Skoči do osrednje vsebine

Center za mednarodne odnose

 • Raziskovalna področja:

  mednarodni odnosi, mednarodna ekonomija in poslovanje, politike mednarodnega prava, diplomacija in človekove pravice, mednarodne organizacije in evropska integracija.

 • Raziskovalni projekti:

  Pripravljamo raziskave na nacionalni in mednarodni ravni. Izsledki naših projektov so podlaga za oblikovanje strategij in politik različnih institucij, predstavljajo pa tudi pomemben del poučevanja.

 • Konference in delavnice:

  Organiziramo konference, delavnice in seminarje z vrhunskimi predavatelji iz akademske in poslovne sfere. Prav tako so naši raziskovalci redno gostujoči predavatelji na številnih dogodkih v Sloveniji in tujini.

 • Zbirke in revije:

  Center izdaja zbirki Analize CMO in Acta Diplomatica, v sodelovanju z založbo Palgrave pa tudi revijo Journal of International Relations and Development (uradna revija CEEISA).

Nova objava: poglavje o normi varstva globalnega podnebja v odnosih med Evropsko unijo in Rusijo (avtorji: Danijel Crnčec, Jure Požgan in Ana Bojinović Fenko)

Naslovnica_zbornik_Making the European Green Deal Work_small

Člani CMO Danijel Crnčec, Jure Požgan in Ana Bojinović Fenko so v znanstvenem zborniku založbe Routledge/Taylor & Francis 'Making the European Green Deal Work: EU Sustainability Policies at Home' (slo. Uresničevanje evropskega zelenega dogovora: trajnostne politike EU doma) objavili poglavje o normi varstva globalnega podnebja v odnosih med Evropsko unijo in Rusijo.

8. september 2023 | Obvestila

Zbirka učnih gradiv o mednarodnem poslovanju MNCwhispering prejemnica nagrade Akademije mednarodnega poslovanja za inovacijo v poučevanju 2023

AIB award winning team

Zbirka za poučevanje mednarodnega poslovanja MNCwhispering, ki vključuje e-učbenik, video študije primerov, posnetke predavanj in navodila za njihovo uporabo za pedagoge, je prejemnica nagrade Akademije mednarodnega poslovanja za inovacijo v poučevanju za leto 2023. Del zmagovalne ekipe, ki je razvila zbirko, so tudi člani Centra za mednarodne odnose na FDV UL Andreja Jaklič (vodja projekta na FDV UL), Iris Koleša in Anže Burger. Iskrene čestitke!

11. julij 2023 | Obvestila

Andreja Jaklič se je udeležila konference AIB-CEE poglavja in letnega sestanka AIB v Varšavi na Poljskem

AIB plenary_naslovna fotografija

Andreja Jaklič s CMO je sodelovala na letnem sestanku Akademije za mednarodno poslovanje (AIB) in konferenci AIB-CEE poglavja, ki sta julija potekala v Varšavi na Poljskem. Na konferenci AIB-CEE poglavja je predstavila prispevek o vplivu gradnje odpornosti v času številnih kriz na strategije internacionalizacije podjetij iz regije Srednje in Vzhodne Evrope (soavtorica prispevka je Iris Koleša). Na obeh dogodkih je bila govorka na številnih panelih o aktualnih temah v mednarodnem poslovanju. Prav tako se je udeležila sestanka upravnega odbora AIB.

10. julij 2023 | Obvestila

Policy brief o vlogi digitalizacije pri preoblikovanju družb v regiji Zahodnega Balkana (avtor: Petar Mrdović)

Policy Brief_Petar Mrdović

Diplomant mednarodnih odnosov in študent magistrskega programa Evropske študije na FDV UL Petar Mrdović je v okviru projekta WB2EU, pri katerem sodeluje tudi CMO, objavil policy brief o vlogi digitalizacije pri preoblikovanju družb v regiji Zahodnega Balkana.

