Center za mednarodne odnose

 • Raziskovalna področja:

  mednarodni odnosi, mednarodna ekonomija in poslovanje, politike mednarodnega prava, diplomacija in človekove pravice, mednarodne organizacije in evropska integracija.

 • Raziskovalni projekti:

  Pripravljamo raziskave na nacionalni in mednarodni ravni. Izsledki naših projektov so podlaga za oblikovanje strategij in politik različnih institucij, predstavljajo pa tudi pomemben del poučevanja.

 • Konference in delavnice:

  Organiziramo konference, delavnice in seminarje z vrhunskimi predavatelji iz akademske in poslovne sfere. Prav tako so naši raziskovalci redno gostujoči predavatelji na številnih dogodkih v Sloveniji in tujini.

 • Zbirke in revije:

  Center izdaja zbirki Analize CMO in Acta Diplomatica, v sodelovanju z založbo Palgrave pa tudi revijo Journal of International Relations and Development (uradna revija CEEISA).

Bojko Bučar in Faris Kočan gosta oddaje Studio ob 17.00 o vprašanjih vzhodnega Sredozemlja

Studio ob 17ih_Sredozemlja

V petek, 23. oktobra 2020, sta red. prof. dr. Bojko Bučar in asist. Faris Kočan, člana Centra in Katedre za mednarodne odnose, sodelovala v radijski oddaji Studio ob 17.00 na Prvem programu Radia Slovenia. Z dopisnikoma Karmen Švegl in Igorjem Juričem ter red. prof. Markom Pavliho, sta naslovila vprašanja vzhodnega Sredozemlja s poudarkom na aktualnem turško-grškem sporu.

24. oktober 2020 | Obvestila

Nina Pejič gostja v oddaji Odbita do bita

Nina Pejič_Val 202

Anže Tomič in Maruša Kerec sta 15. oktobra 2020 v oddaji Vala 202 'Odbita do bita' gostila mlado raziskovalko in asistentko na CMO in Katedri za mednarodne odnose Nino Pejič. Govorili so o odnosu Slovenije do podjetja Huawei, o tem, kako so Kitajci s tehnologijami (nadzora) zamejili širjenje koronavirusa, ter o mitih in resnicah o Kitajcih in kitajski tehnološki družbi.

15. oktober 2020 | Obvestila

Nova publikacija o energetskem prehodu v državah srednje in vzhodne Evrope

From Economic to Energy Transition_izrez

Pri založbi Palgrave Macmillan je izšla knjiga 'From Economic to Energy Transition. Three Decades of Transitions in Central and Eastern Europe' (ur. Matúš Mišík in Veronika Oravcová), v kateri je objavljeno tudi poglavje o Sloveniji 'Slovenia: Drivers and Challenges of Energy Transition to Climate Neutrality'. V njem avtorji Danijel Crnčec (UL, FDV), Boris Sučić in Stane Merše (oba IJS, Center za energetsko učinkovitost) proučujejo osrednje gonilne sile in izzive energetskega prehoda Slovenije, kot male države z relativno majhnim in specifičnim energetskim sistemom, v podnebno nevtralnost do leta 2050.

12. oktober 2020 | Obvestila

Predstavitev knjige o evroskepticizmu in prihodnosti Evrope

Euroscepticism and the future of Europe_izrez

V okviru predstavitve knjige 'Euroscepticism and the Future of Europe - Views from the Capitals', ki so jo uredili Michael Kaeding, Johannes Pollak in Paul Schmidt, je na virtualni konferenci prof. dr. Maja Bučar, predstojnica CMO, predstavila primer Slovenije. Prof. Bučarjeva je skupaj z izr. prof. dr. Boštjanom Udovičem soavtorica prispevka iz Slovenije z naslovom 'Ekstremi so zanimivi samo za medije'. Virtualni dogodek, ki je potekal 21. 9. 2020, sta pripravila madžarski Institut za svetovno gospodarstvo (Institute of World Economy) in združenje TEPSA.

