Center za mednarodne odnose

 • Raziskovalna področja:

  mednarodni odnosi, mednarodna ekonomija in poslovanje, politike mednarodnega prava, diplomacija in človekove pravice, mednarodne organizacije in evropska integracija.

 • Raziskovalni projekti:

  Pripravljamo raziskave na nacionalni in mednarodni ravni. Izsledki naših projektov so podlaga za oblikovanje strategij in politik različnih institucij, predstavljajo pa tudi pomemben del poučevanja.

 • Konference in delavnice:

  Organiziramo konference, delavnice in seminarje z vrhunskimi predavatelji iz akademske in poslovne sfere. Prav tako so naši raziskovalci redno gostujoči predavatelji na številnih dogodkih v Sloveniji in tujini.

 • Zbirke in revije:

  Center izdaja zbirki Analize CMO in Acta Diplomatica, v sodelovanju z založbo Palgrave pa tudi revijo Journal of International Relations and Development (uradna revija CEEISA).

Ana Bojinović Fenko o aktualni zunanji politiki ZDA, Kitajske in Evropske unije v oddaji Intelekta

Intelekta_ABF

Izr. prof. dr. Ana Bojinović Fenko s CMO je 19. maja 2020 sodelovala v oddaji Intelekta, naslovljeni ‘Hladna vojna 2.0’. Za Radio Prvi je komentirala aktualno zunanjo politiko ZDA, Kitajske in Evropske unije. Oddajo je vodila novinarka Nina Slaček, v njej pa sta kot gosta poleg izr. prof. dr. Bojinović Fenko sodelovala še dolgoletna dopisnica časopisne hiše Delo s Kitajske Zorana Baković in dr. Matevž Rašković z Univerze Viktorija na Novi Zelandiji.

21. maj 2020 | Obvestila

Nina Pejič s CMO med superfinalisti izbora za AmCham top potencial 2020

Top 5_AmCham

»Vodstveni potencial, visoka etična načela, strast do dela, vztrajnost, želja po osebnostnem razvoju in izboljšanju lastnih kompetenc« so kriteriji, po katerih je bila naša sodelavka Nina Pejič, mag. mednarodnih odnosov, mlada raziskovalka na CMO in asistentka na katedri za mednarodne odnose, izbrana v superfinale izbora zmagovalca (raje zmagovalke) letošnje jubilejne, 10. generacije AmCham Young Professionals. Res smo ponosni, da je Ninin izjemen potencial prepoznala tudi širša skupnost, zato 17. junija 2020 navijamo za Nino!

18. maj 2020 | Obvestila

Ana Bojinović Fenko o slovenski zunanji politiki v oddaji Studio ob 17ih na Radiu Prvi

Studio17_ABF

Predstojnica katedre za mednarodne odnose in članica CMO, izr. prof. dr. Ana Bojinović Fenko, je 4. maja 2020 v oddaji Studio ob 17h na Radiu Prvi spregovorila o aktualni slovenski zunanji politiki, pa tudi o posledicah pandemije koronavirusa Covid-19 zanjo v kontekstu Evropske unije.

4. maj 2020 | Obvestila

Danijel Crnčec za Radio Prvi o vplivu koronakrize na podnebna prizadevanja za doseganje ogljične nevtralnosti

Intelekta

V oddaji Intelekta na Radiu Prvi so 28. aprila 2020 naslovili vpliv koronakrize na podnebna prizadevanja za doseganje ogljične nevtralnosti. V razpravi so sodelovali številni strokovnjaki s področja okolja in podnebnih sprememb, med njimi tudi asist. dr. Danijel Crnčec s CMO, ki je naslovil predvsem vprašanja vpliva koronakrize na oblikovanje in uresničevanje okoljskih politik.

28. april 2020 | Obvestila

O centru:

Center za mednarodne odnose (CMO) se ukvarja z interdisciplinarnimi raziskavami na področju mednarodnih odnosov, mednarodne ekonomije in poslovanja, politik mednarodnega prava, diplomacije in človekovih pravic, mednarodnih organizacij in evropske integracije. Člani centra so vrhunski raziskovalci, ki sodelujejo s številnimi mednarodnimi znanstvenimi mrežami, kot so TEPSA, EADI, WISC, EIBA, RESER, CEEISA, EISA, ISA, ECSA, IPSA, ECPR, ILA in SGIR. Vključujejo se tako v nacionalne, kot tudi evropske in mednarodne projekte, rezultate raziskav pa objavljajo v širšem mednarodnem prostoru. Center izdaja tudi zbirki Analize CMO in Acta Diplomatica, v sodelovanju z založbo Palgrave pa revijo Journal of International Relations and Development (uradna revija CEEISA).

Kontaktni podatki:

Telefon: +386 (0)1 580 5250
E-pošta: is.jl-inu.vdf@ciranilM.anoloP

Vrhunski raziskovalci Centra za mednarodne odnose svoje izsledke raziskav redno objavljajo v uveljavljenih znanstvenih revijah in monografijah tako v Sloveniji kot v tujini. Več njihovih del je nagrajenih. 
Center za mednarodne odnose je vpet v številne mednarodne mreže , kot so EISA, TEPSA, ECPR, EIBA, EADI, RESER, CEEISA, ISA, WISC in ILA. Člani centra tako intenzivno sodelujejo z akademiki in raziskovalci z vsega sveta ter se vključujejo v različne mednarodne raziskovalne projekte.

CRP Prestrukturiranje podjetij: sistem zgodnjega opozarjanja in primeren odziv države MGRT del

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Anže Burger | Trajanje projekta: 1. november 2019 - 31. oktober 2020

Prestrukturiranje podjetij: sistem zgodnjega opozarjanja in primeren odziv države

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Anže Burger | Trajanje projekta: 1. november 2019 - 31. oktober 2020

Spremljanje in presoja učinkov strateških razvojno-inovacijskih partnerstev

Nosilec projekta: prof.dr. Maja Bučar | Trajanje projekta: 1. november 2019 - 31. oktober 2022

Mlada raziskovalka Ajda Hedžet

Nosilec projekta: Ajda Hedžet | Trajanje projekta: 1. oktober 2019 - 30. september 2023

EU/E+/SP-HE: VCL4IB – knjižnica video študijskih primerov za poučevanje mednarodnega poslovanja (odprt dostop)

Nosilec projekta: prof.dr. Andreja Jaklič | Trajanje projekta: 1. september 2018 - 31. avgust 2021

EU/E+/Jean Monnet-Network: VIADUCT - Enhancing VIsibility of the Academic DialogUe on EU-Turkey

Nosilec projekta: prof.dr. Maja Bučar | Trajanje projekta: 1. september 2017 - 31. avgust 2020