Skoči do osrednje vsebine

Spodbujanje uporabe odprte znanosti v Evropi


V okviru projekta sodeluje petnajst partnerjev, predstavnikov evropske raziskovalne infrastrukture. Ta je organizirana v pet znanstvenih grozdov (družbene vede in humanistika, vede o življenju, okoljska znanost, znanost o fotonih in nevtronih, astronomija, jedrska fizika in fizika osnovnih delcev), ki so sestavni del iniciative Evropskega oblaka odprte znanosti (EOSC).

Evropski oblak odprte znanosti predstavlja temelj odprte znanosti in digitalne preobrazbe znanosti. Razvil se je iz pobude za razvoj odprte znanosti in inovacij, ki temeljijo na podatkih iz javno financiranih raziskav izvedenih v Evropi, do katerih lahko nemoteno dostopajo tako evropski raziskovalci, podjetja in inovatorji, kot tudi preostali državljani. Ob tem se tudi spodbuja sodelovanje med znanstvenimi disciplinami in državami. 

Partnerji projekta si bodo prizadevali, da bi odprti podatki postali čim bolj enostavno dostopni uporabnikom in javnosti, z zagotavljanjem trajnih interdisciplinarnih podatkovnih storitev in praks po načelih FAIR. To pomeni, da morajo biti odprti raziskovalni podatki objavljeni ali drugače dostopni na način, ki omogoča njihovo “najdljivost”, dostopnost, interoperabilnost ter vnovično uporabo (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable). Načela FAIR se praviloma uporabljajo za deljenje vseh znanstvenih izsledkov, a so pri deljenju raziskovalnih podatkov še posebej pomembna. 

Pri projektu sodeluje tudi Arhiv družboslovnih podatkov, ki se je vanj priključil pod okriljem Univerze v Ljubljani. 

V sklopu projekta OSCARS je bil objavljen tudi javni razpis za prijavo projektov ali storitev odprte znanosti, ki bodo spodbujali raziskovanje po načelih FAIR v Evropskem raziskovalnem prostoru (ERA). Več o razpisu si lahko preberete na povezavi

Posnetek zaslona 2024-03-26 132631


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 26. marec 2024 | v kategoriji: Projekti