Skoči do osrednje vsebine

prof. dr. Dejan Verčič

Splošne informacije
Video predstavitev
Življenjepis
Bibliografija
Povezave
 • prof. dr. Dejan Verčič, visokošolski učitelj
  Kontaktne informacije:
  Službeni telefon: 01/ 5805-375
  Email: is.jl-inu.vdf@cicrev.najed
  Govorilne in uradne ure:
  Govorilne ure po dogovoru po elektronski pošti: dejan.vercic@fdv.uni-lj.si.


  Prostor:
  B 111
  Sodelovanje pri predmetih:

  Dodiplomski študij
  Interno komuniciranje
  Odnosi z javnostmi

  Podiplomski študij
  Odnosi z mediji
  Strateški odnosi z javnostmi
  Ekspertna področja:
  Strateško komuniciranje

  Odnosi z javnostmi

  Interno komuniciranje

 • Dejan Verčič je profesor in vodja Centra za marketing in odnose z javnostmi na Fakulteti za družbene vede, Univerza v Ljubljani, ter partner v družbi Herman & partnerji d.o.o. Doktoriral je na London School of Economics and Political Science v Veliki Britaniji, kot ”Hearst Visiting Professional” gostoval na Univerzi na Floridi v ZDA, kot Fulbrightov štipendist na San Diego State University v ZDA, kot gostujoči profesor na Italijanski švicarski univerzi (USI) v Luganu v Švici, in kot gostujoči raziskovalec na Univerzi v Benetkah Ca'Foscari v Italiji. Kot gost Sklada Aleksandra Gorčakova je nastopil na Diplomatski akademiji Ruske federacije, pa tudi na na Kitajski univerzi Renmin v Pekingu ter Šanghajski univerzi za mednarodne študije (SISU).  Dr. Verčič je objavil več kot 20 knjig, najnovejše so Internal Communication and Employer Brands (2023), tretja izdaja The Global Public Relations Handbook (2020; prva izdaja je bila prevedena v španščino, za 1. in 3. izdajo prejel nagrado PRIDE ameriškega komunikološkega združenja), Future Directions of Strategic Communication (2020) in Communication Excellence (2017; 2021 izdan prevod v kitajščino, 2023 v hrvaščini, slovenščini in španščini). Leta 2000 mu je Slovensko društvo za odnose z javnostmi ob desetletnici delovanja podelilo posebno priznanje za razvoj stroke (in leta 2010 od dvajsetletnici še dve), leta 2024 pa nagrado za življensko delo, leta 2001 je prejel Alan Campbell-Johnson Medal, ki mu ga je podelilo Britansko društvo za odnose z javnostmi za poseben prispevek k mednarodnim odnosom z javnostmi, leta 2016 Pathfinder Award, najvišje akademsko priznanje ameriškega Inštituta za odnose z javnostmi in leta 2019 ga je Evropsko združenje za poučevanje in raziskovanje odnosov z javnostmi (EUPRERA) nagradilo z nazivom ugledni znanstvenik (distinguished scholar). Leta 2015 je bil izvoljen za častnega člana Hrvaškega društva za odnose z javnostmi. Prof. Verčič je bil med drugim ustanovni generalni sekretar Slovenskega društva za odnose z javnostmi (PRSS), predsednik raziskovalnega komiteja raziskovalnega sklada Mednarodnega združenja poslovnih komunikatorjev (IABC) in predsednik Evropskega združenja za poučevanje in raziskovanje odnosov z javnostmi (EUPRERA). Od leta 1994 organizira letni Mednarodni simpozij o raziskovanju odnosov z javnostmi – BledCom. Od leta 2007 do leta 2023 je bil ustanovni član Evropskega komunikacijskega monitorja, največje letne raziskave na področju strateškega komuniciranja na svetu. Po nedavno objavljeni bibliografski analizi sodi med 10 najbolj citiranih raziskovalcev na področju odnosov z javnostmi in je drugi najbolj citirani v polju globalnih odnosov z javnostmi.

  Dr. Verčič je redni govorec na univerzah, akademskih in strokovnih srečanjih po vsem svetu. Nastopil je v 37 državah (Avstrija, Belgija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Kanada, Kitajska, Hrvaška, Ciper, Češka, Danska, Egipt, Estonija, Finska, Francija, Nemčija, Grčija, Madžarska, Italija, Mehika, Nizozemska, Norveška, Peru, Poljska, Portugalska, Romunija, Rusija, Srbija, Singapur, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska, Švica, Južna Koreja, Turčija, Velika Britanija in ZDA).

  Dr. Verčič tudi uspešen podjetnik. Leta 1991 je vodil ustanavljanje Slovenske tiskovne agencije (STA) in bil njen prvi direktor, nato je zgradil komunikacijsko agencijo Pristop, zdaj pa razvija novo svetovalno in komunikacijsko skupino – Herman & partnerji. Za seboj ima četrt stoletja svetovanja domačim in tujim podjetjem, vladnim in nevladnim organizacijam ter ustanovam, vključno s predsedniki vlad in držav.

  Poročen je s prof. dr. Ano Tkalac Verčič, profesorico marketinga na Ekonomski fakulteti Univerze v Zagrebu, s katero ima sina Matijo in hčer Marto.