Skoči do osrednje vsebine

Katedra za obramboslovje

  • Strokovni obisk

  • Strokovni obisk

  • Strokovni obisk

  • Sodelovanje s Slovensko vojsko

  • Sodelovanje z mednarodnimi organizacijami

  • Aktivni študenti

  • Strokovne ekskurzije

Obramboslovje je interdisciplinarni študij, ki ponuja široka in specialna znanja o sodobnih grožnjah varnosti (kot so oboroženi spopadi, nasilni konflikti, naravne nesreče, terorizem, kiber grožnje…) in načinih zoperstavljanja na nacionalni in mednarodni ravni. Študij poteka že od leta 1975. Diplomanti uspešno delujejo na različnih področjih in v različnih institucijah, kot so oborožene sile, zaščita in reševanje pred naravnimi in drugimi nesrečami, širše obrambne zadeve, notranje zadeve, zunanje zadeve, obveščevalne službe, protiterorizem, podjetja, ki predstavljajo kritično infrastrukturo oziroma imajo poseben varnostni pomen, varnostna in vojaška podjetja, nevladne organizacije in mednarodne organizacije, kot so NATO, OVSE, EU in OZN. Program omogoča pridobitev kompetenc, kot so poznavanje sodobnega varnostnega okolja, analitičnost, sposobnost za skupinsko delo, reševanje konfliktov, sposobnost vodenja in sposobnost strateškega ter operativnega razmišljanja.

Stabilizacijski seminar MLF v Vidmu

V tednu od 8. do 12. aprila 20024 je v Vidmu, v Italiji, v organizaciji Večnacionalnih kopenskih sil (MLF - Multinational Land Force), Mobilne enote za usposabljanje italijanskih oboroženih sil in Študijskega centra za post-konfliktne operacije (Post-conflict Study Centre) iz Torina, potekal Stabilizacijski seminar, katerega so se udeležili tudi št

19. april 2024 | Obvestilo

Okrogla miza: 20 let članstva Republike Slovenije v zvezi Nato: analiza izkušenj in pogled v prihodnost

V četrtek 21. marca 2024 je na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani, v so-organizaciji Katedre za obramboslovje in Evroatlantskega sveta Slovenije potekala okrogla miza z naslovom: 20 let članstva Republike Slovenije v zvezi Nato: analiza izkušenj in pogled v prihodnost.

26. marec 2024 | Obvestilo

Vabilo na predavanje: »Vidik vojaške transformacije po dveh letih vojne v Ukrajini«.

Vabljeni na predavanje dr. Alojza Šteinerja, nekdanjega načelnika GŠSV, ki bo v četrtek 21.3.2024 ob 12.15 pri predmetu Polomologija zvedel predavanje z naslovom: »Vidik vojaške transformacije po dveh letih vojne v Ukrajini«.

19. marec 2024 | Obvestilo

OKROGLA MIZA: 20 let članstva Republike Slovenije v zvezi Nato: analiza izkušenj in pogled v prihodnost

Katedra za obramboslovje Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani (FDV UL) in Evro-Atlantski svet Slovenije (EASS) vas vabita na okroglo mizo z naslovom: 20 let članstva Republike Slovenije v zvezi Nato: analiza izkušenj in pogled v prihodnost, ki bo v četrtek, 21. 3. 2024, ob 14.30 na Fakulteti za družbene vede (Kardeljeva ploščad 5) v Veliki dvorani.

7. marec 2024 | Obvestilo
Študijski programi 1. stopnje
Študijski programi 2. stopnje

Objave

Objave članic in članov katedre najdete v bibliografskem sistemu COBISS+
Za lažji dostop do bibliografij priporočamo obisk osebnih spletnih strani članic in članov katedre.