in delavnice:

  Organiziramo konference, delavnice in seminarje z vrhunskimi predavatelji iz akademske in poslovne sfere. Prav tako so naši raziskovalci redno gostujoči predavatelji na številnih dogodkih v Sloveniji in tujini.

 • Zbirke in revije:

  Center izdaja zbirki Analize CMO in Acta Diplomatica, v sodelovanju z založbo Palgrave pa tudi revijo Journal of International Relations and Development (uradna revija CEEISA).

Izr. prof. dr. Anže Burger v Studiu ob 17ih o trgovinskih vojnah med ZDA, Kitajsko in EU

Studio ob 17ih

Izr. prof. dr. Anže Burger je 9. januarja 2020 sodeloval v oddaji Studio ob 17ih na Radiu Prvi RTV Slovenije na temo trgovinskih vojn in z njimi povezanih zaostrovanjih trgovinskih napetosti med Združenimi državami Amerike (ZDA) in Evropo ter med ZDA in Kitajsko.

9. januar 2020 | Obvestila

Dan EARL in predstavitev knjige 'Procesi in odnosi v vzhodni Aziji'

Earl_1

V četrtek,19. decembra 2019, se je na ZRC SAZU odvil Dan EARL, v okviru katerega je potekala tudi predstavitev knjige 'Procesi in odnosi v Vzhodni Aziji'. Dogodek je bil organiziran v sklopu počastitve stoletnice Univerze v Ljubljani, imel pa je tri osrednje cilje: predstavitev knjige strokovnjakov s področja Vzhodne Azije, razmislek o stanju vzhodnoazijskih študij v Sloveniji nekoč in danes ter opredelitev vloge EARL v njihovem bodočem razvoju.

9. januar 2020 | Obvestila

Prof. dr. Maja Bučar prejemnica zlate plakete Univerze v Ljubljani

Maja Bučar_nagrada

Prof. dr. Maja Bučar, predstojnica CMO, je na decembrski podelitvi univerzitetnih priznanj in nagrad za izjemne dosežke in pomemben prispevek študentov in zaposlenih v letu 2019 prejela zlato plaketo za svoj nadpovprečni prispevek k strokovnemu angažmaju v družbi in ugledu ter pozitivni prepoznavnosti Univerze v Ljubljani.

9. januar 2020 | Obvestila

Raziskovalci CMO na konferenci EIBA 2019

EIBA 2019_photo_E

Red. prof. dr. Andreja Jaklič, izr. prof. dr. Anže Burger in asist. Iris Koleša, mag., so se med 13. in 15. decembrom 2019 udeležili 45. letne konference EIBA, ki je potekala v Leedsu, v Angliji. Na konferenci, katere tema je bila 'Kaj zdaj? Mednarodno poslovanje v zmedenem svetovnem redu', so predstavljali najnovejše raziskovalne ugotovitve in projekte Centra za mednarodne odnose. Iris Koleša je bila ob tem nagrajena kot ena izmed najboljših recenzentk dogodka.

19. december 2019 | Obvestila

O centru:

Center za mednarodne odnose (CMO) se ukvarja z interdisciplinarnimi raziskavami na področju mednarodnih odnosov, mednarodne ekonomije in poslovanja, politik mednarodnega prava, diplomacije in človekovih pravic, mednarodnih organizacij in evropske integracije. Člani centra so vrhunski raziskovalci, ki sodelujejo s številnimi mednarodnimi znanstvenimi mrežami, kot so TEPSA, EADI, WISC, EIBA, RESER, CEEISA, EISA, ISA, ECSA, IPSA, ECPR, ILA in SGIR. Vključujejo se tako v nacionalne, kot tudi evropske in mednarodne projekte, rezultate raziskav pa objavljajo v širšem mednarodnem prostoru. Center izdaja tudi zbirki Analize CMO in Acta Diplomatica, v sodelovanju z založbo Palgrave pa revijo Journal of International Relations and Development (uradna revija CEEISA).

Kontaktni podatki:

Telefon: +386 (0)1 580 5250
E-pošta: is.jl-inu.vdf@ciranilM.anoloP

Vrhunski raziskovalci Centra za mednarodne odnose svoje izsledke raziskav redno objavljajo v uveljavljenih znanstvenih revijah in monografijah tako v Sloveniji kot v tujini. Več njihovih del je nagrajenih. 
Center za mednarodne odnose je vpet v številne mednarodne mreže , kot so EISA, TEPSA, ECPR, EIBA, EADI, RESER, CEEISA, ISA, WISC in ILA. Člani centra tako intenzivno sodelujejo z akademiki in raziskovalci z vsega sveta ter se vključujejo v različne mednarodne raziskovalne projekte.

CRP Prestrukturiranje podjetij: sistem zgodnjega opozarjanja in primeren odziv države MGRT del

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Anže Burger | Trajanje projekta: 1. november 2019 - 31. oktober 2020

Prestrukturiranje podjetij: sistem zgodnjega opozarjanja in primeren odziv države

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Anže Burger | Trajanje projekta: 1. november 2019 - 31. oktober 2020

Spremljanje in presoja učinkov strateških razvojno-inovacijskih partnerstev

Nosilec projekta: prof.dr. Maja Bučar | Trajanje projekta: 1. november 2019 - 31. oktober 2022

Mlada raziskovalka Ajda Hedžet

Nosilec projekta: Ajda Hedžet | Trajanje projekta: 1. oktober 2019 - 30. september 2023

EU/E+/SP-HE: VCL4IB – knjižnica video študijskih primerov za poučevanje mednarodnega poslovanja (odprt dostop)

Nosilec projekta: prof.dr. Andreja Jaklič | Trajanje projekta: 1. september 2018 - 31. avgust 2021

EU/E+/Jean Monnet-Network: VIADUCT - Enhancing VIsibility of the Academic DialogUe on EU-Turkey

Nosilec projekta: prof.dr. Maja Bučar | Trajanje projekta: 1. september 2017 - 31. avgust 2020