Skoči do osrednje vsebine

Mednarodna konferenca: Kako zveni »vaša« glasba?


V zadnjih treh desetletjih so študije iz srednje, vzhodne in jugovzhodne Evrope obogatile področja študij popularne glasbe, zvočnih študij, kulturnih študij in etnomuzikologije ter ponudile vpogled v zapletene preplete med glasbenimi praksami, industrijo in občinstvi na eni strani ter različnimi vidiki pripadnosti, identifikacije in oblikovanja skupnosti na drugi strani.

Analize sodobne lokalne in regionalne popularne glasbe – kot so turbofolk, avstropop, čalga, manele, tallava, srbski trapfolk, bolgarski trap, slovenska narodnozabavna glasba itn. – ponujajo raziskovalcem vpogled v množico glasbenih in zvočnih pokrajin v regiji. Predstavljajo pa tudi odskočno desko za nadaljnje raziskovanje mehanizmov, vpliva in arhitektur pripadnosti, identifikacij in skupnosti v raznolikem prostoru, ki ga je zgodovinsko zaznamovala živahna dinamika prelomov, prekinitev in povezav. 

Rezultate raziskav, ki so bile do sedaj opravljene na omenjenem področju, so 9. in 10. novembra predstavili na mednarodni konferenci Kako zveni »vaša« glasba, katere namen je bil razkriti, kako se pojem "naše" prepleta z glasbo in ustvarja različne opredelitve "naše glasbe", ki se lahko nanašajo na različne referenčne točke, od naroda do soseske, od ene zvrsti do druge, od kluba do spletnih kanalov.

Mednarodna konferenca Kako zveni »vaša« glasba, je potekala v soorganizaciji Centra za proučevanje kulture in religije, FDV UL (v okviru projekta Alpenecho, ki ga pod šifro J6-2582 sofinancira ARIS) in Mednarodne zveze za študije popularne glasbe (IASPM). 

Utrinke z mednarodne konference si lahko ogledate na povezavi.

------------------------------------------------------
Več o mednarodni konferenci:

dsc08971


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 14. november 2023 | v kategoriji: Dogodek, Mednarodno