Skoči do osrednje vsebine

[Kariernik 2021] Izobražujemo za prihodnost


Urška Golob-Foto Ziga Intihar splet

Urška Golob
Zaposlitev: mednarodno certificirana managerka delovne sreče in kadrovnica
Organizacija: Telemach d.o.o.
Aktualni program: Obramboslovje

Kako se spominjate svojega časa na FDV?

Čas, ki sem ga preživela na FDV, je bil prežet s številnimi novimi poznanstvi. Nekateri sprva neznani obrazi so postali prijatelji za vse življenje, drugi pa so izginili takoj po koncu študentskih let. Seveda pa je bilo obdobje na FDV v marsičem nepozabno. Spomnim se kupov študijskih “bukev”, ki so bile na prvi pogled videti prav strašljivo (vsaj dokler nismo pošteno zagrizli v študij), in potrpežljivih profesorjev, ki so v nas spodbujali raziskovalni duh. Študijski izpitni roki so bili vedno prekratki, vrsta za študentske bone v pritličju fakultete pa (pre)dolga. J

To ni bil samo čas izobraževanja, ampak tudi doba osebnostne rasti, saj te to obdobje vrže iz cone udobja, te postavi pred množico novih preizkušenj in ti zelo razširi obzorja.

Kako je FDV prispeval k uspehu na vaši karierni poti?

FDV je zagotovo fakulteta, ki ti da širino in te nenehno spodbuja, da raziskuješ in ohranjaš kritičen um. Verjetno nisem edina, ki nisem imela popolnoma začrtane karierne poti, ko sem se vpisala na fakulteto. Izbrala sem jo, ker se mi je zdelo fino študirati družboslovje, ki je bilo takrat zelo “in”. Pa vendar, če bi danes še enkrat izbirala svojo študijsko pot, bi izbrala enako. Študij ti odpre obzorja, od vsakega posameznika pa je odvisno, kaj bo prenesel v uporabno znanje. Na svoji karierni poti v podjetju Telemach sem se namreč velikokrat srečevala s situacijami, v katerih mi je širina študijskega programa – od psihologije, sociologije, komunikologije, politologije itd. – prišla še kako prav. Zanimivo je, da sem lahko tudi zelo specifična, strokovna znanja uporabila na popolnoma drugih področjih. Vsekakor je FDV »krivec«, zaradi katerega sem vzljubila družboslovje in posledično tudi izbrala kariero, kakršno sem.

Kaj bi svetovali študentom in študentkam FDV?

Najbolj mi je v spominu ostal govor enega izmed profesorjev v 3. letniku študija, ki nam je predstavil nekaj uspešnih karier nekdanjih študentov FDV in nam dejal: »Vse je mogoče, če verjameš vase in za to tudi trdo delaš.« Ne glede na smer študija te lahko čaka uspešna kariera kjer koli. Znanje in širina, ki ju pridobiš med študijem, sta odlična podlaga. Seveda pa se učenje ne konča po koncu študija, saj gre za vseživljenjski proces.

Poznate kak trik, s katerim si je mogoče izboljšati možnost zaposlitve?

Ne vem, če je ravno trik, zagotovo pa pomaga, če med študijem vzpostaviš stik s čim večjim številom potencialnih zaposlovalcev, na kariernih sejmih, preko študentskih del in znancev. Delodajalci zagotovo dajo prednost tistim, ki so jih že spoznali in ki so nanje naredili dober prvi vtis. Pomembna so tudi neformalna izobraževanja na številnih področjih, tudi tistih, ki niso neposredno povezana s študijem.

Kakšni so trenutni trendi v vaši stroki?

Študije kažejo, da bi lahko bil prav koncept delovne sreče eden izmed najpomembnejših dejavnikov uspeha za organizacije prihodnosti. Spodbuja namreč soustvarjanje organizacijskih kultur, ki so usmerjene v ljudi in v delovna okolja, kjer so v ospredju dobri odnosi, doseganje pozitivnih rezultatov, vseživljenjsko učenje, usklajevanje delovnega in zasebnega življenja, zmanjševanje stresa na delovnem mestu ter razvoj mehkih veščin, kar bistveno pripomore tudi k sreči zaposlenih izven delovnega okolja. V Telemachu se tega zavedamo, zato se je podjetje odločilo  za zaposlitev managerja delovne sreče, ki ga lahko opredelimo kot kadrovski poklic prihodnosti.

Zakaj je družboslovje pomembno?

Družboslovje obsega znanje in modrost, ki razlaga obstoj, razvoj in razumevanje sveta, v katerem živimo. To bo še posebej pomembno pri novih poklicih prihodnosti, ki prihajajo z digitalizacijo in modernizacijo družbe, s čimer narašča potreba po široki paleti znanj, ki bodo povezovala področji naravoslovja in družboslovja.

 

Foto Žiga Intihar

 

Vabljeni k branju ostalih prispevkov iz letošnjega Kariernika:

Maja Burja
Jernej Pintar
Ana Slavec 
Uršula Grošelj
Tajda Ferko
Vanja Černivec 
Jernej Verbič
Nikki Monika Kadak
Nastja Mulej
Tamara Juričič
Julija Humar
Anica Ferlin
Barbara Bejek
Valentina Novak
Barbara Polajnar
Urška Jež
Charles Nonne
Aleš Istenič
Nejc Jemec
Dolores Kores
Nevena Aleksovski
Nina Pejič
Tinca Lukan
Nina Meh Savić

 

 


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 23. avgust 2021 | v kategoriji: Kariernik