Skoči do osrednje vsebine

30. obletnica Oddelka za kulturologijo: Popularna kultura, spomin in kulturne študije v regionalni perspektivi


Dogodek je organiziral Center za proučevanje kulture in religije ter Oddelek za kulturologijo FDV, ki letos praznuje 30. obletnico. Na delavnici so se srečali raziskovalke in raziskovalci popularne kulture in kolektivnega spomina iz srednje in jugovzhodne Evrope. 

Prispevki prvega dne so izpostavili in preizprašali pomen popularne glasbe za oblikovanje kolektivnega spomina v regiji, posebej v kontekstu medijskih in generacijskih razlik ter s poudarkom na metodoloških pristopih k raziskovanju velikega podatkovja in internetnih okolij. Irena Šentevska je v plenarnem predavanju predstavila tudi obsežno študijo Raspevani Beograd: Urbani identitet i muzički video, v kateri opisuje zgodovinska prepletanja med srbsko popularno glasbo, urbano identiteto in glasbenimi videi.  

Različnost spominskih formacij, njihova družbena ter ideološka vloga, kot tudi razširjanje študij spomina na igričarsko kulturo, pa je bila osrednja nit drugega dne. Udeleženke in udeleženci so spregovorili o delikatni vlogi muralov, filmskih festivalov in javnih spominskih slovesnosti pri vzpostavljanju, spreminjanju in učinkovanju kolektivnega spomina na področju bivše Jugoslavije, hkrati pa tudi o zgodovinjenju in raziskovanju računalniških iger. 

Več o mednarodni delavnici si lahko preberete na povezavi

01


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 17. junij 2024 | v kategoriji: Dogodek, Mednarodno