Skoči do osrednje vsebine

INFORMATIVNI DAN – JEZIKI


INFORMATIVNI DAN – JEZIKI

Večjezičnost je značilna za približno 2/3 svetovne populacije. Večjezični govorci uporabljajo jezike v različnih okoljih in za različne potrebe, zato se njihove jezikovne kompetence glede na potrebe tudi močno razlikujejo. Prav zato se je pomembno zavedati uporabne vrednosti znanja večih jezikov, ne glede na razlike v jezikovnih kompetencah, ki jih pridobite. Znanje vsakega dodatnega jezika namreč poveča možnost izbire študija v tujini, izboljša konkurenčnost diplomantov ob vstopu na trg dela, predvsem pa razširi obzorje in meje sveta vsakega posameznika. Vsak nov jezik obogati naše življenje, poveča našo tolerantnost in izboljša naše medkulturne kompetence.

Na FDV-ju ponujamo 6 tujih strokovnih jezikov (angl, nem, fran, ital, špan, ruš), poti do njihove izbire pa so različne in odvisne od posameznega programa. Vsi programi imajo vsaj eno leto obvezne stokovne angleščine ali nemščine, ki je prilagojena vsakemu posameznemu programu.  Poleg tega si lahko študenti izberete še vsaj dve leti jezika kot izbirnega predmeta, kjer lahko začnete pri uvodu v tuji strokovni jezik (angl, nem, fran, ital, špan) in nadaljujete s strokovnim jezikom (I. in II.). Na ta način boste pridobili še znanje dodatnega tujega jezika. Želela bi poudariti, da predmet Uvod v drugi tuji strokovni jezik lahko izberete tudi brez predznanja. Potrebno bo malo več vašega dela, vendar smo nosilci vedno pripravljeni ponuditi dodatne ure konzultacij in pomoči.
Na programu MO imate študenti v tretjem letniku kot obvezen predmet še tretji tuji strokovni jezik (ruščina). Prav na vseh programih pa lahko študenti izberete kot dodaten predmet izven kvote izbirnih predmetov strokovno francoščino ali italijanščino I. in II., če imate iz omenjenih jezikov osnovno predznanje (oz opravljen Uvod v jezik stroke ital/fran). V primeru, da se odločite za vpis izven kvote izbirnih predmetov, lahko samo pridobite, saj ta predmet ne bo vplival na vaš prehod v višji letnik ali zaključek študija. Če predmet uspešno zaključite, se vpiše v indeks kot vsi ostali predmeti, v nasprotnem primeru se v indeks ali seznam predmetov ne vpiše nič, prav tako pa opravljen predmet ni pogoj za napredovanje.

V upanju, da sem vas prepričala v koristnost izbire tujih strokovnih jezikov vas prijazno pozdravljam,

lekt.dr. Nina Gorenc
predstojnica Katedre za tuje strokovne jezike


Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 15. februar 2023 | v kategoriji: Obvestilo, Aktualno, Novice