Center za mednarodne odnose

 • Raziskovalna področja:

  mednarodni odnosi, mednarodna ekonomija in poslovanje, politike mednarodnega prava, diplomacija in človekove pravice, mednarodne organizacije in evropska integracija.

 • Raziskovalni projekti:

  Pripravljamo raziskave na nacionalni in mednarodni ravni. Izsledki naših projektov so podlaga za oblikovanje strategij in politik različnih institucij, predstavljajo pa tudi pomemben del poučevanja.

 • Konference in delavnice:

  Organiziramo konference, delavnice in seminarje z vrhunskimi predavatelji iz akademske in poslovne sfere. Prav tako so naši raziskovalci redno gostujoči predavatelji na številnih dogodkih v Sloveniji in tujini.

 • Zbirke in revije:

  Center izdaja zbirki Analize CMO in Acta Diplomatica, v sodelovanju z založbo Palgrave pa tudi revijo Journal of International Relations and Development (uradna revija CEEISA).

Petra Roter o implementaciji evropskih norm o človekovih in manjšinskih pravicah v Bosni in Hercegovini

Dayton agreement

Prof. dr. Petra Roter je 18. decembra 2020 na povabilo italijanskega veleposlanika Nicola Minasija v Bosni in Hercegovini sodelovala na mednarodni konferenci ob 25. obletnici daytonskega mirovnega sporazuma. V svojem prispevku je govorila o implementaciji evropskih norm o človekovih in manjšinskih pravicah kot sestavnem delu človekovih pravic v Bosni in Hercegovini.

19. december 2020 | Obvestila

Faris Kočan v oddaji Studio ob 17h o 25. obletnici Daytonskega mirovnega sporazuma

Studio ob 17h_Faris 2020

V ponedeljek, 14. decembra 2020, je asist. Faris Kočan, član CMO, sodeloval v radijski oddaji Studio ob 17h na temo 25. obletnice Daytonskega mirovnega sporazuma. Skupaj s prof. dr. Božom Repetom, zgodovinarjem s Filozofske fakultete v Ljubljani, in prof. dr. Mitjo Žagarjem, pravnikom z Inštituta za narodnostna vprašanja, so spregovorili o pomenu Daytonskega mirovnega sporazuma v kontekstu povojne ureditve Bosne in Hercegovine.

18. december 2020 | Obvestila

Andreja Jaklič in Filip De Beule na konferenci EIBA 2020 organizirala delavnico o poučevanju mednarodnega poslovanja z video študijami primerov

EIBA 2020

Filip De Beule s KU Leuven in Andreja Jaklič s CMO sta 14. decembra 2020 v sklopu konference EIBA organizirala spletno delavnico o uporabi študij primerov v poučevanju mednarodnega poslovanja. Na njej sta z udeleženci delila svoje izkušnje s tovrstnim poučevanjem iz projekta VCL4IB. Prikazala sta tudi možne strategije poučevanja z video primeri in načine ocenjevanja učnih rezultatov, povezanih z njimi.

18. december 2020 | Obvestila

Maja Bučar v oddaji Studio ob 17h o vplivu podnebnih sprememb na človekove pravice

Studio ob 17h_Maja Bučar

Prof. dr. Maja Bučar je v četrtek, 10. decembra 2020, sodelovala v Studiu ob 17h na Radiu Prvi o vplivu podnebnih sprememb na človekove pravice. Panelisti so v oddaji pogovarjali o tem, da je ena od človekovih pravic tudi bivanje v varnih in zdravih okoljih, da podnebne spremembe najbolj prizadanejo prav najrevnejše prebivalce sveta in da se njih najmanj sliši. Spregovorili so tudi o pritisku, ki ga podnebne katastrofe ustvarjajo na okoljske migracije.

17. december 2020 | Obvestila

O centru:

Center za mednarodne odnose (CMO) se ukvarja z interdisciplinarnimi raziskavami na področju mednarodnih odnosov, mednarodne ekonomije in poslovanja, politik mednarodnega prava, diplomacije in človekovih pravic, mednarodnih organizacij in evropske integracije. Člani centra so vrhunski raziskovalci, ki sodelujejo s številnimi mednarodnimi znanstvenimi mrežami, kot so TEPSA, EADI, WISC, EIBA, RESER, CEEISA, EISA, ISA, ECSA, IPSA, ECPR, ILA in SGIR. Vključujejo se tako v nacionalne, kot tudi evropske in mednarodne projekte, rezultate raziskav pa objavljajo v širšem mednarodnem prostoru. Center izdaja tudi zbirki Analize CMO in Acta Diplomatica, v sodelovanju z založbo Palgrave pa revijo Journal of International Relations and Development (uradna revija CEEISA).

Kontaktni podatki:

Telefon: +386 (0)1 580 5250
E-pošta: is.jl-inu.vdf@ciranilM.anoloP

Vrhunski raziskovalci Centra za mednarodne odnose svoje izsledke raziskav redno objavljajo v uveljavljenih znanstvenih revijah in monografijah tako v Sloveniji kot v tujini. Več njihovih del je nagrajenih. 
Center za mednarodne odnose je vpet v številne mednarodne mreže , kot so EISA, TEPSA, ECPR, EIBA, EADI, RESER, CEEISA, ISA, WISC in ILA. Člani centra tako intenzivno sodelujejo z akademiki in raziskovalci z vsega sveta ter se vključujejo v različne mednarodne raziskovalne projekte.

Slovenija in njeni akterji v mednarodnih odnosih in evropskih integracijah

Nosilec projekta: prof.dr. Andreja Jaklič | Trajanje projekta: 1. januar 2015 - 31. december 2020

Možnosti in priložnosti Slovenije in njenih akterjev v procesih globalizacije

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Matija Rojec | Trajanje projekta: 1. januar 2009 - 31. december 2014

TAP Prenos norm v EU in Sloveniji – ocena napredka k okoljski in trajnostni preobrazbi

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Marko Lovec | Trajanje projekta: 1. september 2020 - 31. avgust 2023

CRP Prestrukturiranje podjetij: sistem zgodnjega opozarjanja in primeren odziv države MGRT del

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Anže Burger | Trajanje projekta: 1. november 2019 - 31. oktober 2020

Prestrukturiranje podjetij: sistem zgodnjega opozarjanja in primeren odziv države

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Anže Burger | Trajanje projekta: 1. november 2019 - 31. oktober 2020

Spremljanje in presoja učinkov strateških razvojno-inovacijskih partnerstev

Nosilec projekta: prof.dr. Maja Bučar | Trajanje projekta: 1. november 2019 - 31. oktober 2022

EU/E+/SP-HE: VCL4IB – knjižnica video študijskih primerov za poučevanje mednarodnega poslovanja (odprt dostop)

Nosilec projekta: prof.dr. Andreja Jaklič | Trajanje projekta: 1. september 2018 - 31. avgust 2021

Europe for Citizens: PopEU - Anti EU-rhetoric versus own national interests? Nationalistic populism and its reception in Central Europe

Nosilec projekta: prof.dr. Maja Bučar | Trajanje projekta: 1. september 2017 - 28. februar 2019

EU/E+/Jean Monnet-Network: VIADUCT - Enhancing VIsibility of the Academic DialogUe on EU-Turkey

Nosilec projekta: prof.dr. Maja Bučar | Trajanje projekta: 1. september 2017 - 31. avgust 2020

Jean Monnet Modul: Okoljska politika EU: notranje in zunanje dimenzije (EU ENVI)

Nosilec projekta: izr.prof.dr. Ana Bojinović Fenko | Trajanje projekta: 1. september 2016 - 31. avgust 2019