Skoči do osrednje vsebine

izr. prof. dr. Marko Lovec

Splošne informacije
Video predstavitev
Življenjepis
Bibliografija
Povezave
 • izr. prof. dr. Marko Lovec, znanstveni sodelavec
  Kontaktne informacije:
  Službeni telefon: 01/ 5805-190
  Email: is.jl-inu.vdf@cevol.okram
  Govorilne in uradne ure:
  Petek, 14.00-16.00, po telefonu ali preko spleta.
  Prostor:
  C 225
  Sodelovanje pri predmetih:

  Dodiplomski študij
  Mednarodna politična ekonomija
  Razvoj mednarodne skupnosti
  Teorije in metodologija mednarodnih odnosov

  Podiplomski študij
  Magistrsko delo EŠ
  Raziskovalni seminar MO
  Razvoj Evropske unije
  Ekspertna področja:
  Mednarodna politična teorija
  Filozofija in metodologija družboslovnega raziskovanja
  Politika Evropskih integracij
  Javne politike EU
 • Marko Lovec je izredni profesor za mednarodne odnose na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani, kjer predava na dodiplomskih in podiplomskih programih, med drugim Metodologijo in teorije mednarodnih odnosov, Mednarodno politično ekonomijo, Razvoj mednarodne skupnosti in Razvoj EU. Raziskovalno deluje v okviru Centra za mednarodne odnose. V preteklem mandatu je vodil fakultetno komisijo za kakovost, v trenutnem pa je član senata. Doktorat iz mednarodnih odnosov je pridobil na Univerzi v Ljubljani. Dela tudi kot pridružen raziskovalec pri Evropskem svetu za zunanje odnose (ECFR) (od 2016). Bil je pridružen raziskovalec na Srednjeevropski univerzi, Centru za politične študije v Budimpešti (2016-2018) in gostujoči sodelavec na Inštitutu za mednarodne odnose v Pragi (2016).

  Poudarek njegovih raziskav je na Evropski integraciji. Rezultate svojih raziskav je (med drugim) objavil v Journal of European Integration, Journal of International Relations and Development, Review of European Economic Policy, European Review of Agricultural Economics, Energy Policy, Journal for Nature Conservation in Journal of European Integration History. Objavil je samostojno monografijo (Palgrave-Macmillan) in monografijo v soavtorstvu (Routledge) ter prispeval več poglavij v knjigah, objavljenih pri založbah Springer, Routledge, Rowman in Littlefeld ter Nomos. Koordiniral in sodeloval je v večjem številu mednarodnih in nacionalnih projektov, mrež in aktivnosti, financiranih s strani EU (Obzorje 2020, Obzorje Evropa, JM/Erasmus+, CERV, COST), ARRS in drugih. Za svoje delo je prejel več štipendij in nagrad (Think Visegrad Fellowship, Svečana plaketa UL za mlade zčitelje in raziskovalce 2017, odlični raziskovalni dosežki UL 2023).

  V okviru strokovnega dela je sodeloval pri pripravi in recenziji študij za Evropski parlament in Evropsko komisijo, evalvaciji nacionalnih politik na podlagi evropskih mehanizmov, je avtor večjega števila poročil o evropski in zunanji politiki Slovenije za različna mislišča (ECFR, IEP) ter o demokraciji v Sloveniji (npr. avtor NiT-Freedom House poročil za Slovenijo 2016-2021). 

  https://si.linkedin.com/in/marko-lovec-525426a4