8. oktober 2020 | Obvestila

O centru:

Center za mednarodne odnose (CMO) se ukvarja z interdisciplinarnimi raziskavami na področju mednarodnih odnosov, mednarodne ekonomije in poslovanja, politik mednarodnega prava, diplomacije in človekovih pravic, mednarodnih organizacij in evropske integracije. Člani centra so vrhunski raziskovalci, ki sodelujejo s številnimi mednarodnimi znanstvenimi mrežami, kot so TEPSA, EADI, WISC, EIBA, RESER, CEEISA, EISA, ISA, ECSA, IPSA, ECPR, ILA in SGIR. Vključujejo se tako v nacionalne, kot tudi evropske in mednarodne projekte, rezultate raziskav pa objavljajo v širšem mednarodnem prostoru. Center izdaja tudi zbirki Analize CMO in Acta Diplomatica, v sodelovanju z založbo Palgrave pa revijo Journal of International Relations and Development (uradna revija CEEISA).

Kontaktni podatki:

Telefon: +386 (0)1 580 5250
E-pošta: is.jl-inu.vdf@ciranilM.anoloP

Vrhunski raziskovalci Centra za mednarodne odnose svoje izsledke raziskav redno objavljajo v uveljavljenih znanstvenih revijah in monografijah tako v Sloveniji kot v tujini. Več njihovih del je nagrajenih. 
Center za mednarodne odnose je vpet v številne mednarodne mreže , kot so EISA, TEPSA, ECPR, EIBA, EADI, RESER, CEEISA, ISA, WISC in ILA. Člani centra tako intenzivno sodelujejo z akademiki in raziskovalci z vsega sveta ter se vključujejo v različne mednarodne raziskovalne projekte.

Slovenija in njeni akterji v mednarodnih odnosih in evropskih integracijah

Nosilec projekta: prof.dr. Andreja Jaklič | Trajanje projekta: 1. januar 2015 - 31. december 2020

Možnosti in priložnosti Slovenije in njenih akterjev v procesih globalizacije

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Matija Rojec | Trajanje projekta: 1. januar 2009 - 31. december 2014

TAP Prenos norm v EU in Sloveniji – ocena napredka k okoljski in trajnostni preobrazbi

Nosilec projekta: doc.dr. Marko Lovec | Trajanje projekta: 1. september 2020 - 31. avgust 2023

CRP Prestrukturiranje podjetij: sistem zgodnjega opozarjanja in primeren odziv države MGRT del

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Anže Burger | Trajanje projekta: 1. november 2019 - 31. oktober 2020

Prestrukturiranje podjetij: sistem zgodnjega opozarjanja in primeren odziv države

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Anže Burger | Trajanje projekta: 1. november 2019 - 31. oktober 2020

Spremljanje in presoja učinkov strateških razvojno-inovacijskih partnerstev

Nosilec projekta: prof.dr. Maja Bučar | Trajanje projekta: 1. november 2019 - 31. oktober 2022

EU/E+/SP-HE: VCL4IB – knjižnica video študijskih primerov za poučevanje mednarodnega poslovanja (odprt dostop)

Nosilec projekta: prof.dr. Andreja Jaklič | Trajanje projekta: 1. september 2018 - 31. avgust 2021

Europe for Citizens: PopEU - Anti EU-rhetoric versus own national interests? Nationalistic populism and its reception in Central Europe

Nosilec projekta: prof.dr. Maja Bučar | Trajanje projekta: 1. september 2017 - 28. februar 2019

EU/E+/Jean Monnet-Network: VIADUCT - Enhancing VIsibility of the Academic DialogUe on EU-Turkey

Nosilec projekta: prof.dr. Maja Bučar | Trajanje projekta: 1. september 2017 - 31. avgust 2020

Jean Monnet Modul: Okoljska politika EU: notranje in zunanje dimenzije (EU ENVI)

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Ana Bojinović Fenko | Trajanje projekta: 1. september 2016 - 31. avgust 2019