Katedra za mednarodne odnose

 • Katedra za mednarodne odnose

  Poslanstvo katedre je zagotavljanje odličnosti v poučevanju in proučevanju mednarodnih odnosov, ki prispeva k dobrobiti ljudi in okolja v Sloveniji in na svetu.

 • Izobraževalna ekskurzija v ZDA

  Študenti Mednarodnih odnosov se redno udeležujejo strokovnih ekskurzij. Slika je iz ekskurzije v ZDA leta spomladi leta 2012, kjer so študenti 4. letnika obiskali vse pomembnejše politične in mednarodne institucije, kot so OZN, Svetovna banka, Mednarodni denarni sklad, Organizacijo ameriških držav, kakor tudi Kongres in Zunanje ministrstvo ZDA ter nekatere ugledne raziskovalne inštitucije univerze s sedežem v Washingtonu.

 • Ekskurzija v Bruselj in Strasbourg

  Študentje EŠ so v Bruslju in Strasbourgu obiskali evropske institucije, tako vladne kot nevladne organizacije, ter slovenski predstavništvi pri Evropski uniji in Svetu Evrope, kjer so se seznanili z njihovim delovanjem v praksi.
  Na sliki: v Evropskem parlamentu v Strasbourgu.

 • Razpisi, prakse in štipendije

  Iščete zaposlitev, pripravništvo, prostovoljno delo ali drugo? Poglejte in pobrskajte po naših aktualnih objavah ter številnih spletnih portalih!

Na teh straneh vam predstavljamo Katedro za mednarodne odnose, ki izvaja študij Mednarodnih odnosov na prvi stopnji ter študija Mednarodni odnosi in Diplomacija na drugi in tretji stopnji. Člani katedre so vpeti v znanstveno-raziskovalno delo, ki poteka v okviru Centra za mednarodne odnose na Inštitutu za družbene vede pri FDV, in uspešno prenašajo najnovejša raziskovalna dognanja v študijski proces.

Katedra za mednarodne odnose je tudi skrbnica fakultetnega programa Evropske študije – družboslovni vidiki na prvi stopnji in Evropske študije na drugi stopnji.

Začetek akademskega leta za 1. letnike 2020/21 - pomembne informacije

V petek, 2. oktobra 2020, smo na Fakulteti za družbene vede sprejeli že 59. generacijo študentk in študentov. V priloženi predstavitvi lahko najdete vse potrebne informacije o varni izvedbi študijskega procesa v 2020/21, ki smo vam jih predstavili na sprejemu.

4. oktober 2020 | Obvestilo

Izr. prof. dr. Boštjan Udovič ponovno izvoljen za nacionalnega predstavnika v Izvršnem odboru Evropskega združenja za razvojne študije

30. junija 2020 je prek programa ZOOM potekala skupščina Evropskega združenja za razvojne študije (EADI), na katerem je bil v Izvršni odbor, kot predstavnik Slovenije, imenovan izr. prof. dr. Boštjan Udovič. EADI je največja organizacija, ki združuje strokovnjake s področja preučevanja razvoja in razvojnih politik

1. julij 2020 | Obvestilo

Predstavitev raziskave o energetskih odnosih Evropske unije in Rusije z vidika prenosa norm boja proti klimatskim spremembam

Asist. dr. Danijel Crnčec, asist. dr. Jure Požgan in izr. prof. dr. Ana Bojinović Fenko s CMO so 27. in 28. maja 2020 sodelovali na spletni mednarodni delavnici z naslovom 'Evropska unija kot globalni akter v trajnostni politiki'. Predstavili so raziskavo v teku z naslovom 'Energetski odnosi med Evropsko unijo in Rusijo: analize prenosa norm boja proti klimatskim spremembam prek zunanjega delovanja

1. junij 2020 | Obvestilo

Mednarodni odnosi

Študijski program 1. stopnje

Mednarodni odnosi se ukvarjajo z dejavniki, s subjekti, z odnosi in procesi ter z normami, ki ne poznajo državnih meja. Študentje spoznajo politično, ekonomsko in pravno naravo mednarodnega sistema ter kateri akterji in kako vplivajo nanj.

Evropske študije - družboslovni vidiki

Študijski programi 1. stopnje

Na programu Evropske študije – družboslovni vidiki (EŠ) se interdisciplinarno obravnava politične, ekonomske, pravne in kulturne vidike evropskega povezovanja, najbolj Evropske unije, pa tudi drugih evropskih institucij. EŠ je fakultetni program, njegova skrbnica je Katedra za mednarodne odnose.