Skoči do osrednje vsebine

Matic Bitenc, diplomant evropskih študij


BitencPred nekaj leti sem diplomiral sem iz evropskih študij, sedaj pa vodim zagonsko podjetje Toshl. Znanje tujih jezikov, še posebej na strokovnem področju, se mi zdi izrednega pomena. Pri moji zaposlitvi, kot tudi pri iskanju novih kandidatov za zaposlitev v našem podjetju jemljemo znanje strokovne angleščine za samoumevno, vsak dodatni jezik pa je še ogromen plus. Pri mojem delu je uporaba slovenščine skorajda irelevantna, izvzemši kramljanje ob kavi in kosilu.

Marsikdaj se spomnim kako je ob iskanju poslovnih partnerjev v ZDA poleg angleščine bila izrednega pomena tudi francoščina. Poznavanje jezika, kulturne in strokovne reference so mi omogočile kup kontaktov v tamkajšnji skupnosti francoskih priseljencev s katerimi nas še danes vežejo prijateljstva. Ničkolikokrat mi je poznavanje jezikov, kot tudi njihovih političnih sistemov in specifik pomagalo odpirati vrata in sklepati nova poznanstva. Resnično si ne predstavljam življenja brez teh znanj ki so velikokrat tudi narekovala mojo nadaljno poklicno in zasebno pot. 

Na angleščino in francoščino na FDV imam izjemno lepe spomine, četudi osebno nisem kak navdušenec nad slovnico. Še posebej strokovni, vsebinski del je bil relevanten,  zanimiv in še danes smatram marsikaj naučenega kot del nujne splošne izobrazbe vsakogar, ki se ima za vsaj približno podučenega v političnih znanostih. 

Iz osebne izkušnje lahko pripomnim tudi, da je tudi relativno sproščena atmosfera veliko pripomogla tudi k družabni povezanosti med študenti znotraj in med študijskimi programi. Brez odličnega poznavanja tujih jezikov in specifik njihovih kultur si ne predstavljam funkcioniranja v sodobnem svetu.


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 12. februar 2015 | v kategoriji: Ambasadorji