Center za mednarodne odnose

 • Raziskovalna področja:

  mednarodni odnosi, mednarodna ekonomija in poslovanje, politike mednarodnega prava, diplomacija in človekove pravice, mednarodne organizacije in evropska integracija.

 • Raziskovalni projekti:

  Pripravljamo raziskave na nacionalni in mednarodni ravni. Izsledki naših projektov so podlaga za oblikovanje strategij in politik različnih institucij, predstavljajo pa tudi pomemben del poučevanja.

 • Konference in delavnice:

  Organiziramo konference, delavnice in seminarje z vrhunskimi predavatelji iz akademske in poslovne sfere. Prav tako so naši raziskovalci redno gostujoči predavatelji na številnih dogodkih v Sloveniji in tujini.

 • Zbirke in revije:

  Center izdaja zbirki Analize CMO in Acta Diplomatica, v sodelovanju z založbo Palgrave pa tudi revijo Journal of International Relations and Development (uradna revija CEEISA).

Ana Bojinović Fenko in Zlatko Šabič o zunanjepolitičnih priložnostih in omejitvah Slovenije

CIRR

Ana Bojinović Fenko in Zlatko Šabič sta v znanstveni reviji Croatian International Relations Review objavila članek, naslovljen 'Zunanjepolitične priložnosti in omejitve Slovenije: analiza medsebojne povezanosti zunanjepolitičnih okolij'. V njem se avtorja osredotočita ne medsebojno povezanost zunanjepolitičnih okolij (domačega notranjega in domačega zunanjega okolja ter tujega okolja), da bi pojasnila pomen priložnosti in omejitev, izhajajočih iz teh okolij, za zunanjepolitično delovanje Slovenije.

28. oktober 2017 | Obvestila

Finance za ljudi - Kapuscinski predavanje o razvoju s prof. Johnom Kayem

Kapuscinski (3)

V ponedeljek, 16. oktobra 2017, je Fakulteta za družbene vede v Ljubljani že petič gostila Kapuscinski predavanje o razvoju. Predavanja s pomočjo Evropske komisije organizira UNDP v spomin na poljskega novinarja R. Kapucinskega, njihov namen pa je s pomočjo uveljavljenih mednarodnih strokovnjakov javnosti približati aktualne razvojne teme. Letošnji gost je bil profesor John Kay, eden izmed vodilnih britanskih ekonomistov, ki se osredotoča predvsem na finančni sektor in njegovo vlogo v razvitih gospodarstvih.

17. oktober 2017 | Obvestila

Andreja Jaklič na prvi B2B konferenci Društva za marketing Slovenije o ustvarjanju vrednosti v globalnih mrežah

2017-10-11 B2B-0221

11. oktobra 2017 je v Cankarjevem domu v Ljubljani potekala prva B2B konferenca Društva za marketing Slovenije, na kateri so se organizatorji in 120 udeležencev spraševali, kako rastejo najboljša B2B podjetja. Nekaj odgovorov jim je s predavanjem 'Ustvarjanje vrednosti v globalnih mrežah – izzivi za marketing' ponudila Andreja Jaklič s Centra za mednarodne odnose, ki je izpostavila pomen mreženja, strateškega prepleta aktivnosti, znamčenja in zaščite intelektualne lastnine za razvoj konkurenčne prednosti in ustvarjanje vrednosti.

15. oktober 2017 | Obvestila

Interdisciplinarna skupina študentov pripravila učne vsebine o ciljih trajnostnega razvoja in migracijah

GlobalnoLokalno

Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani in platforma SLOGA sta med junijem ter septembrom izvajali projekt »Globalno za lokalno – lokalno za globalno«, katerega namen je krepiti ozaveščenost mladih o trajnostnem razvoju skozi prizmo migracij. Interdisciplinarna skupina študentov je v okviru projekta tako pripravila 10 sklopov učnih vsebin o izbranih ciljih trajnostnega razvoja skozi prizmo migracij in jih preverila z izvedbo delavnic v ljubljanskih osnovnih šolah.

11. oktober 2017 | Obvestila

O centru:

Center za mednarodne odnose (CMO) se ukvarja z interdisciplinarnimi raziskavami na področju mednarodnih odnosov, mednarodne ekonomije in poslovanja, politik mednarodnega prava, diplomacije in človekovih pravic, mednarodnih organizacij in evropske integracije. Člani centra so vrhunski raziskovalci, ki sodelujejo s številnimi mednarodnimi znanstvenimi mrežami, kot so TEPSA, EADI, WISC, EIBA, RESER, CEEISA, EISA, ISA, ECSA, IPSA, ECPR, ILA in SGIR. Vključujejo se tako v nacionalne, kot tudi evropske in mednarodne projekte, rezultate raziskav pa objavljajo v širšem mednarodnem prostoru. Center izdaja tudi zbirki Analize CMO in Acta Diplomatica, v sodelovanju z založbo Palgrave pa revijo Journal of International Relations and Development (uradna revija CEEISA).

Kontaktni podatki:

Telefon: +386 (0)1 580 5255
E-pošta: jasna.jugovic(at)fdv.uni-lj.si

Vrhunski raziskovalci Centra za mednarodne odnose svoje izsledke raziskav redno objavljajo v uveljavljenih znanstvenih revijah in monografijah tako v Sloveniji kot v tujini. Več njihovih del je nagrajenih. 
Center za mednarodne odnose je vpet v številne mednarodne mreže , kot so EISA, TEPSA, ECPR, EIBA, EADI, RESER, CEEISA, ISA, WISC in ILA. Člani centra tako intenzivno sodelujejo z akademiki in raziskovalci z vsega sveta ter se vključujejo v različne mednarodne raziskovalne projekte.

Mlada raziskovalka Nina Pejič

Nosilec projekta: Nina Pejič | Trajanje projekta: 1. november 2017 - 31. oktober 2021

Vloga transnacionalnih zasebnih standardov v okoljskem upravljanju

Nosilec projekta: Jerneja Penca | Trajanje projekta: 1. julij 2017 - 30. junij 2019

Analitične podlage za revizijo S4 v letu 2018

Nosilec projekta: docent Anže Burger | Trajanje projekta: 1. oktober 2016 - 30. september 2017

Slovenski znanstveniki doma in po svetu

Nosilec projekta: redni profesor Zlatko Šabič | Trajanje projekta: 1. oktober 2016 - 30. september 2018

EU/Europe for Citizens: PopEU - Anti EU-rhetoric versus own national interests? Nationalistic populism and its reception in Central Europe

Nosilec projekta: redni profesor Maja Bučar | Trajanje projekta: 1. september 2017 - 28. februar 2019

EU/E+/Jean Monnet-Network: VIADUCT - Enhancing VIsibility of the Academic DialogUe on EU-Turkey

Nosilec projekta: redni profesor Maja Bučar | Trajanje projekta: 1. september 2017 - 31. avgust 2020

EU/E+/Jean Monnet-Modules: EUenvi - Domestic and External EU Environmental Policy

Nosilec projekta: docent Ana Bojinović Fenko | Trajanje projekta: 1. september 2016 - 31. avgust 2019

EU/E+/Jean Monnet-Project: EU4PRIM - Enhased EU content in primary school curricula

Nosilec projekta: docent Ana Bojinović Fenko | Trajanje projekta: 1. september 2014 - 31. avgust 2015