Skoči do osrednje vsebine

prof. dr. Alenka Švab

Splošne informacije
Video predstavitev
Življenjepis
Bibliografija
Povezave
 • prof. dr. Alenka Švab, visokošolska učiteljica
  Kontaktne informacije:
  Službeni telefon: 01/ 5805-117
  Email: is.jl-inu.vdf@bavs.aknela
  Govorilne in uradne ure:
  Sreda, od 11:30 do 13:00.
  Obvezna je predhodna najava vsaj en dan prej po elektronski pošti (alenka.svab@fdv.uni-lj.si).
  Govorilne ure potekajo v kabinetu (B-205) ali po Zoomu.
  Prostor:
  B 205
  Sodelovanje pri predmetih:

  Dodiplomski študij
  Sociologija družin
  Sociologija vsakdanjega življenja

  Podiplomski študij
  Magistrski seminar II
  Študije seksualnosti
  Ekspertna področja:

  Vsakdanje življenje
  Družine in družinska politika
  Življenjski poteki
  Spoli, s
  eksualnost, intimnost, telo

   

   

 • Alenka Švab je diplomirala leta 1994 iz sociologije na Fakulteti za družbene vede, UL, leta 1995 pa magistrirala iz sociologije na Central European University (Prague College) ter na Lancaster University. Med leti 1997 in 2000 je bila mlada raziskovalka na Mirovnem inštitutu. Leta 2000 je doktorirala iz sociologije na Fakulteti za družbene vede z doktorsko disertacijo o poznomodernih spremembah na področju družinskega življenja ter statusu sociologije družin.
  Njena študijska in raziskovalna področja so družine in družinska politika, vsakdanje življenje, življenjski poteki, družbeni vidiki spola, seksualnosti, intimnosti in telesa.
  Kot raziskovalka deluje v okviru Centra za socialno psihologijo, FDV. Sodelovala je v številnih domačih in mednarodnih projektih, med drugim na dveh evropskih projektih ('Youth – actor of social change' - UP2YOUTH ter 'Governance of educational trajectories in Europe' GOETE (nosilka prof. dr. Mirjana Ule)), ki sta se ukvarjala z družbenimi spremembami v življenjskimi potekih mladih.
  Kot soavtorica je objavila 45 znanstvenih člankov, devet monografij s področja družin in družinskega življenja, očetovstva, intimnih življenjskih stilov študentov, študij vsakdanjega življenja ter vsakdanjega življenja gejev in lezbijk. S prof. Selmo Sevenhuijsen (Utrecht University) pa je uredila dva zbornika s področja etike skrbi in socialne politike.
  Je soustanoviteljica in članica Slovenskega seksološkega društva, med leti 2011 in 2013 je bila predsednica društva. Je tudi članica Slovenskega sociološkega društva (od novembra 2016 do decembra 2022 tudi članica predsedstva društva) in Evropske sociološke zveze. Med 2010 in 2012 je bila članica uredniškega odbora Contemporary sociology: a journal of reviews. Med leti 2012 in 2014 je bila glavna in odgovorna urednica revije Družboslovne razprave, med leti 2015 in 2020 pa je bila članica uredniškega odbora revije ter med . V letu 2016 je bila predsednica Sveta za družino pri Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.  Med 2017 in 2022 je bila članica Sveta RS za otroke in družino.