Katedra za družboslovno informatiko in metodologijo

 • Nov magistrski program (vpis 2021/22)

  Pridobite podatkovno-analitična in digitalna znanja za poklic prihodnosti.

 • FDV Kariernik

  Preberite pogovor z Mašo Crnkovič, diplomantko in magistrico družboslovne informatike, ki danes vodi strokovni razvoj širšega nabora storitev na marketinški agenciji Futura.

 • Družboslovna informatika: Digitalne tehnologije in družba

  Smer Digitalne tehnologije in družba je usmerjena v veščine poznavanja družbenih procesov ter spletne analitike, rabe informacijsko-komunikacijskih tehnologij, sociološkega razumevanja posledice družbenih medijev in uporabe ter uvajanja internetnih tehnologij.

 • Družboslovna informatika: Uporabna družboslovna informatika

  Smer Uporabna družboslovna informatika je usmerjena v načrtovanje in zasnovo internetnih sistemov ter komunikacij, sodelovanje v razvoju sodobnih tehnologij in implementacijo digitalnih vsebin/storitev.

Katedra za družboslovno informatiko in metodologijo od leta 1984 uspešno izvaja dodiplomski program 1. stopnje Družboslovna informatika, ki predstavlja prvi tovrstni študij na svetu. V študijskem letu 2021/22 bo začela z izvedbo novega dvoletnega magistrskega programa 2. stopnje Družboslovna informatika, ki ima zaradi potreb po bolj celovitem razumevanju vloge podatkovne znanosti in internetnih tehnologij v sodobnih družbah dva študijska modula, in sicer Podatkovna analitika in Načrtovanje digitalnih storitev.

Skladno s svojim poslanstvom Katedra svojim študentom nudi poglobljene teoretske temelje ter profesionalna znanja in veščine iz družboslovne informatike, metodologije in statistike, kar družboslovnim informatikom omogoča, da se na trgu dela kompetentno ukvarjajo z interakcijo med informacijsko-komunikacijskimi tehnologijami in sodobno družbo. Družboslovni informatiki se zaposlujejo v zasebnem in javnem sektorju,  ustanavljajo lastna podjetja ali pa se posvečajo znanstveno-raziskovalni dejavnosti. Opravljajo dela, kot so spletna analitika, optimizacija informacijskih sistemov in storitev, statistika in metodologija, tržno raziskovanje, raziskovalni management in svetovanje, poslovna analitika itd.

Predavatelji na Katedri so močno vpeti v različne aplikativne in temeljne nacionalne in mednarodne projekte, sodelujejo z različnimi zasebnimi in javnimi organizacijami doma in po svetu ter objavljajo v vodilnih svetovnih publikacijah in založbah. 

Okrogla miza o varni rabi interneta med mladimi

Razprava je tekla okoli mednarodne raziskave Digitalno življenje otrok v času korone, katere namen je bil proučiti spremembe otrokovega digitalnega udejstvovanja v času epidemije covida-19, s posebnim poudarkom na otrokovi spletni varnosti in blagostanju.

22. oktober 2021 | Obvestilo

Prenovljen magistrski program Družboslovna informatika

Na Katedri za družboslovno informatiko se je letos začel izvajati nov prenovljen magistrski program Družboslovna informatika.

20. oktober 2021 | Obvestilo

Gaming Gets Serious: Game Jam posvečen »resni« videoigri

Dogodek, ki bo potekal od 12. do 14. novembra 2021, je namenjen vsem tistim, ki želijo s svojimi sposobnostmi prispevati k ustvarjalnosti videoiger, ne glede na svojo izobrazbo ali korenine. Prijavite se čim prej!

20. oktober 2021 | Obvestilo

Pravi podatki za boljše odločitve

Statistični urad Republike Slovenije in Statistično društvo Slovenije vas vabita, da se jim pridružite na 30. tradicionalnem Statističnem dnevu z naslovom »Pravi podatki za boljše odločitve«.

19. oktober 2021 | Obvestilo

Za dijake in bodoče študente

Praksa

Študenti o študiju DI:

Magistrski študenti o študiju DI:

Optiweb: Let's Boost

Optiweb išče nove študente praktikante, ki bi se pridružili enemu od razvojnih ali marketinških teamov in urili v reševanju programerskih ali marketinških izzivov. Pridobi kakovostno znanje z izbranega področja.

13. oktober 2021 | Obvestilo, Možnosti za delo in študij

Arhea - Študentska pomoč na projektih

Te zanimajo številke? V podjetju Arhea Solutio iščejo študenta za pomoč na projektih.

6. oktober 2021 | Obvestilo, Možnosti za delo in študij

Intervju: Eva Gaberšek

Diplomantka Družboslovne informatike, magistrska študentka Uporabne statistike

8. junij 2021 | Obvestilo, Zaposlitev

Intervju: Špela Orehek

Magistrica Družboslovne informatike in doktorica Statistike, mlada raziskovalka na CMI.

3. maj 2021 | Obvestilo, Zaposlitev

Intervju: Nina Kolovič

Specialistka za Google oglaševanje.

26. marec 2021 | Obvestilo, Zaposlitev
 

Tutorstvo

Kaj je tutorstvo?

Sistematično vodenje študentov skozi študij, pri čemer pa se ne osredotočamo strogo na njihov akademski razvoj ali na težave pri študiju, temveč tudi na njihov osebnostni razvoj.

Namen tutorstva na FDV:

- Olajšati študentom vključevanje v akademsko okolje.
- Usmerjanje študentov skozi študijski proces in svetovanje ob študijskih vprašanjih, ki se ob tem pojavljajo.
- Seznanjanje študentov z načinom študija.
- Obveščanje študentov o vseh zanje relevantnih spremembah pravil, vezanih na študijski proces.
- Vzpostavljanje odnosov med sodelujočimi v izobraževalnem procesu.
- Izboljševanje študijskih rezultatov.
- Večja kakovost študija


Tutorji v študijskem letu 2021/2022:    

Tutorka na 1. stopnji: Tutor na 2. stopnji:
Ema Brglez Vili Smolič


DI-YouTube

 


DI-Twitter

 


DI-LinkedIn