Skoči do osrednje vsebine

Grega Jug, diplomant evropskih študij in magister diplomacije


Trenutna zaposlitev: kontaktni center Europa Direct, Bruselj

Grega_Jug“Kolikor jezikov znaš, toliko veljaš” pravi pregovor. Morda se vam to zdi obrabljena fraza, ampak ta fraza še toliko bolj velja za osebe, ki se tekom študija pripravljajo za vstop na “mednarodno sceno”. Sam sem živ dokaz da jeziki odpirajo vrata v zaposlitveni svet, saj so me že marsikdaj “rešili”, med drugim tudi pri iskanju moje trenutne zaposlitve. 

Zaposlen sen kot predstavnik za komuniciranje - communication officer v kontaktnem centru Europe Direct, glavnem informacijskemu centru Evropske unije v Bruslju, ki se dnevno ukvarja s številnimi vprašanji državljanov s celotne EU (in tudi od drugod). Glavni pogoj za zasedbo tega delovnega mesta je znanje angleščine in vsaj še dveh drugih jezikov, saj moramo vsi, ki v tem centru delamo, biti usposobljeni za odgovarjanje na vprašanja v vsaj treh jezikih - poleg lastnega maternega jezika običajno še v dveh drugih. Sam se dnevno srečujem z odgovarjanjem na vprašanja v slovenščini, italijanščini, angleščini, po potrebi pa tudi v francoščini. Glede na to, da odgovarjam na specifična vprašanja, ki zadevajo celotno paleto evropskih politik, znanje tujega jezika samega ni dovolj. Potrebno je strokovno znanje jezika, ki vključuje celotno strokovno izrazje, ki ga je znotraj EU še posebej veliko. In pri tem je študij strokovnih jezikov na FDV-ju v prednosti, saj povezuje strokovno znanje pridobljeno med vsebinskimi predmeti s strokovnim izrazjem v tujem jeziku.

Ko sem se pred osmimi leti vpisoval na evropske študije me je za vpis najbolj prepričal predmetnik. Poleg na videz zanimivih predmetov mi je bilo všeč, da bom imel možnost, da bom nadaljnja štiri leta dopolnjeval znanje svojih jezikov in jih obogatil s strokovnim izrazjem in strokovnimi orodji za vsakodnevno uporabo le-teh. Vest, da se na FDV razmišlja tudi o ukinitvi obveznega učenja dveh tujih jezikov skozi vsa leta na programih evropskih študij in mednarodnih odnosov, me je zelo negativno presenetila. Sam sem mnenja da se jezikov ne bi smelo ukinjati. Še več, potrebno bi bilo še dodati kak jezik, še posebej če želimo, da bodo iz FDVja izhajali “trdi pogajalci in odlični voditelji”. Pogajalcev in voditeljev, ki se v tujini ne bodo znali pogajati in nas zastopati, nihče ne potrebuje.

Grega Jug (diplomant evropskih študij in magister diplomacije; kritičen evrofil, ki dela v kontaktnem centru Europe Direct v Bruslju)


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 05. februar 2015 | v kategoriji: Ambasadorji