Center za mednarodne odnose

 • Raziskovalna področja:

  mednarodni odnosi, mednarodna ekonomija in poslovanje, politike mednarodnega prava, diplomacija in človekove pravice, mednarodne organizacije in evropska integracija.

 • Raziskovalni projekti:

  Pripravljamo raziskave na nacionalni in mednarodni ravni. Izsledki naših projektov so podlaga za oblikovanje strategij in politik različnih institucij, predstavljajo pa tudi pomemben del poučevanja.

 • Konference in delavnice:

  Organiziramo konference, delavnice in seminarje z vrhunskimi predavatelji iz akademske in poslovne sfere. Prav tako so naši raziskovalci redno gostujoči predavatelji na številnih dogodkih v Sloveniji in tujini.

 • Zbirke in revije:

  Center izdaja zbirki Analize CMO in Acta Diplomatica, v sodelovanju z založbo Palgrave pa tudi revijo Journal of International Relations and Development (uradna revija CEEISA).

Jana Arbeiter udeleženka programa Kautilya Fellows Programme 2020 o indijski zunanji in javni politiki

Jana_Indija_3

Jana Arbeiter s CMO se je udeležila programa Kautilya Fellows Programme 2020, ki je od 26. januarja do 3. februarja 2020 potekal v New Delhiju, v Indiji. Desetdnevni program o indijski zunanji in javni politiki sta organizirala India Foundation in Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Indije, udeležilo pa se ga je 100 udeležencev iz 31 držav sveta.

10. februar 2020 | Obvestila

Posvet 'Predstavitev analize in priporočil na področju globalnega učenja in VITR'

Jana_posvet

6. februarja 2020 je v prostorih MIZŠ potekal posvet v okviru projekta Bridge 47, v sodelovanju platforme Sloga, MZZ, MIZŠ, CMO in Zavoda Povod. Na posvetu je bilo predstavljeno poročilo Analiza področja globalnega učenja v Sloveniji s priporočili za nadaljnjo krepitev področja, ki ga je v okviru projekta Bridge 47 pripravila raziskovalka Jana Arbeiter s CMO.

8. februar 2020 | Obvestila

Andreja Jaklič na AmCham-ovem poslovnem zajtrku o internacionalizaciji

AmCham_4

Prof. dr. Andreja Jaklič, članica CMO, je 28. januarja 2020 sodelovala na AmCham-ovem poslovnem zajtrku z naslovom Internacionalizacija – Ahilova peta ali edina možnost slovenskega gospodarstva? Na okrogli mizi je poudarila predvsem pomen hitrih sprememb v mednarodnem okolju kot priložnosti za slovensko gospodarstvo ter strateškega načrtovanja in strateške drznosti za uspešno internacionalizacijo podjetij.

29. januar 2020 | Obvestila

Izr. prof. dr. Anže Burger v Studiu ob 17ih o trgovinskih vojnah med ZDA, Kitajsko in EU

Studio ob 17ih

Izr. prof. dr. Anže Burger je 9. januarja 2020 sodeloval v oddaji Studio ob 17ih na Radiu Prvi RTV Slovenije na temo trgovinskih vojn in z njimi povezanih zaostrovanjih trgovinskih napetosti med Združenimi državami Amerike (ZDA) in Evropo ter med ZDA in Kitajsko.

9. januar 2020 | Obvestila

O centru:

Center za mednarodne odnose (CMO) se ukvarja z interdisciplinarnimi raziskavami na področju mednarodnih odnosov, mednarodne ekonomije in poslovanja, politik mednarodnega prava, diplomacije in človekovih pravic, mednarodnih organizacij in evropske integracije. Člani centra so vrhunski raziskovalci, ki sodelujejo s številnimi mednarodnimi znanstvenimi mrežami, kot so TEPSA, EADI, WISC, EIBA, RESER, CEEISA, EISA, ISA, ECSA, IPSA, ECPR, ILA in SGIR. Vključujejo se tako v nacionalne, kot tudi evropske in mednarodne projekte, rezultate raziskav pa objavljajo v širšem mednarodnem prostoru. Center izdaja tudi zbirki Analize CMO in Acta Diplomatica, v sodelovanju z založbo Palgrave pa revijo Journal of International Relations and Development (uradna revija CEEISA).

Kontaktni podatki:

Telefon: +386 (0)1 580 5250
E-pošta: is.jl-inu.vdf@ciranilM.anoloP

Vrhunski raziskovalci Centra za mednarodne odnose svoje izsledke raziskav redno objavljajo v uveljavljenih znanstvenih revijah in monografijah tako v Sloveniji kot v tujini. Več njihovih del je nagrajenih. 
Center za mednarodne odnose je vpet v številne mednarodne mreže , kot so EISA, TEPSA, ECPR, EIBA, EADI, RESER, CEEISA, ISA, WISC in ILA. Člani centra tako intenzivno sodelujejo z akademiki in raziskovalci z vsega sveta ter se vključujejo v različne mednarodne raziskovalne projekte.

CRP Prestrukturiranje podjetij: sistem zgodnjega opozarjanja in primeren odziv države MGRT del

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Anže Burger | Trajanje projekta: 1. november 2019 - 31. oktober 2020

Prestrukturiranje podjetij: sistem zgodnjega opozarjanja in primeren odziv države

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Anže Burger | Trajanje projekta: 1. november 2019 - 31. oktober 2020

Spremljanje in presoja učinkov strateških razvojno-inovacijskih partnerstev

Nosilec projekta: prof.dr. Maja Bučar | Trajanje projekta: 1. november 2019 - 31. oktober 2022

Mlada raziskovalka Ajda Hedžet

Nosilec projekta: Ajda Hedžet | Trajanje projekta: 1. oktober 2019 - 30. september 2023

EU/E+/SP-HE: VCL4IB – knjižnica video študijskih primerov za poučevanje mednarodnega poslovanja (odprt dostop)

Nosilec projekta: prof.dr. Andreja Jaklič | Trajanje projekta: 1. september 2018 - 31. avgust 2021

EU/E+/Jean Monnet-Network: VIADUCT - Enhancing VIsibility of the Academic DialogUe on EU-Turkey

Nosilec projekta: prof.dr. Maja Bučar | Trajanje projekta: 1. september 2017 - 31. avgust 2020