Skoči do osrednje vsebine

[Iz študija v prakso: znanje za razvoj] - Sebastjan Pepelnak


Sebastjan Pepelnak
Zaposlitev: Strokovni delavec v kadrovski službi
Organizacija: Fakulteta za arhitekturo UL
Aktualna programa: dodiplomski študijski program Kulturologija – Šudije kultur in ustvarjalnosti in magistrski študijski program Kulturne študije

Sebastjan novica

Kako se spominjate svojega časa na FDV?
Z veseljem. FDV je pomemben mejnik mojega osebnega in poklicnega življenja. Z vpisom na univerzitetni prvostopenjski študijski program Kulturologija sem prišel na svojo pravo pot. Gledano retrospektivno, se mi je takrat svet zares odprl. Radovednost, empatija in razumevanje so bili nagrajeni, razmišljanje pa zaželeno in cenjeno. Če me je zanimalo, so me napotili v vse smeri, ne v eno ali pravo, ampak interdisciplinarno. Znanje, ljudje in skupnost, vse na enem mestu.

Kako je FDV prispeval k uspehu na vaši karierni poti?
Študij kulturologije na FDV ti utrdi občutek za vrednotne sisteme in mentalni kompas, ki te usmerja pri delu, komuniciranju, odločanju in doseganju želenih ciljev, kar je uspeh sam po sebi. Bistveni prispevek je menjavanje zornih kotov in razumevanje motivov drugi ljudi in organizacij. Podatki so samo podatki, dokler jih ne pretvorimo v informacije. Sinteza informacij je znanje, znanje pa je moč, kar je potrebno v vsaki organizaciji, delovnem mestu in zasebnem življenju.

Kaj bi svetovali študentom in študentkam FDV?
Vpijanje ter pomnjenje informacij in znanja. Izoblikovanje delovne etike med študijem in učljivosti v poklicnem življenju. Službe te lahko samo plačajo, ampak delo – delo ti daje notranje zadovoljstvo. Kar delaš, je esencialnega pomena, in tukaj leži zanka. Prej, ko ugotoviš, kaj točno hočeš delati, kaj te žene in do česa si strasten, prej kreneš in uspeš. Sicer pa, lahko se zgodi, da so službe hobiji in hobiji službe.
In še to, o čemer se ne govori, ampak je treba slišati. Temelj vsakega razmerja, tudi delovnega, je zdrava medosebna higiena in kultura dialoga.

Imate kakšen nasvet pri iskanju zaposlitve?
Trikov ni, ampak naslednje se mi zdi, da je umetnost samo po sebi:
1. Odprtost: Široka družba, kvalitetni kontakti, boljše možnosti zaposlitve.
2. Jedrnatost: Manj je več, še posebej pri CV-ju, ki je samo prvi kontakt bodočega razmerja.
3. Iskrenost: Ključ je v prisotni, prisebni in pristni komunikaciji; še posebej na razgovorih.
4. Analiza in evalvacija vsega, vsakič znova, tudi ko službo že imamo.

Kakšni so trenutni trendi v vaši stroki?
Kadrovski menedžment oz. human resource management ima pred sabo pestre izzive: digitalizacija in obvladovanje (ne)stabilnih digitalnih sistemov, trajnostni HRM in strateški HRM, zadovoljstvo zaposlenih, akademije in mentorstva, pomanjkanje kadrov in izobraževanje, vrzel med zasebnim in poklicnim življenjem, inflacija in čedalje višji stroški življenja, spreminjanje osnovnih izhodiščnih plač, nepomembnost sindikatov, krajši/daljši osnovni delovni čas in časovni menedžment, preizpraševanje prožnosti in prilagodljivosti delodajalca in delojemalca, beg možganov, uporaba psihoaktivnih snovi na delovnih mestih, prizna(va)nje kadrovske funkcije itn.

Zakaj je družboslovje pomembno?
Teorija in praksa. V času študija teorija, v nadaljnjem zasebnem in poklicnem življenju praksa. Eden izmed zanimivejših izsekov iz antropologije: Narava-telo ti da oči, kultura pa vid. Študijski programi na FDV so različni sklopi orodij, ki trenirajo in nadgrajujejo ta vid. Enkrat rabiš očala, drugič filter. Včasih vidiš luč, včasih sence. Svet ni črno-bel.

 

Več o študiju na FDV in preostale intervjuje si lahko preberete na povezavi.

 

 

 

 

 

 

 

 Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 29. januar 2024 | v kategoriji: Kariernik