Skoči do osrednje vsebine

Znanstevni članek: Reported User-Generated Online Hate Speech: The Ecosystem, Frames, and Ideologies


Dr. Iztok Šori (Mirovni inštitut) in dr. Vasja Vehovar (Center za družboslovno informatiko) s svojim novim znanstvenim prispevkom v reviji Social Sciences opozarjata na širjenje sovražnega govora, ki ogroža zdravje demokracije in medijskih sistemov sodobne družbe. Namen študije je pomagati bralcu k boljšemu razumevanju spletnega sovražnega govora in »ekosistema,« v katerem se pojavlja s poudarkom na proučevanju diskurzivnih elementov in njihovih povezav s političnimi diskurzi.

V prvem delu raziskave avtorja analizirata glavne značilnosti prijavljenih sovražnih izjav (vir, stopnja odstranitve in cilji) ter tako razkrivata medijske in politične kontekste prijavljenega spletnega sovražnega govora, ki so ga ustvarili uporabniki. Drugi del analize pa je posvečen sovražnemu govoru, usmerjenemu proti migrantom. Pri tem avotrja uporabljata metodo kritične analize okvirjev (okvirji, akterji, metafore in reference), s katero raziščeta ključne diskurzivne elemente, da bi lahko razumela ustrezen diskurz.

Avtorja za glavno diskurzivno značilnost izjav izpostavita nekakšno napoved, ki poziva k smrti in nasilju, zato takšno obliko komunikacije poimenujeta s konceptom »izvršilni govor«. Pri tem pa izpostavita še nekatere druge značilnosti, kot so: sklicevanje na orožje in nacistične zločine druge svetovne vojne ter uporaba raznih metafor, s katerimi tvorci sovražnega govora ustvarjajo odpor in predstavo o manj vrednosti migrantov ter vzbujajo strah pred njimi. 

Celoten članek je dostopen na povezavi: https://www.mdpi.com/2076-0760/11/8/375


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 16. januar 2023 | v kategoriji: Publikacije