7. julij 2023 | Obvestila

O centru:

Center za mednarodne odnose (CMO) se ukvarja z interdisciplinarnimi raziskavami na področju mednarodnih odnosov, mednarodne ekonomije in poslovanja, politik mednarodnega prava, diplomacije in človekovih pravic, mednarodnih organizacij in evropske integracije. Člani centra so vrhunski raziskovalci, ki sodelujejo s številnimi mednarodnimi znanstvenimi mrežami, kot so TEPSA, EADI, WISC, EIBA, RESER, CEEISA, EISA, ISA, ECSA, IPSA, ECPR, ILA in SGIR. Vključujejo se tako v nacionalne, kot tudi evropske in mednarodne projekte, rezultate raziskav pa objavljajo v širšem mednarodnem prostoru. Center izdaja tudi zbirki Analize CMO in Acta Diplomatica, v sodelovanju z založbo Palgrave pa revijo Journal of International Relations and Development (uradna revija CEEISA).

Kontaktni podatki:

Telefon: +386 (0)1 580 5250
E-pošta: is.jl-inu.vdf@ciranilM.anoloP

Vrhunski raziskovalci Centra za mednarodne odnose svoje izsledke raziskav redno objavljajo v uveljavljenih znanstvenih revijah in monografijah tako v Sloveniji kot v tujini. Več njihovih del je nagrajenih. 
Center za mednarodne odnose je vpet v številne mednarodne mreže , kot so EISA, TEPSA, ECPR, EIBA, EADI, RESER, CEEISA, ISA, WISC in ILA. Člani centra tako intenzivno sodelujejo z akademiki in raziskovalci z vsega sveta ter se vključujejo v različne mednarodne raziskovalne projekte.

Slovenija in njeni akterji v mednarodnih odnosih in evropskih integracijah

Nosilec projekta: prof.dr. Andreja Jaklič | Trajanje projekta: 1. januar 2022 - 31. december 2027

Slovenija in njeni akterji v mednarodnih odnosih in evropskih integracijah

Nosilec projekta: prof.dr. Andreja Jaklič | Trajanje projekta: 1. januar 2015 - 31. december 2021

Možnosti in priložnosti Slovenije in njenih akterjev v procesih globalizacije

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Matija Rojec | Trajanje projekta: 1. januar 2009 - 31. december 2014

CRP V5-2259 Globalna prisotnost in domet Slovenije v OZN MZZ del

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Boštjan Udovič | Trajanje projekta: 1. oktober 2022 - 30. september 2023

CRP V5-2259 Globalna prisotnost in domet Slovenije v OZN ARRS

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Boštjan Udovič | Trajanje projekta: 1. oktober 2022 - 30. september 2023

Mlada raziskovalka Gaja Mavri

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Anže Burger | Trajanje projekta: 1. oktober 2022 - 30. september 2026

TAP J5-3117 Politična participacija narodnih manjšin in njihovih pripadnikov: primerjalna študija politične participacije slovenskih skupnosti v sosednjih državah RS

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Boštjan Udovič | Trajanje projekta: 1. oktober 2021 - 30. september 2024

EU Reclaiming liberal Democracy in Europe

Nosilec projekta: doc.dr. Faris Kočan | Trajanje projekta: 1. oktober 2022 - 30. september 2025

EU-EU+ - GEASA, Upgrading Global Education Across Subject Areas

Nosilec projekta: doc.dr. Jure Požgan | Trajanje projekta: 1. oktober 2021 - 31. oktober 2023

EU-EUROTHINK: Tackling ILLIberal/Eurosceptic Narratives from Below – Europe for Citizenc Program

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Marko Lovec | Trajanje projekta: 1. junij 2021 - 30. september 2022

16-EU.WB2EU EU-JM-WB2EU Europeanisation meets democracy from below: The Western Balkans on search for new European and democratic Momentum

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Marko Lovec | Trajanje projekta: 1. oktober 2020 - 31. oktober 2023