Skoči do osrednje vsebine

O izzivih in strategijah ohranjaja iger


Odprti termin za znanost na FDV UL je bil 30. maja posvečen igram. Muzejski raziskovalec in kustos Niklas Nylund je občinstvu predstavil strategije ohranjanja iger na primeru Finskega muzeja iger, kjer je zaposlen. Opozoril je na več posebnosti, s katerimi se soočajo arhivarji iger, na primer na zapleteno razmerje med analognimi igrami in videoigrami. Izpostavil je tudi pomen skupnosti ter praks, ki se vzpostavljajo v povezavi z določenimi igrami, ter samoniklih arhivarjev za ohranjanje dediščine iger in za vzpostavljanje kanona nacionalnih iger. 

Pojasnil je tudi, da je bil Finski muzej iger ustanovljen s pomočjo množičnega financiranja ter razložil, kako mu je to pomagalo pri večji vključenosti obiskovalcev tudi v vzpostavljanje muzejske zbirke. Pogost izziv pri pripravi tovrstnih zbirk je namreč to, da so podjetja, ki igre ustvarjajo, usmerjena v prihodnost in ne v preteklost, zaradi česar običajno nimajo lastnih arhivov iger. Te tako v zbirke pogosteje prispevajo samostojni razvijalci in drugi navdušenci nad igrami.

Niklas Nylund je seminar izvedel med svojim gostovanjem na Centru za proučevanje kulture in religije na FDV UL v sklopu programa COST, in sicer akcije CA21141 - GRADE (Grassroots of Digital Europe).

OTZ_30 05 2024_5

Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 11. junij 2024 | v kategoriji: Dogodek